Reklama

Reklama

Dobrou noc a hodně štěstí

  • USA Good Night, and Good Luck. (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Černobílý film George Clooneyho je rekonstrukcí sporu komentátora zpravodajství stanice CBS Edwarda Murrowa se senátorem Josephem McCarthym. Jejich konfrontace se odehrávaly přímo v živém vysílání. McCarthy stál v 50. letech v čele senátního výboru, který vyšetřoval občany podezřelé ze spolupráce s komunisty. Práce výboru se ve skutečnosti rovnala honu na čarodějnice. Kampaň senátora McCarthyho v nejmrazivějších letech studené války lze přirovnat k politickým procesům ve východním bloku ve stejné době, i když postihy v případě USA nebyly naštěstí tak tvrdé. Nespravedlivé obvinění přesto zničilo řadě lidí život nebo kariéru. Právě televizní zpravodajství o těchto kauzách pomohlo pronásledování zastavit. Film dosud získal 5 ocenění na MFF v Benátkách 2005, dále cenu pro nejlepší mimoevropský film v při udílení Evropských filmových cen 2005 a má také 3 nominace na Zlatý Glóbus v hlavních kategoriích. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (324)

Adrian 

všechny recenze uživatele

Dvaja žurnalisti CBC a ich tím, ktorí sa otvorene postavili proti McCarthyho "honu na čarodejnice". Téma, pre väčšinu neamerického publika málo známa a pravdepodobne aj nezaujímavá (samotná snímka tento predpoklad smerom k spomínanému okruhu divákov podporuje a počíta hlavne s tzv. "uvedomelým" recipientom) je však natočená bez jedinej exteriérovej scény s maximálnym dôrazom pre detail a vystihnutie atmosféry doby. Čiernobiele tónovanie obrazu, výber hudby (sporadický džez a blues), použité archívne videomateriály a presné herecké výkony - hlavne mimika tváre a gestá, to všetko vás spoľahlivo prenesie do doby, kedy jeden muž, využívajúc "hrozbu komunizmu", zachádzal za hranicu ľudských práv zabezpečených ústavou a televízne vysielanie bolo ešte v plienkách aj so so svojimi morálnymi snami o svojej edukatívnej funkcii. ()

Payushka 

všechny recenze uživatele

EDIT: Film jsem videla uz potreti a s kazdym zhlidnutim u me jeho hodnoceni stoupa (a tak to mame radi). Cernobilost momentalne ocenuju jako naprosto top - film pusobi jeste vice dokumentarne a skutecne zaznamy maji vetsi silu. Stejne tak zakomponovani opravdovych rozhovoru, misto aby hledali herce, ktery by McCarthyho kvalitne zahral (to by zvladnul asi jenom Gottwald). Po x letech si navic vsimam ruznych detailu, ktere se daji docenit az po hlubsim studiu historie a teorie medii - ale tady ukazuji na vyborne reserse pri psani scenare (napr. vubec rict, ze nikdo nevidel obsah zminene obalky, a je tedy nejiste, co je uvnitr, bylo tehdy v americkych "za kazdou cenu neutralnich" mediich skandal...nebo ze McCarthyho pad de facto zpusobilo navazeni do armady, kterou do te doby nechal byt). Puvodni koment: Priznavam se, ze patrim mezi ty mladsi divaky a taky k tomu, ze jsem o pripadu kolem McCarthyho vedela opravdu jen zakladni informace. A pritom se mi tenhle Clooneyho film vcelku hodne libil. Fakta nebyla na obtiz, rychle jsem se seznamila s jednotlivymi reportery a tak nejak se mezi ne zapojila. Vadily mi ovsem dve veci: Cernobile zpracovani. Nemuzu si pomoct, ale pusobilo na me prilis prvoplanove a uz vubec ne prirozene, nijak ve mne nenavodilo atmosferu padesatych let (zato pisnicky ano). Druhym mym problemem je, ze nejsilnejsi a nejuzasnejsi momenty filmu byly ty skutecne zabery pana McCarthyho, pripadne jeho obeti. V takovou chvili ale uz nejde o Clooneyho film, nybrz o skutecne dokumentarni spoty, ktere me proste dostaly svoji nemoznosti a krutosti. Mno...ale abych nebyla jenom negativni... R. Downey Jr. byl uzasny :) ()

