Reklama

Reklama

Sarajevský atentát

  • Jugoslávie Atentat u Sarajevu (více)
všechny plakáty
TV spot
Jugoslávie / Československo, 1975, 124 min

Režie:

Veljko Bulajič

Kamera:

Jan Čuřík

Hrají:

Christopher Plummer, Florinda Bolkan, Maximilian Schell, Irfan Mensur, Radoš Bajič, Jan Hrušínský, Branko Đurić, Libuše Šafránková, Ivan Vyskočil (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Historická filmová freska popisuje události, které bezprostředně předcházely první světové válce a staly se záminkou k jejímu vyvolání. V létě 1914 pořádá rakousko-uherská armáda rozsáhlé manévry nedaleko hranic s nepřátelským Srbskem, na území Bosny, která se před několika lety stala součástí mocnářství. Následník rakouského trůnu František Ferdinand d’Este se jako vrchní inspektor rakousko-uherské armády chystá odjet do Bosny i se svou ženou Žofií Chotkovou. Zatímco František Ferdinand se pře o detaily se svým strýcem, císařem Františkem Josefem I., připravuje se proti němu atentát. Bosenští nacionalističtí vlastenci, kterým se podařilo emigrovat do Srbska, se cvičí v používání střelných zbraní a granátů. Trojice mladých bosenských Srbů Gavrilo Princip, Trifun Grabež a Nedjelko Čabrinović se poté vydá na dlouhou a nebezpečnou cestu do Sarajeva, kde má František Ferdinand svou cestu ukončit. Jejich cílem je pouze svrhnout tyrana a pomoci tak Bosně k nezávislosti. Jenže situace mezi evropskými mocnostmi je už několik let napjatá právě kvůli jejich územním nárokům na Balkánu. Čin, který se nakonec podaří dokonat Gavrilu Principovi na Appelově nábřeží v Sarajevu 28. června 1914, se tak stane záminkou pro rozpoutání první světové války, největšího válečného konfliktu v dosavadních dějinách. (TV JOJ)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (47)

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Mám ráda filmy, které jsou založené na historické skutečnosti. Tento film mě nezklamal, držel se velmi přesně skutečnosti. Výběr herců byl znamenitý : Christopher Plummer (jako Ferdinand d'Este), Florinda Bolkan (jako vévodkyně Sophie), Maximilian Schell (jako hlavní organizátor atentátu). Ale i naši herci, kteří zde hrají, podali velmi dobré výkony. Bezvadný film. Režisér Veljko Bulajic se zhostil svého úkolu znamenitě. A tak to bylo, tohle ovlivnilo chod dějin a spustilo 1. světovou válku a zničilo Rakousko-Uherskou říši. ()

curunir 

všechny recenze uživatele

Pomerne verne spracovaná historická dráma o atentáte na následníka rakúsko-uhorského trónu Františka Ferdinanda D'Este a jeho manželku Žofiu Chotkovú, ktorý sa udial 28. júna 1914 v Sarajeve, pričom bol jednou s príčin začiatku prvej svetovej vojny. Herecké výkonu sú príjemne, avšak nijak oslnivo odvedené, Christopher Plummer pôsobí trochu mladšie a podobnosť tiež nie je úplne vystihnutá (skutočný Ferdinand mal vtedy 50 rokov). Za omnoho vydarenejšie sa dajú považovať roly či už držiteľa Oscara Maximiliana Schella, alebo Irfana Mensura v úlohe 19-ročného atentátnika Gavrila Principa. Českým hercom, sa kvôli im menším úlohám nedostalo až toľko priestoru. Výpravne je film pekne odvedený, pochváliť treba aj hudbu. Treba povedať, že film pri svojej dvojhodinovej stopáži nenudí, pozadie atentátu je veľmi zaujímavo spracované, i keď je tu niekoľko zbytočnejších pasáži a záver mohol byť viacej napínavejší bez miernych naťahovačiek. ,,...TO BOL POČIATOK NOVEJ ÉRY 20. STOROČIA:" ()

Reklama

Mikino00 

všechny recenze uživatele

Samozřejmě notně překroucený film proti Rakousko-Uhersku, tak jak to doba vyžadovala, zaměřující se hlavně na atentátníky, což moc zajímavé není a jeden vedle druhého jsou ztvárnění nepřesvědčivými herci, bohužel film pomíjí daleko zajímavější pár Ferdinand Žofie, velmi dobře obsazený i ztvárněný. Celý film je natočen v takovém uspávacím stylu, chtělo by to schopnějšího režiséra a scénáristu. ()

#47 

všechny recenze uživatele

Poměrně věrná rekonstrukce atentátu na následníka Rakouko-Uherského trůnu. Událost, která akcelerovala situaci v Evropě a zapsala se do dějin. Gavrilo Princip je dodnes uzáván ve své vlasti jako hrdina...jinde spíš jako vrah a Ferdinand D'Este je možná zase ne úplně právem označován za člověka bez jehož smrti by válka nebyla. Herecké obsazení sedlo poměrně věrně, jenom česká účast je zde opravdu na vedlejší koleji. Jako snímek pro výuku dějepisu naprosto ideální. ()

Tormentor665 

všechny recenze uživatele

Jako výsledek ještě ucházející, ale na mě příliš patetické a romatické zároveň. Taková koprodukce slibovala nadějnou podívanou, ale vůbec k filmu neseděla. Plummer je sice výborný (jako vždy), ale větší kontrast k obtlouslému Ferdinandovi si těžko představit. Schell nic moc, Bolkan ale fajn. U filmů o atentátech je základ, aby scéna byla alespoň nadprůměrná a to tady naštěstí platí. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (1)

  • Filmovanie prebiehalo v Konopišti, Prahe, Hlubokej, Sarajeve, Zvorníku i Belehrade. (dyfur)

Reklama

Reklama