Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V cestě jejich přátelství stojí touha po pomstě a spravedlnosti... Jeden z nejlepších a divácky oblíbených westernů, který natočil klasik americké režie John Sturges. Manželka šerifa Matta Morgana, Indiánka Catherine, byla na cestě do městečka Pawley znásilněna a zabita dvěma neznámými muži. Prchající vrahové na místě činu zanechali koňské sedlo. Značka C. B. na něm jasně prokazuje, že patří k ranči, jenž vede starý Morganův přítel Craig Belden. Oba muži se již řadu let neviděli a Belden, který kdysi zachránil Morganovi život, je nyní nejmocnějším a nejbohatším mužem v Gun Hillu. Právě mezi jeho lidmi chce šerif Morgan najít vrahy své ženy Catherine a postavit je před soud. Odjíždí vlakem do Gun Hillu a jeho silnou touhu po pomstě a spravedlnosti nemůže nic zastavit… Úlohu mstícího se šerifa Matta Morgana ztvárnil Kirk Douglas. Roli mocného rančera Craiga Beldena vytvořil Anthony Quinn. Jeho zahořklou milenku Lindu hraje Carolyn Jonesová. Režisér John Sturges v příběhu, v němž právo a msta stojí proti přátelství dvou mužů, využil i prvky krimi a protirasistické tóny. Podobně jako ve svých filmech Sedm statečných, Černý den v Black Rock, Přestřelka v O.K. Corralu a Velký útěk také tentokrát efektně a sugestivně dokázal využít své mimořádné inscenační schopnosti. (Česká televize)

(více)

Recenze (124)

cheyene 

všechny recenze uživatele

Při sestavování top 10 westernů by tam Poslední vlak z Gun Hill nesměl chybět. Geniální herecké výkony Quinna a Douglase, skvělá zápletka, atmosféra a gradace! Žánrové zařazení western/drama doopravdy sedí, ještě se k tomu přidává dávka psychologie, Anthony Quinn se dokonale ujal své role, kdy se musí rozhodnout mezi nejlepším přítelem a svým synem, o kterém ví, že není v právu... ()

Brejlil 

všechny recenze uživatele

Klasicky vystavěný western, který si vystačí s dvěma muži, jednou ženou a čekáním na vlak. Od začátku je jasné, jak vše skončí, ale zápletka je přeci jen trochu propracovanější, takže to není úplná nuda. Vše stojí a padá s výkony Douglase a Quinna, kterým zdatně sekunduje Carolyn Jonesová. Ostatní jsou tu jen do počtu, a mají jen dva úkoly. Nechat se zabít nebo jako "řádní" občané jen očumovat. Kamera, hudba, střih, dekorace, profesionálně slušně odvedené řemeslo. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Mať nepodareného syna je možno jedno z najväčších nešťastí človeka. Alebo tak určite bolo na divokom západe. Kde sa totiž veci riešia štýlom oko za oko, zub za zub, tam sa dali očakávať väčšie ako malé straty na životoch. Osobne ma veľmi potešil slovenský dabing Dočolomanského a Kvietika, dokonca som si ich predstavoval v nejakej slovenskej verzii tohto klasického westernového príbehu a mám pocit, že by za Douglasom a Quinnom, čo sa týka charizmy, nijako nezaostávali. ()

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

Žánrový průměr, který se zaujetím dokoukáte do konce, po skončení filmu si ale nevybavíte žádnou filmařsky nebo příběhově nápaditou scénu (v první půlce jsem si všiml prapodivného střihu, který způsoboval ztrátu tempa a celý film jenom zbytečně natahoval) . Poslední vlak z Gun Hillu je minimalistický western o pár postavách, John Sturges nicméně nebyl žádným mistrným psychologem, ale "pouze" šikovným řemeslníkem schopným ukočírovat zábavné dobrodružné filmy se spoustou postav a akce. Tady mě zaujali pouze oba hlavní představitelé, kteří dokázali dát mnoha scénám potřebnou šťávu a jejich dialogové výměny patří k vrcholům snímku. ()

5150 

všechny recenze uživatele

Perfektní příběh. Dva dávní přátele se znovu setkávají, ale tentokrát je okolnosti staví proti sobě. Normálně by spolu poseděli, vypili whiskey a vzpomínali na staré časy, ale teď je každý z nich připraven toho druhého třeba i zabít... Kirk Douglas, Anthony Quinn, hudba Dimitri Tiomkina a to všechno.. Nádhera. ()

Galerie (64)

Zajímavosti (6)

  • Natáčelo se od 31. března 1958 do 21. května 1958 v Arizoně a Kalifornii. (BMW12)
  • Celosvětová premiéra proběhla 9. července 1959 v Minneapolis (Minnesota, USA). (BMW12)
  • Kvůli scénám z Gun Hillu nechalo studio Paramount postavit 180 metrů kolejí. (PanZahadnyCZ)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno