Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Zkušený plukovník Mike Kirby odlétá do Vietnamu se dvěma jednotkami takzvaných Zelených baretů. Jeho prvním úkolem je dobudovat uprostřed džungle rozestavěný vojenský tábor, který je pod pravidelnou palbou členů Vietkongu. Druhý úkol je ještě nebezpečnější: unést vysokého vietnamského velitele přímo z jeho přísně střežené vily. Misí se účastní i novinář George Beckworth. Jakožto zavilý odpůrce vietnamské války se rozhodl, že své postoje prověří přímo na místě, v ohni. Stane se opakovaně svědkem toho, jak plukovník Kirby a jeho muži osvědčují v boji svou statečnost, zatímco komunističtí bojůvkáři šíří kolem sebe hrůzu a smrt...
Takové je poselství amerického válečného filmu, natočeného v roce 1968, v době kdy se Spojené státy zapletly do jednoho z nejproblematičtějších vojenských konfliktů své historie. Cílem filmařů bylo přesvědčit americkou veřejnost, že tato válka je spravedlivá a že jejich vojáci umírají na druhé straně zeměkoule za správnou věc. Film se tak stal klasickou ukázkou válečné propagandy. Hlavní roli ztvárnil legendární westernový herec John Wayne, který se na filmu podílel i jako režisér, spolu s Rayem Kelloggem.
Autoři se dopustili kuriózní chyby, která vešla do dějin filmových přehmatů: v závěrečném záběru odcházejí hrdinové na pozadí slunce, které zapadá nad mořem. Vietnam je však omýván oceánem pouze z východní strany, takže slunce v Zelených baretech zapadá na východě... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (78)

Valdorffun odpad!

všechny recenze uživatele

Yeah, John Wayne rules, aneb jak válčit s lišáckým úsměvem a s rukama v kapsách. Neuvěřitelné. V mé divácké historii srovnatelné snad jen s tureckými hvězdnými válkami ( http://www.csfd.cz/film/203234-dunyayi-kurtaran-adam/ ). Krev jako z vodovek, vietcong ozbrojen kušemi a kuchyňáky. Před shlédnutím doporučuju dlouhého jointa, budete mít o zábavu postaráno:-) ()

dzej dzej 

všechny recenze uživatele

Tento militantní film je jednou dlouhou odpovědí na jedinou otázku: "Proč válčíme ve Vietnamu?" Stárnoucí John Wayne nám v roli plukovníka didakticky představuje metodiku a smysl vietnamské války. Celý film je plný nejrůznějších klišé - vztah asijského dítěte a amerického vojáka, pacifistický novinář, který poznává pravdu až na bojišti, krutost příslušníků vietkongu versus lidští američtí vojáci atd. Záměr tohoto díla je jednoznačný a koresponduje s dobou vzniku: v době skomírající víry ve válečný úspěch přichází ikona filmového machismu John Wayne a režíruje proválečnou propagandistickou agitku... Něco úsměvného na závěr: Američané v orce 1968 samozřejmě nemohli točit přímo ve Vietnamu. Film se natáčel v Americe a podle toho také vypadají lokace. Místo subtropické vietnamské džungle se tak vojáci prohánějí mezi jehličnatými stromy a kanadskými jezery... ()

Reklama

Han22 

všechny recenze uživatele

Nesouhlasím s tím, že je film špatný, protože je to propaganda. Ano vykresluje to americké vojáky jako hrdiny, co přišli bojovat se zlem, tedy v podstatě totéž co dělaly všechny válečné filmy té doby. Rozdíl je, že tady nešlo o první či druhou světovou, ale o první film z aktuální války ve Vietnamu, kde pravda byla složitější. Američané se tam chovali jako dobytek a bojovali ve válce, kterou nemohli vyhrát, protože zasahovala Čína a Vietnamci utíkali přes hranice a znovu se vraceli. Myšlenka pomoc zemi zasažené komunismem byla ale IMHO správná. Bohužel filmařsky je to horší. Bezbarvý, starý a do válečného filmu nehodící se Wayne, kterého prakticky nevidíte ve skutečné akci. Milion patetických proslovů a zničující dvou a půl hodinová délka z toho dělá šílenou nudu. Klišé jako dítě a jeho pes. Vybavení je správné, ale ty lesy prostě nepřipomínají džungli ani zdálky. A navíc ještě hlavní akce obrana tábora je utopená v temnotě a chaosu a finální nalepená akce s únosem generála je fajn, ale v podstatě navíc. Rád bych dal víc, protože je to snad jediný film o Vietnamu, který neukazuje amíky jako špatné, ale prostě jsem se nebavil. ()

AGAMENON 

všechny recenze uživatele

John Wayne byl opravdový americký patriot, což mělo i za následek, že když se veřejné mínění ostře stavělo proti americké intervenci v Vietnamu, rozhodl se natočit film, který má odpůrcům ukázat proč a taky ho natočil. A cože to vlastně už značně nemocný Wayne natočil? No prostě klasickou válečnou agitku, se slušným rozpočtem, jednou pořádnou dlouhou akční scénou a opět výbornou hudbou klasika Miklose Rozsy ("to není western, ale eastern"). ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Čtyři roky po vstupu USA do vietnamské války vznikl tento válečný snímek na pomezí čiré propagandy a patriotismu. V hlavní roli kovbojská legenda John Wayne, který mi tam tedy nesedl, ale pokud si člověk uvědomí jakou funkci ten film měl splnit s ohledem na dobu a místo, tak to byla ideální volba. Jako filmový zážitek je to dneska něco úsměvného a kuriózního jako doklad doby a její filmové tvorby skoro i poučné. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (7)

  • John Wayne si byl vědom, že válka ve Vietnamu není populární, ale prohlásil: „Proboha která válka byla kdy populární? Ti muži přece nechtějí být ve Vietnamu o nic víc než kdo jiný. Ale když už tam jednou jste, nemůžete se tvářit neutrálně." (Zdroj: wikipedia). (cheyene)
  • Pôvodná voľba skladateľa padla na Elmera Bernsteina, ktorý ale ponuku odmietol, odôvodnením bol nesúhlas s politickými postojmi, ktoré film prezentuje. Druhou voľbou bol Miklós Rózsa, ktorý ponuku prijal. (Tvrdolín Veliký)
  • Kritici označili Zelené barety za bezduchou válečnou propagandu. K tomu Wayne podotkl: „Souhlasím s nimi. Je to americký film o Američanech, z nichž se stali hrdinové. V tom smyslu je to propaganda." (Zdroj: wikipedia). (cheyene)

Reklama

Reklama