Reklama

Reklama

VOD (1)

Seznamte se se Stuartem Shorterem. Má rád alkohol a heroin. Užívá si bolest. A je bezdomovec, zklamaný světem a posedlý noži. Ovšem jeho životní příběh je absolutně úžasný. HBO si vám dovoluje představit filmovou adaptaci stejnojmenné autobiografie.  Spisovatel Alexander Masters se ohlíží zpět na život svého kamaráda Stuarta, bezdomovce a alkoholika, který v dětství zažil traumatickou událost. Krátký život Stuarta Shortera byl jeden velký chaos - bezdomovec, který si hrál s noži, holdoval drogám a alkoholu a měl sklon k násilí. Když se však setkal s Alexem, nabral jeho život nový směr. Alex se rozhodl, že o Stuartovi napíše knihu a Stuart ho přesvědčil, že má příběh koncipovat pozpátku, aby byl více vzrušující. Stuart tedy vypráví příteli dobrodružství svého života, líčí příběhy současnosti a postupně se vrací do dětství. Jeho osobitý smysl pro humor dodává tragikomický nádech. Historky o přepadení pošty, pokusech o sebevraždu a střídání nejrůznějších institucí umožňují Alexovi nahlédnout do zcela odlišného světa. Náhle není tak těžké pochopit, jak se mohl Stuartův život vymknout kontrole. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (133)

