Reklama

Reklama

Režisér a scénárista Frank Darabont, známý především filmovým zpracováním románů Stephena Kinga Vykoupení z věznice Shawshank a Zelená míle divákům nyní představí další zpracování povídky Mistra hororů. Výtvarník David Drayton (Thomas Jane) se společně se svým synem Billym (Nathan Gamble) a nepříjemným sousedem Nortonem (Andre Braugher) ráno po neobvykle silné bouři vydávají do nedalekého městečka nakoupit zásoby. Krátce po jejich příjezdu supermarket obklopí hustá a tajuplná mlha, která, jak se zdá, v sobě ukrývá cosi vražedného a děsivého… Ještě větší zlo se ale ukrývá v duších obyčejných lidí, kteří jsou postaveni tváří v tvář zoufalé situaci. Hrůza se pozvolna ale jistě prodírá na povrch... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (4)

Trailer 3

Recenze (1 902)

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tak ja nevim, ja mel dojem, ze jde o remake Mlhy od Carpentera a ono to tak i vetsinu casu vypadalo, jenze pak zacli skakat potvory, trikove hodne slaby a nejakej strasidelnej potencial taky nemeli. Jinak celej film mi pripominal Usvit mrtvych, taky vetsinu casu zavreny v obchodaku a prislo mi, ze lidi se zacli chovat jak zvirata nejak desne rychle, par hodin zavreny a uz by se pozabijeli. Navic Marcia Gay Harden je tu jako hyper nesympaticka mega krava. Jinak prvni hodinka filmu az na dve, tri zajimavy sceny je naprosto o nicem, neskutecna hromada kecu a vcelku nuda. Pak nastesti prijde druha polovina, ktera je paradne napinava, ma naprosto perfektni atmosferu a obcas je tu i naka slusna lekacka. A zaver spolu s perfektni pisnickou byl neskutecne silnej, takle brutalni zaver jsem uz dlouho nevidel. Tady zase jednou film prekonal knihu, protoze povidka od Kinga prakticky zadnej konec nema. Jeste musim pochvalit Thomase Jane, kterej me fakt mile prekvapil a hral skvele. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Frank Darabont je pojmem, který tentokrát udělal krok do neznáma s další adaptací Kinga. Osobně to považuji za krok správným směrem, kde využil nesporných kvalit předlohy a svého umění natočit velmi zajímavé i jednoduchou látku. Tou v podstatě Hustá mlha je, protože se v ní neodehraje nic extrémně těžkého na pochopení a spíše se neustále točí ve smyčce my jsme uvnitř-venku mlha-něco je v mlze-chce nás to zabít?-co uděláme?. Přístup k filmu je příjemný, protože jako slabý vánek pohladí tvář se snaží Darabont poukázat na klasické a jednoduché principy hororu, které prostě dokážou fungovat. Mlha je pro to skvělý příklad, protože v ní může vše ukazovat bez detailů, z dálky, jen obrysy a dovoluje divákovi představovat si a bát se. To se mu daří na jedničku a atmosféra je přesně taková jaká má být. V ní nepřekvapí ani syrový konec, který dá vzpomenout na jméno autora předlohy a na podobně laděné filmy jako jsou například Lupiči těl (atmosférou a provedením podobné). Možná jen zamrzí nepřítomnost silnějších mrazivých hororových scén, které prostě neměli, kde být. Ohledně herců potěšil velmi příjemně Thomas Jane a svůj vysoký standard a přesvědčivost předvedla Marcia Gay Harden, která umí být velmi přesvědčivou zvěstovatelkou apokalypsy. Nemohu, možná kromě chvilkami pomalejšího tempa a opakování několika myšlenek, chybu na tomto hororu roku, který strká do kapsy i krvavých 30 dnů noci a jen smutně poukazuje na neschopnost českých distributorů přivést kvalitní horor do kin. Škoda, ale od teď se bojím mlhy víc než dříve... Mimochodem existují dvě verze konce filmu, jedna podle knihy a jedna podle Darabonta. Sami se rozhodněte, která vám lépe sedí. PS: pro Shadwella Tento film je jako pohled z okna, za kterým je mlha, vám je 5 let, věříte na monstra a v hlavě máte stále tu nepříjemnou noční můru, která vás děsí každou noc během spaní. A pak ta noční můra ukáže v mlze svůj obrys... ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

