Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Major Geoffrey Vickers (Errol Flynn) ruší všetky nadriadené príkazy a spolu aj s britskými vojakmi útočí, aby pomstil predchádzajúci masaker mužov, žien a detí, ktorý má na svedomí Surat Khan (C. Henry Gordon). Ten medzitým vbehol k ruským vojakom. Milostný trojuholník o krásne dievča menom Elsu Campbell (Olivia de Havilland) a snaha o pomstu sa tak vyriešia v historickej bitke pri Balaklave... (westerns)

(více)

Recenze (16)

majo25 

všechny recenze uživatele

Jedná sa o hodný kus lepšie spracovanie ako v prípade o 32 rokov mladšieho britského filmu. Aj keď je jasné, že podobnosť s historickými reáliami musela ísť do úzadia. Film spĺňa všetky atribúty historického veľkofilmu - s velkolepými masovými a bojovými scénami, s kvalitným obsadením vrátane mladého, ale už vtedy charizmatického Flynna v hlavnej úlohe a hutne vystavaným scenárom, ktorý napriek 80-ročnej časovej priepasti a častým romantickým etudám, ktoré boli v tom čase v kurze, dokáže aj dnešného diváka zaujať. Po celý čas si vie držať tempo a k záveru pekne graduje. Len málinko chýbalo, aby som mu dal hviezd päť. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Dosti zpotvořená verze událostí, kde se tupost a nezodpovědnost zaměňují za hrdinství a odvahu. Doufám, že někdy uvidím celou verzi z roku 1968, která se zdá mnohem více odpovídat událostem a po psychologické stránce mnohem lépe vystihovat dobovou britskou aristokratickou nadutost a představu vedení války v bílých rukavičkách. Update: Viděno, velmi dobré. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Michael Curtiz, je jednak vynikajúci režisér - klasickej romance Casablanca, ale ešte predtým sa „vyznamenal” tým, že ho chcel Errol Flynn nakopať do zadku, za svoju benevolentnosť voči zvieratám, ktoré sa počas nakrúcania zabíjali. Inak sa jedná o špičkový dobrodružný film s prvotriednou kamerou a strihom, zo začiatku trochu nuda, neskôr veľkolepé scény, aké isto musel vidieť i velikán David Lean, keď sa pripravoval na geniálneho Lawrence of Arabia, videl som inšpirácie ďalších režisérov, akými sú Peter Jackson a Ridley Scott. Errol patrí medzi mojich obľúbených hercov, a tak som vždy rád, za každý nový film, ktorý som ešte nevidel. Dá sa obdivovať film, pre svoju náplň, no horšie je to s tým, čo sa v ňom praktikovalo, dnes sa riešia takéto veci digitálne, vtedy to zrejme mali v paži ! ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Výživný dobrodružný snímok s osvedčenou hereckou dvojicou (Errol Flynn - Olivia de Havilland), kde sa dostalo dostatočné množstvo priestoru aj k vývoju postáv. Hudba Maxa Steinera je úžasná. ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Celkom sa nestotožňujem s hlavným hrdinom, a to, že pomstiť stovky obetí sa rozhodne tým, že obetuje ďalšie stovky na nezmyselných jatkách, len aby dostal jedného muža. Pritom stačilo nezachrániť mu predtým život a koľko ľudských životov by bolo ušetrených. Či sa dá toto počínanie pokladať za hrdinstvo... Inak celkom fajn dobrodružný film z obdobia a oblasti, ktoré často nebývajú sfilmované. Bojové scény majú svoje nedostatky (zrýchlené pohyby), no masové scény sú výborné, s výnimkou tých krkolomných pádov koní. A trošku zbytočná tam je tá romantická linka s dvomi bratmi túžiacimi po jednej žene. 70% ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Vynikající film, kterému by určitě výrazně prospěla barva. Errol Flynn hraje zase svého stoprocentního klaďase. No a to, jak byla natočená ta závěrečá bitva to byla lahůdka. SPOILER: Na druhý straně ale poslat vojáky na koních proti ruským dělům na jistou smrt to se dá vskutku těžko považovat za hrdinství, spíš za pošetilost, i když se skoro pro každého z nich jednalo o osobní pomstu. Proto nedám plný hodnocení. ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Tak vida, jakou moc má poezie. Bitva u Balaklavy v rámci Krymské války byla pro Brity naprostý debakl.  Ale posloužila jako inspirace oficiálnímu básníku Alfredu Tennysonovi pro báseň, a rázem se z průseru stala hrdinská epopej. Tento hollywoodský produkt je vytvořen v intencích oné básně, plné vojenské romantiky, takže i smrt na bojišti vypadá esteticky. Vlastně válečná propaganda. https://en.wikipedia.org/wiki/The_Charge_of_the_Light_Brigade_(poem) ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Špičkový dobrodružný velkofilm s Curtizovým smyslem pro obraz a hudbou M.Steinera zdobí nejen má oblíbená dvojice De Havillandová- Flynn, ale především strhující titulní akční sekvence, kterou by dnes (v době přísného monitoringu zvířat při natáčení) s těmi skrytými dráty a mnoha zlámanýma koňskýma nohama vůbec nebylo myslitelné realizovat. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser Michael Curtiz /Casablanca 1942, Kid Galahad 1937/ natocil perfektny film o ... sak si to pozrite, brojlera vypisovat rozhodne nebudem. Erroll Flynn /Operace Burme, Dama ze Sanghaje/ v roli kladasa, tempo je genialne, ani chvilu nenudi. Dialogy, jo, tie dialogy ... tak perfektne rozhovory som uz dlho nepocul z filmu. Olivia De Havilland /Dobrodruzstvi Robina Hooda, Gone with the Wind 1939/ bola skvela. Videl som tu aj Henry Stephensona /Rings on her Fingers/ a Donalda Crispa /Muz z Laramie 1955, Saddle the Wind/. Masakr zen a deti bol brutal sam o sebe, to si Curtiz mohol kludne odpustit : 98 % ()