emma53 

všechny recenze uživatele

To, co zlomilo a nakonec i zabilo srdce takového kluka, jakým byl Stuart je moc smutný příběh. Důležitým momentem ve Stuartově životě je setkání s Alexem a my jsme tak mohli být jeho prostřednictvím svědky jednoho velmi krátkého a tragického života. Já se vůbec nedivím, že si po tomhle hereckém výkonu vybrali Toma Hardyho i do jedné z hlavních rolí v seriálu The Take jako Freddyho. Kdo viděl, pochopí. A Benedict byl jako vždy bezchybným hereckým partnerem. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Když se ve filmu sejde Tom Hardy a Benedict Cumberbatch, tak je to pro fanouška filmů prakticky povinnost si onen film sehnat a s radostí se na něj podívat. S radostí jsem na něj i koukal. Jen to nebylo tak precizní, jak jsem očekával. Tom Hardy byl třeba naprosto skvělej, což o to. Podle předpokladů to byl ten nejsilnější trám, co kvality tohoto příběhu držel pospolu. Pak ještě příběh je určitě podle předpokladů další bod, který se u tohoto filmu dá předpokládat. Jenže tím vším to končí. Benedict předvádí takový nenápadný standard. Střihač si pro změnu asi zakouřil hašiš, protože ze začátku jsem třeba vůbec nepochopil ten vztah Toma a Benedicta. Nevím, jestli to byl záměr, ale Benedict tady byl strašně naivní. Tom hraje feťáka a Ben se mu nakvartýruje do bytu, dělá jako by nic. Trošku ten příběh, jak byl místy dost brutální a smutný, se tvůrci snažili odlehčit pohodovými scénami. Něco jako v Trainspottingu. Tady to prokombinování tvůrcům ale podle mě moc nevyšlo. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Některá stylizační rozhodnutí mi hodně neseděla, ale přesto mám dojem, že něco takového jsem ještě neviděla - v tom nejlepším slova smyslu, jak to jen můžu myslet. Příběh je celkem jednoduchý, nicméně uvěřitelný. U nějakého uživatele zde jsem si přečetla něco o naivitě ze strany spisovatele - takový dojem jsem ze snímku neměla. Na kratším časovém úseku jsem zažila něco podobného a musím říct, že popsaný průběh velmi odpovídá mým reálným zkušenostem. Herecké výkony potom působí velmi autenticky. Nejvíc mě ovšem dostala práce s kamerou a kompozice obrazů. Těla se v prostoru vrší přes sebe, ostrá a rozmazaná, zblízka i v celcích. Nejsem si jistá, jestli to něčemu výrazně slouží v rámci filmu jako takového, ale hodně příjemně se na to dívalo. Zvlášť když vezmu do úvahy, že to je televizní film. Kéž by takhle někdy vypadalo něco z produkce nějaké české televize. Ale jistě že slouží. Film tematizuje vyprávění jako takové a těžiště spočívá v akcích v minulosti, současnost je o zachycení stavu a pocitů postav a k tomu se používá to obrazové komponování, není to jen manýra. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Zuřil jsem kvůli té nespravedlnosti. Ale tehdy poprvé v životě jsem se opravdu začal zajímat o bezdomovce.“ –„Odprejskni, kreténe!“ Poutavý příběh Stuarta, člověka na okraji společnosti („bezdomovec“ mi nepřijde vzhledem k viděnému jako příliš vystihující označení), ke kterému si však divák postupně nachází cestu stejně jako Alexander. A sbližování je to jak smutné, tak zábavné, resp. alespoň já se během toho depkaření několikrát zasmál. S tím souvisí i vtipná a nápaditá animace, která oživovala jinak docela mdlý vizuál (ale vzhledem k náběhu na dokumentární vyprávění jsem s ní neměl větší problém). A na celkové atmosféře se jistě podepisuje i výborná hudba. Důvodem, proč Stuartovi nemůžu a nechci přiklepnout 5*, je až přílišné idealizování Stuartova chování-čekal bych jednoznačně víc konfliktů, emocionálních výbuchů, přestřelení (ne jedno jediné, navíc ještě nijak zvlášť velké, kterého se k tomu ještě dopustí Alexander při společné večeři). „Hej to si poslechni. To je můj malej.“ – „Neznám tě, odprejskni, nechci s tebou mluvit!“ ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Léta před tím, než se z Benedicta Cumberbatche stal geniální Sherlock a z Toma Hardyho drsný záporák Bane a popularita jejich osobností nabyla monstrózních rozměrů, prožili spolu nezapomenutelné chvíle coby dvojka nesourodých a neobvyklých přátel. Zatímco Ben zastává civilní roli "obyčejného" a vyrovnaného Alexandra Masterse, a v tom co jeho role může nabídnout, je výborný, Tom coby Stuart Shorter, je mu dokonalým protikladem a herecky toho má však víc, co říct. Silný scénář, výborně zpracované téma a v hlavní roli dva z nejtalentovanějších Britů současnosti. Prostě jeden z nekonečného množství brilantních kousků s nálepkou Made in Britain:) "Občas si myslím, že jsem ďáblovo dítě. Pustil jsem ďábla dovnitř. Teď ho nemůžu dostat ven. Snažil jsem se. Vypálit ho ven, vyřezat ho ven... Ani si nevšiml." ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Herecká paráda Hardyho a Cumberbatche ve střízlivě podaném lidském příběhu s kardiostimulátorem místo srdíčka. Stuartův příběh má v sobě tak akorát vyvážen humor se smutnými až depresivními (+ krvavými) vsuvkami a Attwood poměrně zdařile doplňuje animovanými dovětky podobnými (pravděpodobně) ilustracím z knihy. Stuart si na nic si nehraje, jen nese svědectví, prostě pěkný film o útrapách i radostech jednoho kamaráda... bezdomovce. ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Popravdě jsem se tomuto filmu od začátku hrozně bránila a snažila se to vidět z pohledu odměřeného diváka, který nebude hodnotit dobře jen na základě toho, že právě viděl další smutný příběh, který se k tomu opravdu stal.. Přestože měl Stuart i dobré chvilky, stále to byl pouliční rváč, alkoholik, závislák na heroinu a sociopat se slabostí pro nože. Takových většinou neumím litovat, protože někdo se prostě zvedne a jde dál, Stuart se v tom rád máchal a všechny své výtržnosti sváděl na to zlé, co se mu přihodilo. Je na každém člověku, jakou si zvolí cestu, je na každém člověku, jak se s tím popere.. je to jeho volba. Na druhou stranu jsme každý jiný a život občas zasazuje jednu ránu za druhou.. Co se filmu týče, je to takové vděčné téma, ale i já se přidávám na stranu většiny, které nakonec bylo Stuarta líto (přestože jsem se tomu úpěnlivě bránila!), já však nedokážu dát více než tři hvězdičky, protože mě to zase až tolik nevzalo a klidně bych brala více sentimentu (to, jak se SPOILER!! divák dozví, že hlavní postava zemřela, bylo naprosto bez emocí a vyznělo to asi jako scéna, když někdo ve filmu zjistí, že nezaplatil účet, prostě to s divákem nehne KONEC SPOILERU). Jinak tleskám Hardymu, původně mi připadalo, že přehrává, ale v závěru byl výborný, narozdíl od Cumberbatche, ten ani neměl co hrát. Mimochodem Hardyho angličtina mi tedy nepřipadala tak strašná a to prosím nemám dokonalou angličtinu. ()

akisha 

všechny recenze uživatele

Většina filmů z dílny HBO má solidní dávku kvality, ale taky málokdy někoho překvapí. Bejvaj takovou čtyř-tří hvězdičkovou záležitostí. Když se seženou obstojný herci (a většinou je aspoň jeden známější,např. Rickman v "Something the lord made"), diváka většinou čeká fajn zážitek. Nic nedrhne, nic neskřípe, nic nevybočuje. Pokud má někdo rád filmy o zástupci spodiny, co vypráví svůj příběh a diváka pomalu a jistě nutí s ním sympatizovat - i přes značné osobní nedostatky (alkoholismus, násilí, kradení, fetování, odpudivý zjev apod.), nevidím důvod, proč by se jim Stuart nelíbil. Má to zajímavou postavu, má to vtip, sympatického Cumberbatcha a skvělého Hardyho, dokáže to být dojemný, ale neutápí se to v sentimentu. A nakonec si taky rejpnu do angličtiny - Hardyho "mluva" není nejlepší způsob jak natrénovat angličtinu, kdybych neschrastila anglický titule, bylo by to, jako kdyby mluvil hindštinou. ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Ku dnešnému dňu si môžem dovoliť povedať, že Stuart: Život pozpátku, je tak trochu Sherlockom naruby v rámci prehodených úloh medzi Hardym a Cumberbatchom - Tomík je sociopat, ako sa patrí, a Benedict jeho súpútnikom a kronikárom. Tématika bezdomovcov vždy bola a je aj v súčasnosti problémom, a nájsť ideálne riešenie alebo kompromis je takmer nemožné. Film sa však zameriava len na jednu postavičku, pretĺkajúcu sa uličkami anglických miest, a podrobne nám popisuje jej neuveriteľný a depresívny príbeh, ktorému pokladá korunu suverénne herectvo Toma Hardyho (a sme doma - pre toto zbožňujem Refnovho neprávom obchádzaného Bronsona). V skutočnosti sa jedná o dosť trpkú tragikomédiu, v ktorej humor len miestami presvetľuje temnú hladinu spoločenského dna a vyvrheľov, ktorí sa bezcieľne potácajú životom až k neoddialiteľnému koncu. Úprimne, miestami je to dosť nepríjemné sledovať. Dobrou správou je, že už vtedy si Cumberbatch skúšal nosenie dlhých kabátov a županov. 80% ()

