Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Z boxerského ringu mezi baletky... Titulní hrdina snímku Billy Elliot je jedenáctiletý chlapec z hornického města v severozápadní Anglii. Po smrti maminky žije s otcem, starším bratrem a babičkou. Píše se rok 1984 a krajem už rok hýbou dramatické události kolem hornické stávky. Město je obležené policií, Billy však tyto okolnosti příliš nevnímá. Je totiž zcela zaujat nečekaným zážitkem. Po boxerském tréninku se náhodou přidal k děvčatům, která měla v tělocvičně hodinu baletu, a tanec ho doslova pohltil. Učitelka baletu, paní Wilkinsonová, v chlapci objeví skrytý talent a začne jej pomalu rozvíjet. Cesta k vytouženému studiu na Královské baletní škole je však dlouhá a plná různých úskalí. V prvé řadě je třeba překonat zuřivý odpor Billyho otce, který balet nepovažuje za činnost hodnou správného chlapa... Stephen Daldry, debutující divadelní režisér a mnohaletý ředitel londýnského Royal Court Theatre, dokázal zdánlivě tuctový příběh oživit originálním pojetím, které staví na kontrastu drsného hornického prostředí a zdánlivé odtažitosti baletu. Film natočil v typicky anglickém stylu moderního sociálního realismu, s důrazem na dobovou atmosféru, na přesnou charakteristiku postav a v neposlední řadě i s typickým britským humorem. Vedle řady dalších ocenění film získal tři oscarové nominace, a to v kategoriích nejlepší režie (Stephen Daldry), nejlepší herečka ve vedlejší roli (Julie Waltersová) a nejlepší původní scénář (Lee Hall). Vyzdvihnout zaslouží i přirozený herecký výkon Jamieho Bella v roli dětského hrdiny. (Česká televize)

(více)

Recenze (647)

jasiska 

všechny recenze uživatele

Perfektný film. Takto príjemne ma už dávno nijaký film neprekvapil. Mladý Jamie Bell bol perfektný a keby sa na mňa usmial, tak mu odpustím aj rozbité okno:-) Obzvlášť vydarená bola scéna, keď celá rodina našprintovala do kuchyne a čakala na obsah listu. Najlepší bol nedočkavý Gary Lewis. Čerešničkou na tejto delikátnej torte bol super soundtrack. Niekedy človek vidí lepšie filmy náhodou v nezaujímavom vysielacom čase ako v primetime alebo v kine. ()

Ondis 

všechny recenze uživatele

Tenhle typ emočně přeplněných dramat mám rád. Ale u Billyho mně něco chybělo...asi náročnější děj. A moc dobře na mě nepůsobil britský styl, kterému já moc neholduju....85% ()

Greny 

všechny recenze uživatele

řekl bych, že tohle byl jeden z nejcíe emočních filmů, kterých jsem kdy viděl, ale samozřejmě v tom dobrém smyslu slova. Opravdu jsem Billimu přál tak strašně moc úspěch až jsem se sám divil. Navíc se mi i líbil kontrast soc. vrstev - stávka havířů a proti tomu paninka s uchlastaným chlapem. Opravdu krásný a navíc citlivý film ()

DannyBoy80 

všechny recenze uživatele

Hodně zajímvý film, netradiční kloubení maloměšťácké povrchnosti, hraničící s hloupostí, neznalostí s prpukajícím talentem v umění baletní. Jamie Bell hraje perfektně. Film vyjadřuje spoustu charakteristik chování od vzteku, vzdoru, lásky (neopětované nebo rodičovsko-bratrské), odhodlání, sebeobjetování, hrdosti až pojiné a další. Snad jednu hvězdu dolů za to, že film chvilkama ztrácí tempo, které ale naštěstí v zápětí nabere. ()

unagi 

všechny recenze uživatele

Príbeh chalaniska, ktorí je u veľa ľudí nepochopitelný. Ale mňa veľmi zaujal....nebudem tu tárať omáčky okolo toho, film na 4* hviezdičky s pekným koncom a s pár dojimavymi časťami. ()

Prochy38 

všechny recenze uživatele

Moc krásný snímek. J. Bell si to fakt dával! Krom skvělých tanečních figur tohoto talentu i parádní hudba! Příběh opravdu ze života. Skvělí herci. U mě nadšení! ()

Matematicka 

všechny recenze uživatele

Život je krásný, I KDYŽ... Ono "i když" je v případě anglických horníků ve stávce a jejich rodin poměrně drsné... ale i zde jsou přes veškerou drsnost lidé, kteří mají své sny a především rodinnou soudržnost a pro svou rodinu jsou ochotni obětovat mnohé. Billy se má stát "chlapem", a proto boxuje... Trvá dlouho, než jeho drsný otec pochopí, že chlap může i tancovat (a scéna, kde se to stane, je opravdu vydařená). Když to ale pochopí, stojí za svým synem se vším všudy. Některé motivy jsou tu silně anglické a pro mě ne tak snadno pochopitelné a uvěřitelné, ale jestli takhle žijí a uvažují někteří Angličané, tak proč ne. Síle příběhu to neubírá, spíš asi přidává na autenticitě. Rodinná soudržnost (především otec-syn) tváří v tvář překážkám a cesta za vlastním snem plná trní - jak lidské a reálné... Zajímavé komentáře: kitano, Radek99, Lavran, kinej, triatlet. ()

