Reklama

Reklama

Moudrý japonský soudce Ooka (M. Donutil) dokáže svým důvtipem přijít na kloub i tomu nejsložitějšímu případu a spravedlivě tak rozsoudit každý spor. Vždy vyslechne obě strany – obchodníky, otroky i starosty, aby potom položil správně všechny otázky, občas použil i nějaký ten chyták a díky tomu mu nikdy neutekl žádný podvodník... Vynalézavý soudce Ooka Tadasuke byl skutečnou historickou postavou, žil na přelomu 17. a 18. století. Svým smyslem pro spravedlnost a pro svůj důvtip si získal srdce prostých Japonců. Jeho příběhy se vyprávějí a mají svou platnost a poučení dodnes. (Česká televize)

(více)

Recenze (83)

trinan_kop 

všechny recenze uživatele

Čakám či češi natočia africkú rozprávku, kde budú hrať češi s tvárami nakrémovanými do čierna. Je to trapas, toto nieje japonská rozprávka, pretože vo feudálnom Japonsku neplatila "spravodlivosť pre všetkých" ako Donutil vraví v tomto paškvile. Tam mohol samuraj rozsekať roľníka, ktorý sa naňho škaredo pozrel, a nikto mu ani slovo nepovedal. Proste hlúposť. A ešte tie uniformy súdnych strážcov, úplný trapas - s realitou to malo spoločné asi toľko, čo simpsonovci s reálnym životom v USA. ()

Danulinda 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv nemám v oblibě jiné pohádky než ty z českého prostředí, tak tato je skutečně velmi světlou výjimkou. Diváci se zde seznámí s kulturou a tradicemi Japonska ve skvěle napsaném a poutavě zpracovaném příběhu, kterému ještě přidal na kvalitě špičkový výkon M. Donutila. Kdyby tak byli naši soudci a zákonodárci alespoň z půlky spravedliví a chytří, jako ten Ooka, to by se nám žilo. ()

Reklama

Phobia 

všechny recenze uživatele

Sled jednoduchých detektivek pro děti, "asijské" kulisy a vůbec všichni účinkující jsou číňani jak stehna z ryby. V dětství mi chytrost a moudrost soudce Ooky ohromně imponovala, dnes už bych této studiové pohádce udělila maximálně 3*. Každopádně mi jednotlivé případy celkem utkvěly v paměti a jde o neotřelou podívanou pro děti, takže přivřu oči nad tou celkovou laciností zpracování: 75%. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Donutil v kimonu se samurajským mečem, to musíte vidět. Je to pohádka spíš pro starší děti, ale líbí se mi, že v dítěti vidí pozorného a inteligentního diváka. Dítě se tu musí zamýšlet nad dopady jednotlivých rozhodnutí a nad tím, co je v daném případě správné. "Zákon je nástroj, se kterým se musíme učit zacházet." ()

gachik 

všechny recenze uživatele

"Příběhy o soudci Ookovi" byla v dětství jedna z mých nejoblíbenějších knížek. V tomto filmu je z ní volně pospojováno několik příběhů. Kulisy jsou sice někde na půli cesty mezi příšerností a ohavností, ale až na pár drobných úprav film kopíruje knižní předlohu a to je dobře. V reálu by asi s některými rozsudky Ooka těžce narazil, ale jedná se o staré japonské pohádky a tak se k filmu musí přistupovat. U mě (možná trochu z nostalgie) za 5*. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama