Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

V roce 1843 se skupina lidí vydá na dlouhou cestu do Oregonu, vzdáleného 2500 km, aby tam našla svůj nový domov. Výpravu zorganizoval kapitán William J. Tadlock, bývalý senátor státu Illinois, který kdysi chtěl být prezidentem Spojených států. Vedoucím výpravy je zkušený Dick Summers, k dalším členům výpravy patří rodina Evansova, manželé McBeeovi s dcerou a novomanželé Mackovi. Po cestě jim hrozí přepadení od Siouxů. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (22)

Martin741 

všechny recenze uživatele

Nie je to uplne typicky western - chybaju prestrelky a skor tu ide o dlhu, vycerpavajucu a umornu cestu do Oregonu, pricom tato putujuca tlupa ludi musi celit hrozbe od Indianov. Kirk Douglas /Spartacus 1960/ nebol hlavnou hviezdou, hoci teda hral slusne, ja som si najviac vsimol chyrizmatickeho Roberta Mytchuma /Lovcova Noc, Big Steal 1949/, ktory bol pre mna aj hlavnou hviezdou. Trochu sa tu vykresluje aj psychologia putujucich a riesi sa ich psychopatologicky profil, nechyba vsak stado dobytka a krasne exteriery, ti povysili western u mna hodne vysoko. Vsimol som si aj Richarda Widmarka /Norimbersky Proces 1961/ a skvelu Lolu Albright. Pre man neskutocne podceneny film od V.Mclaglena a dam filmu slusnych 85 %, ktore si aj obhajim. ()

reich 

všechny recenze uživatele

Spíše než western bych řekl, že je to dobrodružná výprava, dokonce kdybych si chtěl hodně rýpnout, tak road movie, protože tenhle film není o nějaké veliké akci, ale spíše dostat se z bodu A do bodu B. Další věc, diváka, stejně jako mě, nalákalo hvězdné obsazení Kirk Douglas, Robert Mitchum, Richard Widmark, které ovšem nefunguje a nepřesvědčí snad ničím. Douglas vypadá znuděně ještě než vyjede někam s kolonou. Mitchum tak truchlí, že si odvede to svoje, ale na konci kolonu opouští a vrací se zpět... A do toho Widmark, pán, který chce vést, ale když dostane vedení zjistí, že stojí za zlámou grešli, ale nakonec stejně to vedení má zase. Do toho nesmyslné menší příběhy, kdy jeden frajer nemůže mít nic se svou bláznivou ženou, tak udělá dítě snad nezletilé... Ta se pokusí o sebevraždu, nakonec se vdá, za Widmarkova syna, kterého by snad mohla milovat za 10 nebo 20 let. A přesto i přes 2 hodiny se kolonie nedostane do cíle, ale pouze na vory na řece. Tenhle film se sakra nepovedl a právem patří k nejhorším westernům Kirka Douglase. 40% a znovu už ne. ()

Reklama

RHK 

všechny recenze uživatele

Road movie western. Legendární Kirk Douglas coby organizátor výpravy vozů s novými usedlíky směřujícími skrze indiánská území do Oregonu a jím vybraný vůdce veterán Západu Robert Mitchum jsou hlavními klady filmu. Popsat ve 122 minutách cestu dlouhou 2500 km tvůrcům filmu možná nepřipadalo dost dlouhé, ale mně by stačil i kratší popis. Pochválit musím krásné záběry krajiny Divokého Západu. Ukázka z filmu je zde: http://www.sms.cz/film/cesta_na_zapad-1967/ukazka ()

Winster 

všechny recenze uživatele

Hvězdně obsazený western, který krásně ukazuje trampoty skupiny osadníků. Trochu je mi zde lít Kirka, který svým sice drastickým, ale účelným způsobem vede tuto skupinu až za vysněným cílem...Nečekejte přestřelky nicméně i tak je tento film pro fandy tohoto žánru dalším sklíčkem do mozaiky divokého západu. ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Podle mého názoru patří k tomu lepšímu v žánru amerického westernu. Je poznat, že film má dobrou literární předlohu, postavy jsou prokreslené. A úžasná kamera s širokými záběry do krajiny! Kirk Douglas jako tvrdý vůdce s ideou, Robert Mitchum jako samorost se zkušenostmi z prérie a řada dalších lidí různých typů v koloně osadníků. Též problematika viny, trestu a odpuštění. ()

Galerie (73)

Zajímavosti (8)

  • Herečka Lola Albright sa takmer utopila počas jednej scény prechodu cez rieku. Voz, v ktorom bola, sa prevrátil a zostala uväznená pod vodou. Keď ju konečne dostali von, bola v polovedomí a noc strávila v nemocnici. O deň neskôr sa na natáčanie vrátila, no na prefilmovanie riečnej scény použili kaskadérku. V rozhovoroch povedala, že bola hlboko traumatizovaná týmto zážitkom. (westerns)
  • Film sa odohráva v roku 1843. (westerns)

Reklama

Reklama