Reklama

Šakal 

všechny recenze uživatele

Tak toto je parádní záležitost! Ještě teď jsem plný dojmů z tohoto vynikajícího snímku! Nikdy by mě ani ve snu nenapadlo, že takovéto téma se dá zpracovat takovýmto úžasným způsobem. Jedná se o rekonstrukci sporu komentátora CBS Edwarda Murrowa se senátorem Josephem McCarthym. McCarthy stál v 50. letech v čele " výboru pro neamerickou činnost " , který vyšetřoval občany podezřelé ze spolupráce s komunisty. Práce výboru se rovnala honu na čarodejnice a nespravedlivá obvinění zničila životy i kariéry mnoha lidem. I pro člověka jako já ( který před shlédnutím tohoto snímku věděl o problému pouze to nejnutnější bez nějakých další podrobností ) nebylo vůbec problémem se ve snímku ihned zorientovat a vše pochopit a to i přes to, že režisér George Clooney si nedělal nějakou zvláštní starost s podrobným vysvětlením tehdejší situace a diváka rovnou vrhnul do víru událostí. To vše i díky výborně propracovanému scénáři, parádní kameře a skvělým hereckým výkonům, kterým vévodí David Strathairn v roli komentátora zpravodajské stanice CBS Edwarda Murrowa ( jeho výkon byl opravdu strhující ) , vše pod režijní taktovkou George Clooneyho. Musím přiznat, že jsem se trošku obával nebude - li tento snímek pro mě těžko stravitelným, či mě nebude dokonce nudit, ale opak byl pravdou.Od prvního okamžiku jsem byl stržen dějem a užíval si každičký záběr. Celkový, ( už tak nádherný zážitek z tohoto snímku ), umocňuje ještě fakt, že snímek je černobílý. Nemám nic co bych tomuto snímku vytknul a dávám ( s nesmírnou radostí ) plné hodnocení! Buďme rádi, že v této době má někdo vůli a chuť natočit takovýto typ snímku a to ještě takovýmto způsobem! Smekám G. Clooney a těším se na tvůj další netradiční počin. ()

3497299 

všechny recenze uživatele

Clooneyho autorský pohled na nechvalně známé temné období americké historie, symbolizované osobou senátora McCarthyho a jeho totalitarismem pod hlavičkou demokracie. Obhajoba investigativní žurnalistiky a svobody myšlení ve velmi vyspělé formě nostalgií nasyceného komorního snímku, kde postavy kouří téměř v každém záběru. Kvalita autorských filmů George Clooneyho je pro mě velmi příjemným překvapením. ()

ninon 

všechny recenze uživatele

Clooney nás ve svém filmu zavádí do období amerických procesů 50. let, tzv. honu na čarodějnice. Do doby, kdy si televize začala uvědomovat, jaký může mít vliv a kdy se před kamerou ještě mohlo kouřit. Příběh je servírován jako komorní drama, boj muže proti muži. McCarthy vs. Murrow. Ani u jednoho se nedozvíme nic ze soukromí, pouze postoj k jednomu tématu a způsob jejich boje. Odosobněnost vládne celému filmu. Vlastně až na výjimky skoro všichni v tomto filmu vypadají jako lidé bez soukromí, oddaní pro svou věc nebo spíš pro tu Murrowovu? Loajální vůči CBS až tak, že jsou ochotni přijmout zásadu žádných osobních vztahů na pracovišti. Odbočka k manželům Wershbamovým mě zaujala a to z důvodu kam nás tím chtěl režisér vlastně nasměrovat? Mně se totiž po zbytek filmu drala na mysl otázka, proč někdo, kdo se snaží o morální políček, prosazuje takový zákaz. Z důvodu ochrany nebo čeho? Dost se to v mých očích bilo s přístupem ředitele CBS k celé situaci kolem kauzy McCarthy. To by vydalo na jeden díl pořadu pana Murrowa. Pokud by to ovšem pro něj bylo dost velké téma, že. Tím se dostávám ke skvělému výkonu Davida Strathairna a jeho sucharskému, rezervovanému a nemýlícímu se Murrowovi. Pro dobré hodnocení filmu by mi snad stačil na plátně jen on a kouř z cigarety (na který ovšem v reálu Murrow nakonec doplatil). Málem jsem utrpěla šok, když si ten muž s pokerovou tváří začal nervózně poklepávat nohou. Projev lidskosti! ()

Galerie (47)

Zajímavosti (17)

  • Jazzová hudba hraje ve filmu dohromady přesně 23 minut, což byla standardní doba trvání televizních pořadů v 50. letech. (Othello)
  • Ve filmu se objeví množství autentických archívních televizních záběrů. Při testovacích projekcích si diváci navzdory tomu mysleli, že herec ztvárňující senátora McCarthyho je příliš afektovaný. (imro)

Související novinky

Oscary plné překvapení

Oscary plné překvapení

06.03.2006

V noci z neděle na pondělí proběhl v Los Angeles 78. ročník slavnostního udělování cen americké Akademie filmových věd a umění, Oscarů. A věru že šlo o noc plnou překvapení. Největší ovace překvapivě… (více)

Oscar 2006

Oscar 2006

03.03.2006

V neděli 5. března 2006 proběhne v Los Angeles 78. ročník slavnostního udělování cen americké Akademie filmových věd a umění, Oscarů. Těm letošním bude zřejmě dominovat osmkrát nominované drama o… (více)

Zlaté glóby 2006

Zlaté glóby 2006

18.01.2006

Dne 16. ledna proběhlo v Los Angeles slavnostní udělování cen Hollywoodské zahraniční tiskové asociace, Zlatých glóbů. Podle očekávání letos dominovalo drama o homosexuálních kovbojích Zkrocená hora,… (více)

Reklama

Reklama