Drirr 

všechny recenze uživatele

Je to špička televizní filmařiny. Silný příběh, pevná režie a precizní, ale nepřehrávané herecké výkony. Film nemá žádnou TOP nezapomenutelnou scénu, ale v pomalém tempu (které vydrží až do samotného závěru) pomalu přisunuje hlavního hrdinu blíž a blíž k divákovi, až ho nakonec smete emocionální lavinou. Bohužel lavinou až moc patetickou a zaměřenou na ten jediný efekt, kterým je promáchaný kapesník. Ale co. Ta prazákladní myšlenka za to stojí. Sice jsme ji viděli už tisíckrát (jdi si za svým snem!), ale málokdy v tak silném balení. 77 % ()

lucijelucije 

všechny recenze uživatele

Motivace a vytrvalost k dosažení svého snu-hezky zporacované. Výborná atmosféra. Dobře strukturovaný snímek, kde vás nic nenudí ani nepopohání. Vše plyne, jak má. Emoce nechybí, vtip nechybí a dokonce ani ta důležitá podpora nakonec dostane zadostiučinění. ()

Milodar 

všechny recenze uživatele

Je to opravdu tak emotivní, jak píšou zdejší mudrcové. Celá ta rodinka je taková fantastická 4, hlavně Mr. Fantastic pan fotr je prostě vynikající. To, jak se mladý Billy chopil své role a přechody do jeho "tanečního světa" jsou maximálně povedené. U většiny muzikálů je začátek tančení/zpívání podivný, trapný, musíš si říct - je to muzikál. Ale tady ne. ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

Z toho filmu mám také nejednoznačné pocity. Aj ma niečím priťahoval, ale zároveň aj niečím odpudzoval. Dosť podobné pocity som mal napr. po filme Malá miss Sunshine. Jednoducho nedokážem vstrebať, o čo sa vlastne tvorcovia snažili. Na komédiu to nie je dostatočne vtipné, na drámu mi to zase pripadá dosť odrezané od reality. Napríklad ten prerod otca z drsného tyrana na milujúceho rodiča mi prišiel úplne nevierohodný. Snáď jediné, čo funguje 100-percentne, je hudobná zložka. Zdá sa, že k všetkým filmom Daldryho mám rovnaký postoj. Všetky sú dobré, ale ani jeden nie je výborný. ()

Vejrrr 

všechny recenze uživatele

Byl to hezký film. "Hezký" ale neznamená, že bych u něj měl brečet jako jiní, nebo že bych ho zasadil mezi Top 200... Souhlasím, že jsem možná shlédl jeden z nejlepších dětských hereckých výkonů, ale byl to "jen" film o touze jít za svým cílem, žít svým snem, dosáhnout toho po čem naše srdce touží... Po filmu s tak hezkým tématem bych ale čekal víc.. ()

Monka03 

všechny recenze uživatele

Znáte ten pocit, kdy jste téměř magicky přitahováni obrazovkou nebo monitorem vašeho počítače a nemůžete odtrhnout zrak od příběhu, který se před vámi odvíjí? Přesně to jsem cítila při sledování tohoto filmu. Příběh chlapce, který má jít ve stopách svého otce a staršího bratra, stát se boxerem a horníkem a který se nakonec vydává úplně jinou cestou a přes počáteční odpor rodiny nakonec za jejího přispění dosáhne cíle. Je to moc povedený a citlivě natočený snímek, jeden z nejlepších, jaký jsem v poslední době viděla. ()

ekomo 

všechny recenze uživatele

Zajímavý film ukazující hloupost rodičů myslících, že jejich zájem na jejich dítě je ten lepší než názor dítěte samého. Úkaz skrytého talentu a jeho postupném růstu je hlavní pointou filmu, která dělá film přitažlivější a zajímavější. Abych nezapomněl, Jamie Bell jako vystřižený na roli baletáka. ()

KatRi 

všechny recenze uživatele

Já nevím, proč mám z takových těch slavných srdceryvných příběhů vždy pocit, že jsem čekala něco trochu jiného...Pravidla moštárny, Hledání Země Nezemě a teď i toto. Billy je fajn, Billy jde za svým snem navzdory otci. Nutno však říci, že to není citově vvyděračské a stojí to za zhlédnutí, když zrovna venku prší a vy máte náladu pod psa. ()

Phorbo 

všechny recenze uživatele

Jamieho velká role s velkým V. Billy jako školák boxuje na přání otce. Billy na konci treningu uvidí krouzek baletu. Vlítne tam a zkouší. A zkouší a zkouší a zkouší. Skvělý film z Londýnského (?) předměstí a jeho typickou scénou... Daldryho první celovečerák ... a perfektně vydařený... ()

lukasd 

všechny recenze uživatele

Billy Elliot kopíruje schéma klasických sportovních filmů: mladý talent, který touží něco dokázat - špatné zázemí, které ho na čas připraví o možnost trénovat - porozumění okolí - fenomenální úspěch. Je to hodně obehrané, na druhou stranu je Billy dobře natočený a na divákovi city sice útočí neustále, ale není naštěstí příliš vlezlý. Z lehkého nadprůměru tak film vytahuje především hodně podařená hudba. 70% ()

Reklama

Reklama