Reklama

Reklama

Osm statečných

  • Česko 8 statečných (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Dobrodružný film odehrávající se na polární základně na Antarktidě. Kvůli zhoršení počasí je zrušena expedice a nařízena evakuace veškerého personálu. Do transportu se nevejdou tažní psi a má pro ně být vypraveno další letadlo. Počasí se však zhorší a Jerry se dozvídá, že pro psy už není možné letět, je to příliš nebezpečné. Marně se snaží o jejich záchranu. Psi se zatím skoro všichni po pár dnech dostanou ze svých obojků a shánějí si potravu. Zůstává jen starý Jack, který umírá. Smečka se dává po několika dnech dohromady, ale jeden pes je po boji o potravu vážně zraněný. Ve smečce navíc chybí mladý Max, který se zatoulal. Psi jsou již 152 dní v ledové divočině sami. Jerry se snaží dostat zpět na základnu. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (332)

kinej 

všechny recenze uživatele

V rámci „psích“ filmů patří Osm statečných k absolutní špičce. Frank Marshall si sice nedpustil trošku toho patosu, který navíc dokresluje hodně podbízivá hudba, ale nabízí nám i syrové osudy smečky psů, do nichž patří i nelíbivé události, jako napříkad smrt některých z nich. Psí herci jsou vůbec fantastičtí a jestli film někde vázne, tak v nadbytečně působících scénách z USA atp. Žádný z herců zkrátka není takový kalibr, aby mohl konkurovat těm čtyřnohým krasavcům. Tím nejlepším jsou scény z divočiny – přenádherná arkticky vyhlížející krajina je skvělou kulisou pro dojemné, místy napínavé a jednou dokonce i lekavé scény ze života psů. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Hudba Kirka Francise správně vykresluje atmosféru. Scény s psisky parádní, ale jak se jim do toho začnou motat lidi, tak dramatičnost klesá. Počítačově vytvořený tuleň na akčnosti nepřidá - i když sledování tuleního lovu na psa je zajímavé. Závěr a převažující azurová obloha splňují požadavky rodinného filmu. ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

„Nerozumel si mi. Ten príbeh nebol o psoch. Bol o mojom otcovi.“ Neviem, či to bolo spôsobené mojou averziou voči umelému prejavu Paula Walkera, alebo tým, že som od zápletky „mladý, zásadový hrdina v snežnom pekle bojuje o život so svojimi psíkmi“ čakal skôr niečo ako bolo kedysi toto či toto. Nakoniec som ale bol relatívne príjemne zaskočený „vážnym“ scenárom. Nie je to tupá hraná disneyovka, skôr príjemné (hoci troška dlhé) remeslo, ktoré ÚDAJNE vzniklo podľa skutočných udalostí (pravda je však VRAJ taká, že podobné udalosti sa v 50. rokoch 20. storočia síce naozaj stali, ale prežilo podstatne menej psov). Frank Marshall, skúsený spielbergovský producent, nakrútil už i horšie (KONGO) a nudnejšie (tiež ľadové PREŽIŤ) veci. Ale i lepšie (ARACHNOFÓBIA). ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Již asi po třech minutách, po zhlédnutí Disneyho loga a hrdě plápolající americké vlajky (a nezamrzne potvora a nezamrzne), jsem si říkal, že tenhle film to u mě má spočítané. Po obstojně zrežírované výpravě za šutrem z kosmu jsem se mu přeci jen rozhodl dát šanci. Nebudu vás napínat, když došlo na „psí“ scény bez přítomnosti živých (ba i mrtvých) lidí, film si mě zcela podmanil. Perfektně vycvičení, nepochybně dobře vyšlechtěni psíci „hráli“ dokonale. Každý z nich vypadal jinak, snadno jsem se mezi nimi zorientoval a věděl tak, kterému zrovna držím palce, nad kterým zrovna truchlím. Díky citlivé režii Franka Marshalla, který si jednou něco podobného vyzkoušel s lidmi (Přežít) scény se psy skutečně fungovaly. Byly dojemné i napínavé a přál jsem si, aby nikdy neskončily (aniž bych chtěl prodlužovat jejich utrpení). Ze zcela jiného soudku jsou scény lidské, nelidsky prosycené stupidními žvásty, které směřují jenom k tomu, co tušíte od samého začátku. Bez mučení přiznávám, že jsem většinu z nich přetáčel, dychtivě toužící zjistit, jakým směrem se vyvine dobrodružství ústřední osmičky. Přemýšlel jsem, jestli je v takovém případě fér celý film hodnotit, ale myslím, že pokud přidám větu „Hodnocení se vztahuje ke scénám se psy“, nikomu tím neublížím. Hodnocení se vztahuje ke scénám se psy. 80% Zajímavé komentáře: genetique, majo_svk, Merggie ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Tento film spĺňa všetko, čo od neho tvorcovia i diváci očakávajú. Teda plniace sa mešce a na druhej strane ilúzie, ktoré sú tak pevne späté s časťou filmovej tvorby. Preto sa ani nejdem zaoberať tým, čo bolo na filme lepšie a čo horšie. Rodinný film na víkendové odpoludnie. Malých nadchne, dospelákov dojme, čo viac by sme od neho chceli. A v čase sledovania filmu mi ponúkli mladú sučku, ktorú inak čaká injekcia. Ale to je realita nevhodná do rodinného filmu. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (16)

  • Filmaři ve spolupráci s Birds & Animals vytvořili psí tým ve složení: sedmiletá Koda Bear, která hrála Mayu; šestiletý D.J., který hrál Maxe; tříletý Noble, který hrál šedého Shadowa; dvuletý Dino, který hrál Bucka, čtyřletý Floyd a tříletý Sitka, kteří ztvárnili dvojčata Deweyho a Trumana; tříletý Jasper, který hrál rebela Shortyho a čtyřletý Apache, který hrál veterána Old Jacka. (hippyman)
  • Filmaři našli ideální místo "Antarktidy" v kanadském lyžařském městečku Smithers ležícím v Britské Kolumbii asi 750 mil severně od Vancouveru. Smithers je na planině, která je bez stromů a umožňuje 360-stupňový výhled na divočinu. Nejspektakulárnější záběry filmu byly točeny na severu Grónsk; dodatečné záběry byly natočeny ve Stewartu, v Britské Kolumbii, a scény s ledoborci byly snímány na Špicberkách. Při natáčení klesaly teploty až k mínus 30 stupňům. (hippyman)
  • Základní výcvik se soustředil především na vyjadřování emocí psů - hlavně různé pohyby hlavou, vrčení a cenění zubů. Později se učili i chytat ptáky ze vzduchu nebo plazit po tenkém ledě... Každý pes měl dva trenéry, kteří byli neustále přítomni - bez ohledu na to, zda kamera běžela nebo ne. Občas bylo těžké postavy na širých pláních Kanady před kamerou schovat. (hippyman)

Reklama

Reklama