Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rozsáhlá poema "Máj" básníka Karla Hynka Máchy patří k stěžejním dílům české literatury a je považována za vrchol českého romantismu. Autor vypráví tragický příběh lásky dvou mužů k jedné ženě zasazený do přírodního rámce kvetoucího jara. Syn pro lásku zabije svého soka, aniž tuší, že jím nebyl nikdo jiný než jeho otec. Romantické dílo převedl do filmové mluvy F. A. Brabec, autor úspěšné filmové adaptace jiného českého klasika – K. J. Erbena a jeho Kytice. Ve svém filmovém ztvárnění Máje posílil režisér a spoluautor scénáře dějovou linii vytvořením nové postavy kata – aktéra i vypravěče děje. Zásadním vkladem filmu je však jeho obrazová složka, jak u kameramana a režiséra F. A. Brabce bývá dobrým zvykem. Krajina a romantická zákoutí Českého ráje tu souznějí s poryvy duše všech hlavních postav. Důležitou složkou filmu se stalo i zhudebnění známých veršů skupinou Support Lesbiens. (Česká televize)

(více)

Diskuze

Uživatel smazal svůj příspěvek.

GAVARILO

GAVARILO (hodnocení, recenze)

Nebýt Jana Třísky a jeho "vyprávění" + výborná hudba. Tak to má do filmu daleko

veeronika

veeronika (hodnocení, recenze)

ksmidova: Naprostý souhlas!!!Jsem ohromena...ten film je jedním slovem dokonalost!!!

vegetol.mp

vegetol.mp (hodnocení, recenze)

ksmidova: Bohužel nění co chápat. Je to taková sračka, že když jsem na tom byl v kině, lidi se smáli nahlas. Za 140 kaček, dost silný kafe.

 (hodnocení, recenze)

Geniální film, ale bohužel ho většína lidí vůbec nepochopila...

na příspěvěk reagoval kiki712

dragouun

dragouun (hodnocení, recenze)

Nechápu, jak sem můžou napsat do popisu pro celou rodinu!! :D :D.. navíc je to hrozný trapas :)

tatka

tatka (hodnocení, recenze)

Erotické príbehy z kožených nohavíc, miesto v Bavorsku však v Čechách. Akurát to nekončí v krčme u mázu piva, ale na šibenici. Nebyť Třísku a jeho recitovania, ani by som nevedela, že je to Máchúv Máj. Nedám tomu odpad, dojali ma na záver tí kvakerskí dedinčania, ktorí sa prišli pozrieť na popravu až odkiaľsi z Utahu.

wetatonce

wetatonce (hodnocení, recenze)

kmfilm: Samozřejmě, že nepohnojil, protože to jistě nebylo v úmyslu pana Brabce, akorát se mu to nepovedlo, toť vše :-)

wetatonce

wetatonce (hodnocení, recenze)

Ani Třískovo charizma to nezachránilo...
Docela mi tam sedí i Kryštof Hádek, ostatní věru nic moc...
A musím říct, že nejhorší jsou pasáže, kde hrají písně od Supportů. Nezlobte se, ale tu muziku fakt ne...
Jinak tak asi 1 a 1/2 až 2 hvězdy bych mohl udělit, a to jsem sakra hodnej :-)

Mathylda

Mathylda (hodnocení, recenze)

Lehce erotická pohádka,která s Máchovým Májem nemá absolutně nic společné. Dokonce ani krásná,charismatická recitace Jana Třísky tomuto "filmu" nedokázala ani v nejmenším pomoct.

Rosana

Rosana (hodnocení, recenze)

to Stilicho: jj, je to tak. Popravu meli naprosto spatne, taky jsem se tim zabyvala. Za vrazdu by nejspis mel byt laman odzdola a krk naposledy, hlava se nesekala vubec :) Ale na druhou stranu s mi film vizualne moc libil :)

terka.strelenka

terka.strelenka (hodnocení, recenze)

Koukali jsme se na něj ve škole, a s klasické básně udělali prakticky porno. Kamera byla dobrá,kostými taky ale celé to schodil špatně napsaný scénář a některé herecké výkony jako třeba Martin Stropnický který se snaží být drsný loupežník ale vůbec se na tuto roli nehodí, Jarmila zase celý film prakticky nemluví jen se tak divně šklebí vypadáto že Jarmila je v této verzi němá. A dopsané verše které se tváří že je napsal sám Mácha jsou jen prázdné plky, na tom jsme se shodli celá třída

Slavníkovec

Slavníkovec (hodnocení, recenze)

Lámání kolem, nekolem. Na dobových rytinách a malbách z našich krajů se častějí láme tyčí či tupou stranou sekyry. Lámání pomocí dřevěného kola, které je potaženo železným plátem, jsem během vysokoškolského studia trestního práva nikdy nezaznamenal. Postup popravy je potom úplnou fikcí. Vilém mohl být lámán dvojím způsobem, od krku směrem k dolním končetinám, či od dolních končetin směrem vzhůru. Rozhodně se však láme prvně či posledně krk.

pecisss

pecisss (hodnocení, recenze)

jenda hvezda za nahe telo Lehnertove a jeji pekne prsa ,jinak zbytecna nuda,

Příspěvek byl smazán administrátorem.

