Reklama

Reklama

Režisér a scénárista Frank Darabont, známý především filmovým zpracováním románů Stephena Kinga Vykoupení z věznice Shawshank a Zelená míle divákům nyní představí další zpracování povídky Mistra hororů. Výtvarník David Drayton (Thomas Jane) se společně se svým synem Billym (Nathan Gamble) a nepříjemným sousedem Nortonem (Andre Braugher) ráno po neobvykle silné bouři vydávají do nedalekého městečka nakoupit zásoby. Krátce po jejich příjezdu supermarket obklopí hustá a tajuplná mlha, která, jak se zdá, v sobě ukrývá cosi vražedného a děsivého… Ještě větší zlo se ale ukrývá v duších obyčejných lidí, kteří jsou postaveni tváří v tvář zoufalé situaci. Hrůza se pozvolna ale jistě prodírá na povrch... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (4)

Trailer 3

Recenze (1 901)

H34D 

všechny recenze uživatele

The Mist začíná celkem slibně, žádné dlouhé rozjezdy (pro hvězdy), nýbrž ihned nástup masivní bouřky, pohled na pár vyvrácených stromů, trocha (nutných) úvodních vět a za pár minut tu máme zahalení celého města do neproniknutelné a tajuplné mlhy. Ani v momentě, kdy se skupinka lidí zavřela v supermarketu mé nadšení neopadalo, neboť proti stylu one-room horror vůbec nic nemám (právě naopak), avšak kámen úrazu přišel s prvními chapadly, konkrétně s tím, jak na ně ostatní reagovali. Psychologie postav se mi moc nezamlouvala, lidé se nechovali vždy logicky a to ani nemluvím o tom jak mě, s prominutím, srala ta náboženská fanatička a ještě víc, jak jí to lidé žrali... Inu, jakože The Mist není žádný hrůzostrašný horor, tak v rovině psychologického dramatu docela selhává. Celý snímek však drží nad vodou dobrá režie (Darabont je prostě Darabont), obstojná atmosféra, slušná monstra (zejména při akci nočního náletu a výpravy do lékárny) a mrazivý závěr, díky kterému jsem byl původně odhodlán dát filmu 4*... Avšak, jak tak čtu ostatní komentáře, jelikož už právě tohle udělalo spoustu lidí předemnou, budu protentokrát ten zlý a zůstanu jen na třech. 7/10 ()

Gimli 

všechny recenze uživatele

Rozhodně jedna z nejlepších adaptací hororového Kinga. Nicméně Darabont se atmosféře povídky přibližuje jen místy, zejména v psychologických pasážích bez příšer. V boji s "něčím v mlze" sem tam pokulhává. Ovšem je potřeba vyzdvihnout například přílet "much" nebo siluety v mlze. Tam by se atmosféra dala krájet. Docela mě zamrzel od knihy odlišný nastavený závěr. Konec v knize byl působivější. Stačilo, kdyby film skončil o pět minut dřív. Každopádně skvělá podívaná, která podle mě s dalšími zhlédnutími zkvalitní. Také bych upozornil na Ishamovu hudbu. Závěrečná čtvrthodinka je skutečně silný audiovizuální zážitek. ()

Reklama

obitus 

všechny recenze uživatele

Kingova skrz naskrz průměrná povídka je zajímavá především svou první třetinou, která se neodehrává v obchoďáku a ve které je mlha jen tušeným zlem. Tato část je ve filmu redukována na prvních plochých deset minut a poté následuje dvouhodinové peklo nudy. Průměrní herci se perou nejen s digitálními potvorami ale i se svými postavami, aby často krutě prohrávali. Ale holt je to Darabont, že? Ani nevím, za co jsem dal tak vysoké hodnocení. Možná za předvídatelný, ale přesto působivý konec. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tak ja nevim, ja mel dojem, ze jde o remake Mlhy od Carpentera a ono to tak i vetsinu casu vypadalo, jenze pak zacli skakat potvory, trikove hodne slaby a nejakej strasidelnej potencial taky nemeli. Jinak celej film mi pripominal Usvit mrtvych, taky vetsinu casu zavreny v obchodaku a prislo mi, ze lidi se zacli chovat jak zvirata nejak desne rychle, par hodin zavreny a uz by se pozabijeli. Navic Marcia Gay Harden je tu jako hyper nesympaticka mega krava. Jinak prvni hodinka filmu az na dve, tri zajimavy sceny je naprosto o nicem, neskutecna hromada kecu a vcelku nuda. Pak nastesti prijde druha polovina, ktera je paradne napinava, ma naprosto perfektni atmosferu a obcas je tu i naka slusna lekacka. A zaver spolu s perfektni pisnickou byl neskutecne silnej, takle brutalni zaver jsem uz dlouho nevidel. Tady zase jednou film prekonal knihu, protoze povidka od Kinga prakticky zadnej konec nema. Jeste musim pochvalit Thomase Jane, kterej me fakt mile prekvapil a hral skvele. ()

Dragoni 

všechny recenze uživatele

Ab homine homini cotidianum periculum aneb " Člověk člověku každodenním nebezpečím " The Mist je více psychologickým a morálním napínákem než hrůzostrašným hororem u kterého by si rval divák vlasy. Velká nevýhoda první poloviny filmu jsou špatně zbarvená CGI monstra, která vyhlížela až moc uměle a nerealisticky. Druhá polovina je už něco lepší a věci se dají konečně do pohybu, načež se divák dozví na čem vlastně je. Posledních 20 minut film vyzdvihlo o další kousek výše. 75 % ()

Galerie (82)

Zajímavosti (31)

  • Frank Darabont si s myšlenkou na adaptaci stejnojmenné Kingovy knihy pohrával již na konci osmdesátých let. Dlouho chtěl právě tento příběh natočit jako svůj debut pro kina (do té doby režíroval jen televizní projekty). Nakonec však dříve zadaptoval dva jiné Kingovy příběhy - byla z toho úspěšná dramata Vykoupení z věznice Shawshank (1994) a Zelená míle (1999). (DaViD´82)
  • Darabontovou podmínkou před začátkem natáčení bylo, že studio Dimension nesmí zasáhnout do konce filmu, ať bude jakýkoliv. (Rodriguez)

Související novinky

Godzilla -1.0 dostane i černobílou verzi

Godzilla -1.0 dostane i černobílou verzi

21.12.2023

Nová inkarnace nejslavnějšího monstra japonské kinematografie od studia Toho Company je nečekaným (skromným) blockbusterovým hitem letošního roku. Snímek Godzilla Minus One s odhadovaným rozpočtem… (více)

Sněhurka a Darabont

Sněhurka a Darabont

27.06.2014

Na návrat Franka Darabonta k celovečerním filmům čekáme dlouhých 7 let. Režisér Vykoupení z věznice Shawshank, Zelené míle nebo Mlhy se v posledních letech usídlil v televizi, kde vzkřísil zombie… (více)

Darabontova procházka s mrtvolami

Darabontova procházka s mrtvolami

13.08.2009

Známe ho především jako tvůrce Vykoupení z věznice Shawshank, ale Frank Darabont se odjakživa rád brodil především zatuchlými hororovými vodami. Začínal jako scenárista třetí Noční můry, druhé Mouchy… (více)

Nej filmy roku 2008

Nej filmy roku 2008

25.12.2008

Mezi ČSFD uživateli s nejvíce body jsme udělali malý průzkum, které filmy se jim v roce 2008 líbily nejvíce a které nejméně. Nejedná se o žádné „ČSFD Oskary“ ani žádnou oficiální statistiku, jde… (více)

Reklama

Reklama