playboxguest 

všechny recenze uživatele

Já se do toho ani na několik pokusů nedokázala dostat, prostě je to natočený tak prázdným způsobem, že mě to celé spíš odpuzuje, než láká ke sledování. Tom Hardy nikdy nebyl víc nesympatický, a přesto je to právě obsazení Hardyho a Cumberbatche, proč jsem vydržela do konce. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Originální film o životě bezdomovce a důvodech deformace jeho osobnosti, přičemž autoři moudře dospívají k tomu, že na podstatnou část pokládaných otázek je nutné rezignovat z jednoduchého důvodu, že na ně jasné odpovědi zkrátka neexistují. Film do značné míry dělá naprosto skvělý Tom Hardy, který zastiňuje papírově hlavního Benedicta Cumberbatche, byť je pravda, že také má mnohem víc o čem hrát. ()

Disk 

všechny recenze uživatele

Stuart: Život pozpátku je sice "jen" televizní projekt, ale má v sobě něco více. Především dokonalého Toma Hardyho, který zahraje skutečně všechno. I bezdomovce, který neměl zrovna nejšťastnější život. Hardy svého Stuarta polidštil, aniž by zabředl do sentimentu, který se zde nabízel. Benedict Cumberbatch mu pak výtečně sekunduje. Dokonalá dramedy. P.S.: Doporučuji si opatřit titulky, Hardyho přízvuk je i pro angličtináře poněkud obtížnější záležitostí. :) ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Film, ktorý v prvom rade potiahla charizmatická chalanská dvojica, páčil sa mi hlavne T. Hardy, ten tu podal výkon hodný oscara. Tiež nápad vyrozprávať príbeh od konca je veľmi fajn, pretože ako bolo aj vo filme povedané - dostene to grády hneď od začiatku. Tak to bolo aj s filmom. Avšak odhliadnuc od výborne zvolenej obsahovej koncepcie a slušného drsného čierneho humoru, ma príbeh ako taký vo výsledku moc nezaujal, čakal som niečo hlbšie. Na nadpriemer to však hádam aj stačí. 70/100 ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Bohvieako sa mi do toho moc nechcelo, pretože som očakával depku jako sviňa a na ulicu kempovať sa mi tiež nechce ( človek tam môže skončiť i proti svojej vôli lusknutím prstov, ani nevie ako), no i napriek tomu som si to pustil. No a, bomba! Odrazu sa mi chce existovať ! Je to dobre nakrútené a plus s tými kreslenými pasážami, ešte aj vtipné. A kedže je to film do telky, tak tú jednu extra hviezdičku naviac smelo pridávam. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Prvú polovicu filmu som si myslel, že si postavy moje sympatie nezískajú a tým pádom aj celý film odsúdim. Nakoniec sa ale stal pravý opak, za čo môžu najmä informácie a scény, ktoré nám priblížia, že Stuart je v podstate obeť a na jeho mieste ako dieťaťa by nechcel by nikto z nás. Animované vsukvy boli veľmi vtipné a občas ma napadlo, že všetky retrospektívy mohli byť takto poňaté, potom by bol ale Stuart až príliš experimentálny. Len stále pri podobných filmoch nie som schopný prekusnúť, že bezdomovci či podobní ľudia mimo spoločnosť podľa všetkého vôbec nesmrdia, keďže sa na to ich okolie vôbec nesťažuje. ()

DJ Lonely 

všechny recenze uživatele

Herecký koncert Cumberbatche a Hardyho. Nádherně vyvážené smutné a zábavné scény. Musím říct, že tenhle film jsem si opravdu prožil. ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Stuart je příběh jednoho ztraceného člověka, bezdomovce, alkoholika a konzumenta drog, se kterým se život nikdy nemazlil. Příběh s (opět) skvělým Tomem Hardym a kupodivu také s Benedictem, který se mi tak nelíbil v Sherlockovi. Zvláštní přátelství dvou mužů, kterým osud rozdal karty úplně jinak a až náhoda je spojila dohromady. Celkem málo známý, ale moc dobrý film. ()

Reklama

Reklama