Metlina

Metlina (hodnocení, recenze)

Kromě scény s hláškou "Voníš trávou", kdy celý kinosál ležel, totální nuda....

Rosana

Rosana (hodnocení, recenze)

jejej lidi, vy se do toho opíráte. To mě mrzí, že se vám nelíbilo...

vlas3k

vlas3k (hodnocení, recenze)

Hudba je příšerná??To by mě tedy potom zajímalo, která filmová hudba se ti líbila :) To ono asi bude " veledílo "

Mikec007

Mikec007 (hodnocení, recenze)

Jako reklama na uplně úžasnou českou přírodu je to dobrý, ale jinak je to poměrně hodně utopený! Příběh má uplně obrovskej potenciál (aby ne, když je největší český romantický dílo). Režisér se dle mýho názoru vydal správnou cestou, ale to zpracování už bylo na prd a nejvíc to pak utopili Suppor Lesbians - ta hudba je příšerná!!

Veefee

Veefee (hodnocení, recenze)

Ještě nikdy jsem se tolik nenasmála ,jako u teto parodie na film,ktera hranici s blbe zahratym pornem.Je to vysmech ceske lyriky.Takhle zprzit klenot ceske literatury se muze opravdu povest jen cechovi.komercnosti se uz ani nedivim,protoze v dnesni dobe je pomalu nezavislych filmu,natoz ceskych.jako grotesce davam 100 procent....

Susinnon

Susinnon (hodnocení, recenze)

práve som to dopozerala a som strašne sklamaná :( odporúčania som mala na krásny umelecký film, videla som preumelkovaný film, ktorý tak strašne chcel pôsobiť umelecky, až to úplne pokazil :( pri "popravných" a iných umieracích scénach mám väčšinou emócií a sĺz na rozdávanie a tu nič... celé to na mňa pôsobí umelo, tak nejako bez duše... a tá by tam teda fakt mala byť...

vlas3k

vlas3k (hodnocení, recenze)

Podle mě nejhorší je ta předložka cos napsal kluku xD Jinaak to s těma prsama bude zřejmě jako s těma kloboukama... prostě Brabec chtěl zabít čas a chtěl nám ukázat ženská prsa xD Neee a nee, za Májem si stát budu i když je to český film :)

cubajz

cubajz (hodnocení, recenze)

taky bych to moc za erotičnost nepovažoval, spíše bych v tom viděl prvoplánovitou snahu šokovat nahotou...

adams89

adams89 (hodnocení, recenze)

Tak takovou reakci jsem mohl čekat. Jasně že nejsem. Lehnertová je celkem rajda, ale té erotičnosti mi přišlo ve filmu hodně.

adams89

adams89 (hodnocení, recenze)

Přiznám se, že ta Lehnertové odhalená prsa mi v půlce filmu už pěkně lezla na nervy...

Kiosek

Kiosek (hodnocení, recenze)

Jeden znejhorších českých filmů všech dob s katastrofálním Stropnickým

Příspěvek byl smazán administrátorem.

Tuhirangi

Tuhirangi (hodnocení, recenze)

První hvězdička je za krásnýho Matěje Stropinického, druhá za zajímavé zpracování a třetí za výbornou kameru. Dost mi ale vadila všudepřítomná nahota Jarmily (jasně, proč by se neukazovala, když je hezká, ale Mácha se zřejmě otáčí v hrobě). Slečna, která za celý film vlastně takřka nepromluví, je docela zbytečnou postavu - bohužel zde je tou hlavní, a tím film ztrácí trochu smysl. Navázat na úspěšnou Kytici se prostě nepodařilo...

Tommys

Tommys (hodnocení, recenze)

No to zase bylo teda něco... V té spoustě "uměleckých záběrů" se podle mě úplně ztratila romantičnost předlohy. Hercům sem nevěřil ani půl slova a ještě k tomu se z Jarmily stala němá nymfomanka. Jedna hvězdička za ony umělecké záběry i když jich tam bylo víc než děje. A druhá za vyprávění Jana Třísky. Nebýt jeho vyprávění asi bych v půlce filmu odešel.

crazykate

crazykate (hodnocení, recenze)

co to tu rikate? snad to nebude Machuv Maj.... - to je jasny ze to je ono ne? si prectete obsah!! --------- mela sem k tomuhle filmu odpor este nez sem dosla do kina (sli sme se skolou a verte ze si mi nechtelo divat se na dalsi nudny, poucny,... film), ale........nakonec predcil me ocekavani - dalo se na to divat, melo to jisty pribeh a neusla sem. A nejak sem nepochopila obsazeni (hlavnich roli) - co to je za lidi?! :D

vlas3k

vlas3k (hodnocení, recenze)

