Reklama

Reklama

Můj bratranec Vinny

  • USA My Cousin Vinny (více)
Trailer

Billy Gambini a Stan Rothestein (Ralph Macchio, Mitchell Whitfield) cestujú autom z New Yorku na kalifornskú univerzitu a v ospalom alabamskom mestečku sa zastavia v obchodíku pri pumpe, kde Bill ukradne konzervu. Potom ich zatkne polícia. Šerif ich obviní z vraždy predavača, u ktorého si cestou kupovali potraviny. Ich obhajoby sa ujme Billyho taliansky bratranec Vinny Gambini, ktorého na ceste do Alabamy sprevádza svojrázna snúbenica Mona Lisa Vitová (Marisa Tomeiová). Absolútne neskúsený advokát s nekonvenčnými spôsobmi, ktorý sa krátko zaoberal len úrazmi, je konfrontovaný s mašinériou právneho systému. Sudca Chamberlain Heller (Fred Gwynne) si ho pozve a dá mu preštudovať trestný poriadok Alabamy. Vinny mu tvrdí, že je v New Yorku uznávaným advokátom. Hneď pri prvom zasadnutí súdu však Vinny nielenže nedokáže reagovať na reč prokurátora Jima Trottera III. (Lane Smith), ale dopustí sa aj urážky súdu, za čo ho vezmú do väzby. Lisa musí zaplatiť kauciu, aby ho dostala von. Vinnyho neznalosť procesného jednania je taká veľká, že Stan už nechce, aby ho obhajoval, a vezme si verejného obhajcu Johna Gibbonsa (Austin Pendleton). Gibbons však trpí nezvládnuteľnou nervozitou, na súde zo seba nemôže dostať súvislú vetu. Vinny je presvedčený, že sa všetko naučí za pochodu a mladíkov obháji. Lisa sa mu snaží pomáhať zo všetkých síl. Všetci svedkovia, ktorých predvedie prokurátor, tvrdia, že videli z obchodu vychádzať a ujsť autom práve Billyho a Stana. Keď sa Vinny od Lisy dozvie, že prokurátor je povinný zoznámiť ho so svojimi spismi, požiada o ne, a Trotter III. mu ich ochotne poskytne. Pri nasledujúcom rokovaní Vinny znemožní svojimi argumentmi svedkov a prokurátorova obžaloba sa rozpadá. Trotter III. si pozve ako ďalšieho svedka experta na automobily, ktorý tvrdí, že odtlačky pneumatík, ktoré sa našli, patria autu Billyho a Stana. Zúfalý Vinny si berie za svedka Lisu, ktorá sa v automobiloch dokonale vyzná, pretože pracovala u otca v autodielni. Tá expertovo tvrdenie hravo rozbije na kúsky. Dokáže sudcovi, že stopy po prudkom rozjazde nepatria buicku mladíkov, ale automobilu značky Pontiac. Vinny žiada šerifa Deana Farleya, aby mu overil isté údaje, a potom ho predvolá ako svedka... (TV JOJ)

(více)

Recenze (194)

hroubek 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrá komedie, u které jsem se několikrát upřímně zasmál. Má to dobrou zápletku, humor, který není trapný a hezky graduje a parádní herec, jenž film táhnou nahoru. Režisér Jonathan Lynn odvedl velmi dobrou práci a hezky pracuje s atmosférou a výborně přednesenými dialogy. Joe Pesci je zde velmi dobrý a jeho výkon se mi dost líbil. Hodně moc mě pobavil Fred Gwynne, který si svou roli užívá a je parádní. Přesto největší radost mi udělala krásná Marisa Tomei, jenž si krade scény pro sebe (svadění, výslech) a je radost na ní koukat. Můj bratranec Vinny je příjemná oddechová komedie, která mi zlepšila náladu a rozesmála mě. ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Očekává-li někdo bláznivou řachandu, možná bude překvapen, jak poctivě filmaři vykreslují charaktery i rozpoložení hlavních postav, stejně jako procedurálně funkční soudní přelíčení. Vlastně se úzkostlivě vyhýbají karikatuře kohokoliv – policistů, soudců, právníků, hádavé italské nátury. A i když pohodová komedie bránice úplně nenamůže, ústřední dvojka válí, přičemž standardně skvělého Joea Pesciho až zastiňuje neodolatelná automechanička Marisa Tomei. ()

davidek 

všechny recenze uživatele

Když slyším "můj bratranec Vinny", vzpomenu si na biologické hodiny a vyčerpávající výklad o amerických autech šedesátých let, o rozchodu kol a uzávěrce diferenciálu-při při mezi Joe Pesci a Marisou Tomei. Nádherný. Super v původním znění. ()

