Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Desetiletý Arthur žije s babičkou v malém domku na venkově. Stejně jako všechny děti, je i on fascinován pohádkami, které mu babička vypráví. Zdá se mu o afrických kmenech a neuvěřitelných příbězích, které jsou popsány a namalovány v čarovné knize jeho dědečka, který před několika lety záhadně zmizel. Idylické časy skončí v okamžiku, kdy jim hrozí zabavení domku. Situace vypadá beznadějně. Jedinou šancí je dědečkův poklad, který je údajně ukryt kdesi na zahradě, v Říši Minimojů, roztomilých malých skřítků, o kterých Arthurovi dědeček vyprávěl. Malý Arthur se rozhodne odvrátit hrozící nebezpečí a vydá se hledat pomoc právě do Říše Mimimojů... Arthurova cesta je důkazem, že někdy i ti nejmenší mohou dokázat velké věci.

Ve filmu najdeme jak hrané, tak animované sekvence. Hlavního hrdinu Arthura ztvárnil Freddie Highmore, kterého znáte z filmu Karlík a továrna na čokoládu a těšit se můžeme i na Miu Farrow v roli jeho babičky. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (209)

Othello 

všechny recenze uživatele

Tím, jak je to bessonovsky oplzlý a trochu slizký mě to bavilo víc, než současná animovaná první liga, která si kreje prdel, aby náhodou někomu moc nelezla do zelí a pořád dávala ty motivace a dobrý příklady. Besson tady totiž, stejně jako všude jinde, točí film pro sebe. Tím jak je to ale upřímně mířený na děti, stává se z toho celkem unikátní uncanny objekt, kde se padesátiletá Madonna líbá s třináctiletým Highmorem, který obdivuje její zadek nastupující do auta. Tahle nepatřičnost z toho pak dělá vlastně celkem unikátní divácký zážitek, akorát bych měl při jeho sledování radši zatažený záclony. ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Artur žije jen se svou babičkou, neb jeho rodiče jsou "zaneprázdněni" cestováním po světě (taktak že si vzpomenou na Arturovy narozeniny) a dědeček se před lety ... ztratil. Babička každý večer vypráví Arturovi povídky o dědečkových cestách po Africe, a dědeček se tak pro Artura stává takřka mýtickým tvorem. Takhle by si v poklidu mohli žít spoustu let, kdyby je nedohnaly dluhy téměř k bankrotu - což by znamenalo prodat rodný dům. Ale dědeček prý schoval na zahradě poklad. Tak se Artur musí vydat do říše Minimojů (maličcí tvorové žijící na zahradě) a s nimi vybojovat válku se zákeřným Maltazardem - pak možná zachrání dům a možná se vrátí i ztracený dědeček ? ... Další z mnoha animáků, které se na nás v dnešní době valí ze všech stran. Tento mi velmi připomínal Mravenční polepšovnu, i když, nutno uznat že Artur a Minimojové byly o třídu zábavnější. Kombinace hraného a kresleného světa byla parádní - škoda jen, že většina hereckých hvězd zde pouze promlouvá (což v českém dabingu kapku ztrácí na zajímavosti). Luc Besson ukázal, že si kdykoliv od akčních krváků může odskočit k animovaným pohádkám, a stejně to bude stát za podívání ... ()

Reklama

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Další podívaná určená hlavně pro ty nejmenší. Luc Besson se nám po své béčkové producentské dráze opět vrátil k režii a přináší nám dětskou fantasy podívanou u které budou spokojeni hlavně ratolesti od 6 do 12 let. Je to typický příběh o klukovi, který se dostane do fanstického světa aby zde našel poklad, kterým by zachránil sebe a svou babičku od vystěhování z rodinného domu. Film nepřináší převratné triky a animace nemá v konkurenčním boji s americkou produkcí vůbec šanci a ani herci nebo spíše postavičky nejsou nic světoborného avšak jako celek tato pohádka překvapivě funguje a i rodiče by jí mohli bez větší újmy přežít. Ale Lucu mi chceme Leona 2 pro příště, děkujeme. ()

Disk 

všechny recenze uživatele

Luc Besson má sice své nejslavnější období za sebou, ale první díl jeho pohádkové trilogie je určitě hodně fajn záležitost. Je to hodně tripová záležitost, ale není to nic proti ničemu, třeba Pátý element je mnohem divnější. Artur a Minimojové je neškodná pohádka na sobotní dopoledne, která nijak neurazí. Netypická animace je pro někoho možná tripová, ale tohle mi přijde jako fajn drogy. Záporák Maltazard je hodně luxusní. Těším se na další díly. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Luc Besson je ozaj všestranný umelec, keď sa pustil do tohto projektu. Myslím však, že sa mu podaril. Film dýcha životom, je dostatočne rýchly, aby sa divák nenudil, má slovný aj situačný humor, postavičky sú milé i cool ošklivé, je tu množstvo odkazov na úspešné filmy ( Pán Prsteňov, Horúčka sobotňajšej noci... ). Vyzdvihol by som nadpriemerný český dabing, hlavne Lucku Vondráčkovú. Jej princezná je ozaj sexy. ()

Galerie (69)

Zajímavosti (5)

  • I když Minimojové mluví v originále francouzsky, anglická verze hýří opravdu známými jmény, mezi kterými nechybí Madonna, Robert De Niro, Snoop Doog, Harvey Keitel nebo Emilio Estevez. (Rodriguez)
  • V ořechové skořápce se Arthur ptá Bety, zda obsahuje jeho nůž s 300 funkcemi lano, příčemž odpověď je záporná. Lano přitom z tohoto nože použije jeho sestra Selenie hned dvakrát. Poprvé na přitáhnutí tulipánu, podruhé na spuštění do zakázaného města. (Pepy)
  • Během filmu minimojové několikrát změní svoji velikost. Například ve scéně, kdy Arthur dohání princeznu Selenu a jejího bratra, probíhá pod mravenci, avšak když v kanále převracejí autíčko na klíček, jsou podobně velcí, jako autíčko. (Pepy)

Související novinky

Good bye, Luc Besson

Good bye, Luc Besson

14.09.2006

Ve své téměř pětadvacetileté kariéře natočil tento francouzský filmový kouzelník zatím jen devět celovečerních filmů, no i to mu stačilo k tomu, aby se nesmazatelně zapsal nejen do historických análů… (více)

Reklama

Reklama