Já jsem Máj četl, zřejmě nepochopil a z toho tedy plyne, že se mi film líbil xD Takže pro ty, co chtěj vidět film Máj, doporučuju nečíst lit. dílo :))

cubajz

cubajz (hodnocení, recenze)

a co když ho někdo četl, pochopil oč tu běží a stejně považuje tento film za šílenou mrdku?:))

H.RALPH

H.RALPH (hodnocení, recenze)

Kdo nikdy nečetl Máchův Máj,nemůže (a dokonce ani nebude chtít) pochopit oč tu běží.Zjímavé zpracování a nádherné obrazy krajiny,které vystihují podstatu romantiky Máchova díla - právě proto dávám maximum a jsem ochotnen  přehlédnout  i velmi slabý a nepřesvědčivý výkon Kryštofa Hádka.Jinak samozřejmě excelentní herecký výkon pánů Třísky,Javorského a Kukury.Rozhodně tento film nebude kasovní trhák - už jen proto,že většina národa čte Blesk a sleduje seriály na Nově.Je to další velmi odvážné zpracování poezie jako např. Erbenova Kytice. Zbývá pouze dodat -  jen tak dále...!!!

Niktorius

Niktorius (hodnocení, recenze)

Tříska v tomto filmu dobrý není, protože je přehnaně teatrální a "divadelní"....Přesně jako v onom Horem pádem.

Morien

Morien (hodnocení, recenze)

Artran: Kontroverzní hlavně proto, že většina tvrdí, že Tříska je na filmu to jediné dobré (nebo jedno z mála dobrých). Ale jak říkáš, afektovanost je to pravé slovo.

Artran

Artran (hodnocení, recenze)

Morien: Proč by to měl být kontroverzní názor? Krom toho Tříska dokáže být občas velmi afektovaný. Nevím, jestli je toto i případ Máje (což se ani nikdy nedozvím), ale například u Hřebejkova Horem pádem to byl stran "mistra" zdroj až nechtěné komiky.

Morien

Morien (hodnocení, recenze)

Přihodím sem nějaký ten kontroverzní názor... Možná byla trochu chyba, že kata hrál "bezchybný divadelní" Tříska, protože všichni ostatní vedle něj potom vypadají jako knedlíci...

Artran

Artran (hodnocení, recenze)

vlas3k: Jen krátce: Máj popisuje pocity mladého člověka, který si začne uvědomovat, že jeho mládí pomíjí a on dospívá. Je to báseň o deziluzi a pohasínajících ideálech. Láska je najednou krutá a ironická hra osudu a jediné co zbývá, je hledět vstříc nicotě v sebereflexi a existenciální hrůze ze smrti. To je právě to "na tváři lehký smích, hluboký v srdci žal." Smích a přetvářka pro ty ostatní a žal pro sebe. Počkej pár let, pochopíš to...

kiddo

kiddo (hodnocení, recenze)

Neřekla jsem, že Máj není složité dílo. Řekla jsem, že nemá složitý děj. Epika tam samozřejmě je, to bychom se o ději vůbec nebavili. Zkus na to pro změnu nahlížet jinou optikou než jen přes zápletku a postavy.

vlas3k

vlas3k (hodnocení, recenze)

Škoda, kdyby si byl v roce 1836, mohl jsi jim rovnou říct, ať neudávají Máj jako lyricko - epickou nýbrž jen lyrickou báseň. A nezlob se na mě, ale pokud řekneš že Máj není složité dílo a že všemu na něm rozumíš, tak smeknu a možná ti i zatleskám :)

Související novinky

Zemřela herečka Nina Divíšková

Zemřela herečka Nina Divíšková

21.06.2021

Ve věku 84 let dnes odešla česká filmová, televizní a divadelní herečka Nina Divíšková, již si velké množství diváků vybaví například jako babičku Bětu z populárního rodinného seriálu České televize… (více)

Jan Tříska (1936 - 2017)

Jan Tříska (1936 - 2017)

25.09.2017

Po nešťastném pádu z Karlova mostu zemřel ve věku osmdesáti let herec Jan Tříska, celoživotní oblíbený představitel shakespearovských rolí. Jeho touha stát se tanečníkem vzala za své, když mladého… (více)

Nej filmy roku 2008

Nej filmy roku 2008

25.12.2008

Mezi ČSFD uživateli s nejvíce body jsme udělali malý průzkum, které filmy se jim v roce 2008 líbily nejvíce a které nejméně. Nejedná se o žádné „ČSFD Oskary“ ani žádnou oficiální statistiku, jde… (více)

Staň se hercem!

Staň se hercem!

22.03.2007

Česká televize a Beltfilm hledají dívky a kluky ve věku od 15 do 20 let pro obsazení hlavních rolí nového filmu Máj režiséra F. A. Brabce. Konkurz proběhne v neděli 25. března v čase od 9:00 do 18:00… (více)

Reklama

Reklama