blackJag 

všechny recenze uživatele

Povedená soudní komedie, která se sice odvíjí podle osvědčených postupů, což ale v případech, kdy je film zábavný, vůbec nevadí. Ani si nevzpomenu, jestli Joe Pesci někdy hrál sympatičtější postavu než právě tady. Marise to skvěle sekne, a i když by bylo možné vést nekonečné debaty o tom, jestli proměněná nominace na Oscara za vedlejší herecký výkon byla v jejím případě spravedlivá, já jí to rozhodně přeji. 85% ()

sellsakul 

všechny recenze uživatele

Skvelý salámista Joe Pesci, ktorý si nedáva servítku pred ústa ani pred súdom, stojí fakt za to...Joe je proste típek. ()

Almásy 

všechny recenze uživatele

aj ked sa hlasim k uprimnemu pohrdaniu komediami, tak toto je jedna z mala ktorej som to zozral aj s navijakom. skvele charaktery, perfektne herecke vykony (zasluzeny oscar marisi tomei), proste skvela komedia. ()

BuryGol 

všechny recenze uživatele

Může vás právník se šestitejdenní praxí, kerýmu se podařilo udělat zkoušky až napošestý vysekat z obvinění z vraždy? Tuhle komedii jsem kdysi dávno viděl, ale pamatoval jsem si jen letmo soudní scénu. Je to taková přiblbý americká komedie z počátku devadesátek, kde se nemusí moc přemejšlet. Joe Pesci byl klasicky napřesdržku a nebejt jeho, stálo by to za prd. Je to prostě film na nudný odpoledne. A Marisa Tomei je určitě dobrá herečka, ale že by tohle bylo na Oscara? Hm.. ()

P1tr 

všechny recenze uživatele

Vinnyho jsem viděl několikrát a pokaždé jsem se výborně bavil. Joe Pesci je neskutečně charizmatický chlapík, který je ve společnosti sexy Marisy Tomei neodolatelný. Vinny funguje výborně jako celek a jako bonus Vám v hlavě uvízne několik nezapomenutelných scén. Pro někoho je Pesciho životní rolí ta ze Scorseseho Mafiánů, pro mě je to tady. Pokud jste Vinnyho ještě neviděli, koukejte to napravit! ()

Pecival 

všechny recenze uživatele

Nijak extra vtipná záležitost, čekal jsem od toho trochu více. Dokonce se mi tu ani nějak zvlášt nepozdávala Marisa Tomei a to už je co říct. Průměr - v lepším případě. ()

navorski 

všechny recenze uživatele

Nebýt Pesciho, tak je to skoro k nepřežití. Joe je naštěstí v záběru skoro pořád, navíc dost často mluví, takže se to nakonec docela dá vydržet. Hlavně má hodně dobrou kočku. ()

cab 

všechny recenze uživatele

Komedie ze soudniho prostredi, kde samotny proces neni ani tak podstatny jako dialogy a herecke vykony hlavnich postav (Joe Pesci a Marisa Tomei) i zbytku zucastnenych. 60% ()

Shakeus 

všechny recenze uživatele

Na začátku je to velká sranda, ale po chvili úplně obyčejné. Posledních 20 minut opět dobré. Jako celek, neurazí. Joe Pesci místy přehrává, snaží se být vtipný za každou cenu. ()

eagle-eye 

všechny recenze uživatele

Až na pár hluchých míst je to v podstatě masakr. Životní role Joe Pesciho (v roli Vinnieho je nepřekonatelnej) a Marisy Tomei. Zároveň se podle mě jedná o nejzábavnější film ze soudního prostředí. ()

Junglista 

všechny recenze uživatele

Klasickej případ, kdy film stojí a padá s jedním (a to zdůrazňuju, JEDNÍM) hercem. Joe Pesci naštěstí utáh celý dvě hodiny celkem bez problémů a pár vtípků mi roztáhlo pusu do úsměvu. Naopak Macchio a Whitfield nevýrazný až hrůza, to tam mohli říznout někoho z komparzu a výsledek byl možná lepší. A neodpustim si rejpanec jako většina lidí, komise byla v roce 1993 asi sjetá jak motyka, protože nevim, ZA CO dostala Marisa Tomei oscara... za hezkej xichtík? Za tu jednu scénu, kdy se trochu rozjela? Šmarjá, to vidět komise moje výkony 8 let zpátky, když sme s kamarádem točili všelijaký srandičky, asi by mě těma soškama zavalili, když jim stačí takhle málo. ()

Reklama

Reklama