Reklama

Reklama

Dobrou noc a hodně štěstí

  • USA Good Night, and Good Luck. (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Černobílý film George Clooneyho je rekonstrukcí sporu komentátora zpravodajství stanice CBS Edwarda Murrowa se senátorem Josephem McCarthym. Jejich konfrontace se odehrávaly přímo v živém vysílání. McCarthy stál v 50. letech v čele senátního výboru, který vyšetřoval občany podezřelé ze spolupráce s komunisty. Práce výboru se ve skutečnosti rovnala honu na čarodějnice. Kampaň senátora McCarthyho v nejmrazivějších letech studené války lze přirovnat k politickým procesům ve východním bloku ve stejné době, i když postihy v případě USA nebyly naštěstí tak tvrdé. Nespravedlivé obvinění přesto zničilo řadě lidí život nebo kariéru. Právě televizní zpravodajství o těchto kauzách pomohlo pronásledování zastavit. Film dosud získal 5 ocenění na MFF v Benátkách 2005, dále cenu pro nejlepší mimoevropský film v při udílení Evropských filmových cen 2005 a má také 3 nominace na Zlatý Glóbus v hlavních kategoriích. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (324)

ORIN 

všechny recenze uživatele

Fascinující Clooneyho rekonstrukce tzv. honu na čarodějnice senátora McCarthyho. Opojná je především Clooneyho puntičkářská práce s fakty, které jsou prostřednictvím neúnavného televizního publicisty Edwarda Murrowa prezentovány jak divákům příběhu, tak i divákům filmu. Precizní a působivé černobílé zpracování jedné z mnoha černých kaněk americké historie, které by si přinejmenším zasloužilo Oscara za scénář. Přes svůj věk je pro mě George Clooney jedním z nejtalentovanějších umělců (rozuměj herec-režisér-scénárista) současného Hollywoodu. Good Night, and Good Life. ()

Cival 

všechny recenze uživatele

Jedinečná záležitost, která věří v zachycení atmosféry, pocitu ohrožení a zrnité záznamy na McCarthyho kázajícího dle Kladiva na čarodějnice. Asi bych se neodvážil tenhle film někomu doporučovat a jsem si jistý, že Oscara za nej film nevyhraje, ale Clooney dokazuje, jak chytrou osobnost v něm Amerika získala. Cítil jsem se sice jako šmírák, pro kterého vilu Vyvolených nahrazuje budova CBS, ale i tak (a bez velkých dramatických zákrut) jsem si v kině těch devadesát minut nadmíru užil. ()

Reklama

lamps 

všechny recenze uživatele

Sebevědomě vyšvihnutá filmařina, která v neúprosném rytmu nastoluje nenásilně rozvíjená témata a představuje postavy, k nimž vytvoří sympatie, aniž by se odkláněla od neustálého vývoje informativní pracovní roviny. Není to úplně moje Mekka zájmů a závěr nezanechá kdovíjak impozantní výchovný pohlavek, ale z pohledu čistě formálního není, nač si stěžovat (hlavně hra s prostorem a přenášením ostrosti dodává scénám příkladnou dynamiku a svěžest). Jo a David Strathairn je definitivně nejvíce podceňovaným hercem minulých dvou dekád. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

V 50. rokoch v Amerike vládol strach nielen z komunizmu, ale aj z vyšetrovania protiamerickej činnosti. Tento hon na čarodejnice sa odohrával pod vedením senátora McCarthyho. K ukončeniu jeho kariéry výrazne prispel televízny redaktor Edward Murrow. A hlavne o ňom pojednáva táto štýlová čiernobiela pecka. Skvelá dobová atmosféra plná cigaretového dymu a vynikajúce herecké výkony na čele s Davidom Straithairnom, Robertom Downeym Jr. a samotným režisérom sú najväčšou silou tejto lahôdky nominovanej na 6 cien filmovej Akadémie. Veľké odporúčanie pre každého, kto to ešte nevidel. 9/10 ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Začátek padesátých let minulého století se v USA nesl ve znamení perzekuce lidí sympatizujících s komunismem. Jedněmi z těch, kteří se proti „honu na čarodějnice“ postavili, byli členové redakce zpravodajství stanice CBS. Film se zaměřuje výhradně na mikrokosmos televizní redakce. Nesnaží se diváky získat na stranu hrdinů strhující formou či hrou na city. Ve stylu zpravodajství CBS pouze předkládá fakta a jejich kontext. Zásadní dílo připomínající poslání a principy médií a odkrývající mocenské tlaky v jejich pozadí. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (17)

  • Dobrou noc a hodně štěstí je první kompletně černobílý snímek nominovaný na Oscara za nejlepší film roku od Sloního muže (1980). (imro)
  • Ultra levný snímek za 7,5 milionu vydělal během prvního víkendu (7. – 9. 10.) 421 446 dolarů v 11 kinech. V USA jej promítali půl roku a za tu dobu se celkový obrat vyšplhal na 31,5 milionu. (imro)
  • Tradiční rozloučení Edwarda R. Murrowa (ve filmu David Strathaim) "Good night and good luck" ("Dobrou noc a hodně štěstí") si tento reportér přenesl z Velké Británie, kdy dělal hlasatele rozhlasu během bombardování Londýna. (Othello)

Související novinky

Oscary plné překvapení

Oscary plné překvapení

06.03.2006

V noci z neděle na pondělí proběhl v Los Angeles 78. ročník slavnostního udělování cen americké Akademie filmových věd a umění, Oscarů. A věru že šlo o noc plnou překvapení. Největší ovace překvapivě… (více)

Oscar 2006

Oscar 2006

03.03.2006

V neděli 5. března 2006 proběhne v Los Angeles 78. ročník slavnostního udělování cen americké Akademie filmových věd a umění, Oscarů. Těm letošním bude zřejmě dominovat osmkrát nominované drama o… (více)

Zlaté glóby 2006

Zlaté glóby 2006

18.01.2006

Dne 16. ledna proběhlo v Los Angeles slavnostní udělování cen Hollywoodské zahraniční tiskové asociace, Zlatých glóbů. Podle očekávání letos dominovalo drama o homosexuálních kovbojích Zkrocená hora,… (více)

Reklama

Reklama