Mol 

všechny recenze uživatele

GOODBYE MY LOVE. I'LL HURRY BACK.. SO FAST!!! Film tak trochu telenovela, kdy při každý scéně, kdy už se to má vyklopit, následuje přerušení. Errol opět a zase neskutečnej. Ten chlapík byl frajer v každém svém filmu. Jen delší scény bez mluvení, kdy sledujeme plochou akci, mi přišli příliš zdlouhavé.. až tedy na masakr žen a dětí a jejich bezvládná plovoucí těla v řece zbarvené krví a závěrečný útok 27. lehké kavalerie u Balaclavy v údolí smrti. To bylo více než pocit a cruel Curtiz tu lámal vazy koním jako děcko, když mu dáte solené tyčinky. Zamrazí z toho! THEIRS NOT TO MAKE REPLY! THEIRS NOT TO REASON WHY! THEIRS BUT TO DO AND DIE: INTO THE VALLEY OF DEATH! RODE THE SIX HUNDRED!!! ()

KarKulA 

všechny recenze uživatele

Druhý film který Errol natočil již jako smluvní hvězda WB a ve kterém se objevili společně s Olivií de Havilland a opět pod vedením nenáviděného Michaela Curtize. Perfekcionalistický Curtiz nešetřící herce ani zvířata dokázal vše dotáhnout k dokonalosti a film má na svou dobu rozhodně výborné akční scény a kameru. Cenou bylo samozřejmě plno nesčetných zranění včetně jednou knock-outované Olivie, jednoho mrtvého kaskadéra a hromady nebohých mrtvých koní. Díky Curtizovi se tak v Kongresu začaly projednávat první zákony na ochranu zvířat při natáčení. Podle Errola se jednalo o fyzicky nejnáročnější film jeho kariéry (sejmout nebohou křehkou Olivii tak, že zůstala ležet v bezvědomí mu asi dalo vekou práci :-D - a díky tomuto drobnému incidentu ještě víc nenáviděl Curtize, kterému samozřejě přičítal vinu za to v jakých podmínkách museli točit). Olivia láskyplnými komentáři na hlavu svého milovaného režiséra taky nešetřila: "He was a tyrant, he was abusive, he was cruel.", nicméně uznala že:"Oh, he was just a villain but I guess he was pretty good. We didn't believe it then, but he clearly was. He knew what he was doing. He knew how to tell a story very clearly and he knew how to keep things going." A nakonec slavná Curtizova hláška z natáčení "Bring on the empty horses!!!" - byl to pane ale vtipálek. ()

ilclassico 

všechny recenze uživatele

Na začátku filmu je věnování obětem bitvy. Dneska zní hodně cynicky. Typický hollywoodsky produkt. Vojna v cukrlátkovém balení. To jest, klam, klam a klam. Královna Viktorie by z filmu měla radost. Jestli si chcete film vychutnat, jedna rada - nemyslet, nemyslet, nemyslet. Co jsem se dozvěděl... Majetek je devet desetin zákona. ... I tak se to dá říct. V rámci žánru (dobrodružné sci-fi) za 3. ()

nanamarak1 

všechny recenze uživatele

S historií si tenhle film zcela vytírá prdel. Úvodní dvě třetiny jsou jakousi scénáristovou vylhanou variací na Britsko-afghánskou válku šmrncnutou Mahdího povstáním. Teprve až v poslední třetině se dostáváme na Krym a je nám představena scénáristou notně vylepšená verze bitvu u Balaklavy. Už jen vydávat nekompetentnost a kreténství za hrdinství chce odvahu. Jinak jde ale na dobu vzniku o povedený snímek. Aperol Fritz je sympaťák a v menší roli si lze povšimnout později známého Davida Nivena. Akční scény jsou na tu dobu nadprůměrné a objevují se v nich kvalitní kaskadérské kousky. Avšak krev člověk nezahlédne ani pod mikroskopem a lecjaké scény jsou zbytečně zrychlované, což již dnes působí směšně. Jen ta romance je tam evidentně jen kvůli natáhnutí stopáže. Asi se podívám i na další filmy trojky C-F-H. 65% ()

Reklama

Reklama