První ohlasy na Darabontovu novou adaptaci Kingovy literární předlohy byly nadšené a vyvolaly velkou dávku očekávání hororových fanoušků. Poté následovaly jejich poněkud rozpačité reakce, takže jsem byl zvědavý na výsledek. Mlha je typickým příkladem filmu, kde tvůrce balancuje mezi snahou natočit psychologické drama skupinky lidí přežívajících v extrémních podmínkách a mezi snahou zavděčit se masovému publiku a natočit sci-fi horor ve stylu Vetřelce. Nepočetné zaryté intelektuály pochopitelně nepotěší přítomnost typicky béčkových rekvizit, kterými jsou obří zmutovaní pavouci nebo gigantičtí polypy, o poznání početnější skupina vyznavačů hororové produkce bude postrádat řadu klišé, které má tak ráda, a pochopitelně také větší dynamiku děje a nedostatek tvrdé akce. Mnozí budou celkem oprávněně vyčítat Mlze poněkud odbyté triky, které se dnes opravdu dají natočit profesionálněji a s lepším výsledkem. Přes to všechno je Mlha výrazně nadprůměrným žánrovým snímkem, který se může pochlubit silným příběhem s velmi slušným dramatickým výústěním a několika silnými scénami. Nemůžu se ale ubránit dojmu, že z téhle látky se dalo vytěžit víc, a setkání s mimozemským životem mohlo být mnohem nápaditější. Proč si hergot autor myslí, že ve vzdáleném vesmíru žijí ty samé formy života, jenom výrazně větší než u nás? Celkový dojem: 85 %. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Frank Darabont .. Slepí jsou ti, kteří nevidí. Přišel čas, aby jste si přiznali, ke které straně patříte. Spasení či prokletí? ___ Hustá nuda. Jak se ve filmu praví, všichni jsme čas od času trestáni. The Mist byl můj trest za naivní očekávání hustého hororu. Frank Darabont byl silný příslib, úvod taktéž - to jsem byl ještě výborně naladěn a užíval si funkční rovinu tajemna z bílé tmy - ale jen do doby, než se ukáže první (děsně udělané) digitální chapadlo a po něm veškeré nedostatky v žánrových postupech, psychologii i režii. Po úvodní pasáži už následuje jen slepenec bolestných momentů, které sráží potenciál do hajzlu. Mnohem horší než podivný dimenzionální hmyz je náboženský podtext, který přetéká do fanatismu nejúčelnějších rozměrů. Jestli tato kritika (i)racionálních hodnot měla mít nějaký dopad, tak šla zcela do prázdna a mimo mě. Samotnou kapitolou je pak finále snímku, které hodnoty zúčastněné skupinky utečenců zpřehází a dodá dílčímu příběhu zcela šokující rozměr ze zoufalství, který je na obvyklé filmové poměry značně mrazivý, s excelentně zvoleným hudebním podkladem, který dělá dobrou polovinu účinku. ___ Díky finále jsem původně dal slaboučké tři hvězdičky, ale už se mi Mist rozležela (resp. dlouhodobější dojem nebyl žádný), absolvoval jsem nějaké doplňující diskuze, viděl alternativní konec atd. jsem uznal, že "lepší dvě" budou přeci jen adekvátnější zhodnocení!. ___ Alespoň máme bezděčnou odpověď, z jakéhože, do mlhy zahaleného jetelového pole, pochází Monstum :-)). __ 50%. ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Dost slušné scifko s příjemně temnou atmosférou a mlhou, co by se dala krájet, které dobře oživuje náboženská fanatička a hlavně skvostné příšerky (hlavně ty velké jsou povedené). Trochu mi vadila černobílost postav a jejich občas nesmyslné jednání. Už mám plné zuby figurek, na které se chystá nějaká příšera a oni místo aby utíkali jako o život, o který jim samozřejmě v tu chvíli jde, jen stojí a pěkně čekají. Ale jinak chválím, i herci, ač vypadali na začátku nezajímavě, hráli dost slušně. ()

Galerie (82)

Zajímavosti (31)

  • Film bol natočený za 37 dní. (MCPython)

Související novinky

Godzilla -1.0 dostane i černobílou verzi

Godzilla -1.0 dostane i černobílou verzi

21.12.2023

Nová inkarnace nejslavnějšího monstra japonské kinematografie od studia Toho Company je nečekaným (skromným) blockbusterovým hitem letošního roku. Snímek Godzilla Minus One s odhadovaným rozpočtem… (více)

Sněhurka a Darabont

Sněhurka a Darabont

27.06.2014

Na návrat Franka Darabonta k celovečerním filmům čekáme dlouhých 7 let. Režisér Vykoupení z věznice Shawshank, Zelené míle nebo Mlhy se v posledních letech usídlil v televizi, kde vzkřísil zombie… (více)

Darabontova procházka s mrtvolami

Darabontova procházka s mrtvolami

13.08.2009

Známe ho především jako tvůrce Vykoupení z věznice Shawshank, ale Frank Darabont se odjakživa rád brodil především zatuchlými hororovými vodami. Začínal jako scenárista třetí Noční můry, druhé Mouchy… (více)

Nej filmy roku 2008

Nej filmy roku 2008

25.12.2008

Mezi ČSFD uživateli s nejvíce body jsme udělali malý průzkum, které filmy se jim v roce 2008 líbily nejvíce a které nejméně. Nejedná se o žádné „ČSFD Oskary“ ani žádnou oficiální statistiku, jde… (více)

Reklama

Reklama