Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Třináctiletá Adriana je unesena obchodníky, kteří na lidském „zboží“ vydělávají milióny dolarů. Její sedmnáctiletý bratr Jorge se na vlastní pěst vydává po stopě únosců. Potká se s Rayem (Kevin Kline), texaským policajtem, kterého zločinci připravili o celou rodinu. Společně pronikají na nebezpečnou půdu sítě mezinárodních obchodníků se sexem mezi Mexikem a Spojenými státy. Pronásledování Adrianiných únosců je vede ze španělské čtvrti Mexico City až na tajnou internetovou aukci se sexuálními otroky v Americe. Musí vyhrát závod s časem než bude Adriana prodána a navždy zmizí v nelítostném podsvětí. A to je místo, ze kterého se vrací jen málo obětí...

Scénář k filmu (ne)lidský kšeft napsal Jose Rivera, který již má na svém kontě nominaci za scénář k filmu Motocyklové deníky. Příběh unesené dívky je inspirován článkem Petera Landsemana The Girls Next Door, který vyšel v New York Times Magazinu v roce 2004. Roli policajta Raye ztvárnil Kevin Kline, držitel Oscara za nejlepší vedlejší herecký výkon ve filmu Ryba jménem Wanda. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (104)

BuryGol 

všechny recenze uživatele

A děje se to furt! Furt se obchoduje s lidma jako s rohlíkama. Úchyláci a pedofilové si vyberou slečnu, holčičku nebo kluka (prostě kdo co má rád) a užijou si. Hodně syrový drama o unesený holce a jejim bráchovi, kterej jí spolu s náhodně potkanym plodou jde zachránit ze spárů rusko-mexický party. Nebejt až moc kladnýho konce a až trapně jednoduchýho útěku přes hranice, bylo by to snad i za plnej. A taky nevim, jestli ta překupnice byla dcera nebo ne, to nám moh rejža vysvětlit. Každopádně je to hodně působivý, kór když se to opravdu děje. A stejně si ty ženský nedaj říct a budou se upisovat různejm pofidérním agenturám. Pak už jen uslyšej tu ohranou větu "Dejte mi Váš pas, prosím". ()

SonG 

všechny recenze uživatele

Od začátku hodně drsný film, chvílemi jsem byl opravdu rozhozen z toho, co jsem viděl. Napřídkad scéna v obilí. Pokud by byl film trochu jinak zakončen, dal bych jistě plný počet. Cesar Ramos sice není herec k pohledání, jeho herecké nadání je nic moc, zato charismatický Kevin Kline mne dostal. Ve zkratce velmi dobrý film, který má své mouchy, ale také má své šokující momenty, kterými vás chtě nechtě dostene, protože nikdo normální se asi necítí dobře, když se dívá na utrpení malých slečen a dívek. ()

Reklama

ed_wood 

všechny recenze uživatele

Film rozoberá dosť aktuálnu tému: obchod s ľudmi. Ukazuje nám cestu obetí od únosu až po predaj do rúk klientov-úchylov (niekedy až po samovraždu) a nie je to vôbec pekný pohľad. (Ne)lidský kšeft sa trochu podobá novšiemu 96 hodín s Liamom Neesonom. Nie je to ale akčnák toho typu, tu sa problém rozoberá viac do hĺbky. Film síce nie je úplna top trieda, pretože má zopár chybičiek a správanie postáv je niekedy nelogické, ale aj napriek tomu sa mi to veľmi páčilo a úplne súhlasím s komentárom: "nepříjemná podívaná" ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

POZOR SPOILERY. Filmu "Trade" se dá vytknout řada věcí - především dost neuvěřitelné náhody, které hrají v ději tak velkou roli (např. setkání Jorgeho a Raye, jejich následný střet s pedofilem, který právě koupil chlapce atd.), nepříliš věrohodný dobrý konec, kdy policie přece jen zasáhne jako deus ex machina, nebo podezřele krátká cesta přes polovinu severoamerického kontinentu z Mexico City do New Jersey. Rozhodně bych ale snímku nevytýkal absenci napětí nebo špatně napsané (tím méně zahrané) postavy - jejich údajná "blbost" (MrHlad) a "demence" (Lichty) mi nějak uniká, mně osobně jednání aktérů připadalo poměrně reálné, herecké výkony představitelů Raye, Jorgeho nebo unesených děvčat si určitě zaslouží pochvalu. Celkem vzato - "Trade" se zabývá hodně závažným (a bohužel též aktuálním) tématem a dělá to více než dobře! ()

AloeB 

všechny recenze uživatele

Silný film. Ne nijak dlouhý, aby diváka omrzel, ne nijak hloupý, aby se divákovi vykládaný problém spíše zprotivil. Přestože je v tomto nelidském křeftu občas vidět přispění hollywoodského narativu (linka okolo Kevina Klina), tak zbytek povedeně mapuje nepěkná zákulisí obchodu s bílým masem. Troufám si tvrdit, že se postavy chovají přesvědčivě v rámci svých mezí. Například postava polky Veroniky, z jejíž země sálá možná až okatý nádech železné opony (ale zase si nejsem jistý dobou, v níž se snímek odehrává, a nijak to nehraje roli, takže proti stylizaci nic nemám), je v mezích možnosti správná hrdinka, zároveň však není řešením problému. Její konec pak patří mezi nejsilnější scény filmu. Po Cuatro lunas nebo Sin nombre jsem měl opět tu čest vidět ve filmu Paulinu Gaitan, na níž je možná vidět, že je na třináctiletou postavu moc stará, to ale nijak nevadí. Cením si i Cesara Ramose, který svého mafiánského spratka z Ciudad de México, který se vydává na záchranu vlastní sestry, zahrál sympaticky. Již zmiňovaný Kline byl herecky uspokojivý, jeho příběh mi ale do filmu nepasoval. Je sice jeho nedílnou součástí a jeho absence by film radikálně změnila, přesto však mi trochu atmosféru filmu narušoval. Bez něj by mohl být Trade mnohem více naturalističtější (nemyšleno ve smyslu krve, násilí a zvratků, ale v pravém slova smyslu), což by nebylo na škodu a mohlo z toho být něco ve stylu Sin nombre, klidně i s podobným koncem. I přes tuto maličkost je mi ale tento film mnohem sympatičtější, než třeba Taken (česky 96 hodin), které se možná zabývá podobným tématem a má podobnou příběhovou linku (chápejme jako záchranu členky rodiny před kuplíři), ale i přes svoji mnohem lepší technickou kvalitu a dražší herce je to stále jen slaboduchá akčňárna s přehrávajícím Liamem Nessonem. ()

Galerie (32)

Reklama

Reklama