Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Provokativní a komický snímek podle námětu spisovatele Jerzy Kosinski vypráví příběh zahradníka Chance, který je po celý svůj život uzavřený v domě ve Washingtonu DC. a svět zná jen z televize. Když se náhle ocitne ve skutečném světě, zaplete se do úzkého kruhu protřelých vládních poradců, kteří touží po "moudrosti mudrců." (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (370)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Filmy s mentálně nedostatečnými lidmi mě většinou iritují, ale tenhle pan Zahradník byl mentálně nedostatečný takovým ... milým způsobem. Peterem Sellersem skvěle zahraná postava a výtečný film. To množství vtipných nedorozumění mi připomnělo rozbory nejrůznějších uměleckých děl, aneb jak najít něco tam, kam ten, co to vytvořil, nic nedal. Od teď si při čtení podobných analýz na tento film určitě vždy s úsměvem vzpomenu. Jo a nevím, jestli jsem závěrečnou scénu pochopil správně, ale pokud ano, tak je geniální a geniálně odvážná. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

"Život je stav mysli." O tom, že Peter Sellers byl vynikající herec, jsem nikdy nepochyboval. Teď, když jsem konečně viděl Byl jsem při tom, mám chuť ho vychvalovat ještě víc, jenže ono je to těžké. Jeho přesný výkon, kdy každé slovo, každý pohled, každý nevinný úsměv, každý nádech a výdech fascinuje, něco takového nejde popsat. Dlouho, dlouho, dlouho jsem zkrátka neviděl tak senzační film, který jsem si chtěl hned po závěrečných titulcích pustit znovu (respektive ještě před závěrečnými titulky, protože ty jsou kvůli použité zkažené scéně opravdu hloupé). ()

Reklama

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Mám celkom zmiešané pocity. Nemôžem sa ubrániť presvedčeniu, že Being There aj so svojimi 130 minútami bolo len ako pár útržkov z Forresta. Ale na druhej strane toto nie je životopisný film. Ide o kratšie obdobie jedného človeka, ktorý je tak trochu extraordinary... No reakcie ľudí na jeho osobu sú naozaj ťažko uveriteľné. Za každú blbosť ktorú vypustí z úst sa stáva hrdinom a géniom, zatiaľ čo on sám si to ani neuvedomuje. Myšlienka, že vie ohúriť svojou jednoduchou úprimnosťou v skazenom svete by prešla keď tak za okolností keby nebol úplne slabomyseľný. Takto vyznie totálne naivne. Spoiler: Zaslepené jednanie postáv ma celý film znervózňovalo, až do záveru, kedy sa ukázalo, že by to mohol byť proste zázrak. A to nie len, že vyvracia moje predošlé pocity, ale podtrhuje jednu z mála vecí, ktoré som chcel pôvodne kvitovať: záhadu okolo jeho pôvodu, ktorý nebol celý čas odhalený. 75% ()

Vitason 

všechny recenze uživatele

To, že se v dnešní přetechnizované a uspěchané době, stává z televize náhradní rodič je docela známý fakt. Je jen na nás kolik si toho z té kouzelné skřínky odneseme a platí to obzvláště v případě, když jste zahradník s inteligencí potomka hokejisty a modelky po lobotomii, který v životě neopustil dům a k němu přilehlou zahradu. Ovšem když se takový člověk, kterému se v hlavě nehoní snad žádné myšlenky ani emoce, dostane do světa politiky, kde si všichni vykládají každou jeho větu jako geniální myšlenku plnou symbolů začíná ten pravý slet ironických situací. Byl jsem při tom je velice zajímavý film, který se táhne v neuvěřitelně klidném tempu a z letargie vytrhuje jen skvělý výkon Petera Sellerse, který tak dává zapomenout na svého potrhlého inspektora. Škoda jen, že se střihač trochu více nerozšoupnul se zkracováním a také je škoda, že jsem k hlavní postavě necítil žádné sympatie. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Málo veřejných osobností si troufá nečíst noviny." Negramotný zahradník Chance omylem zabloudil na politické výsluní, kde je jeho nechápavé mlčení bráno za jasný souhlas a kde se vždy najde někdo, kdo si dokáže jeho zahradnické poznatky vyložit jako složité ekonomické poučky. Chance sice občas potřebuje od pánů v oblecích poněkud krkolomější nahrávky na smeč, ale to zase tak moc nevadí, protože já jsem si na tomto poklidném, jemně sarkastickém snímku docela pochutnal. ()

Galerie (95)

Zajímavosti (13)

  • Peter Sellers (Chance) byl za svou roli nominován na Oscara. Mnoho lidí tvrdilo, že Sellers prohrál kvůli scéně, která je ukázána při závěrečných titulcích. Sám Sellers k ní řekl, že „přerušila kouzlo celého filmu“. Navzdory opakovaným Sellersovým žádostem producenti scénu z finální verze filmu neodstranili. (HellFire)

Reklama

Reklama