Reklama

Reklama

Pohádka o tom, jak chytrost zvítězila nad loupežníky... To takhle jeden pradědeček jednou neposlechl prababičku a vydal se do světa. Když ho chytla bouřka, schoval se zrovna v loupežnickém doupěti velkého náčelníka Lotranda – v hospůdce U rozbitého džbánku. Ale tlustý pradědeček se nejen nepolekal, ale ještě tu partu loupežnickou přechytračil. V pohádce podle Josefa Čapka hraje plejáda výtečných českých herců – Rudolf Hrušínský, Viktor Preiss, Naďa Konvalinková, Luba Skořepová, Ladislav Potměšil, Václav Vydra, Martin Stropnický a řada dalších. (Česká televize)

(více)

Recenze (10)

Pitryx odpad!

všechny recenze uživatele

Snad ještě horší zpracování než to z roku 1970. Ale tady bych dal zvláštní cenu 10 % panu Vladykovi za ty ksichty. Ani zde jsem nepochopil dědečkovu zásluhu na zadržení loupežníků, ale to nevadí. Stejně to celé nestálo za nic. A navíc jsem musel jet kousek znovu, když jsem jinde četl ty různé názvy hospod. Tak tedy, přímo v pohádce se mluví o hospodě „U rozbitého džbánku“. Ne u prasklého. ()

duddek 

všechny recenze uživatele

Pohádka se od předlohy v lecčems odlišuje (není tu pes Voříšek, hospoda není U oběšeného a láhve), ale hlavně v ničem nepředčí svou o 14 let starší verzi. Kdo ví, proč ji natáčeli... Na druhou stranu, potíž je asi už v nepříliš povedené předloze, pochybuju, že ji jde natočit kvalitně. Lotrando: "Na moji Kokotičku káplo!" :) ()

Reklama

Olík 

všechny recenze uživatele

Několik generací tuzemských herců ve studiové pohádce pro pamětníky na motivy Josefa Čapka. Takový malý Československý televizní western, kterak prostorově výraznější senior kovboje (loupežníky) přechytračil. I když se před (vlastně i za) kamerou sešla slušná společnost, nejde o žádnou díru do světa dětské zábavy. Písničky jalové, někteří herci nevyužiti, zápletka tak na poloviční čas a do toho Kokotička, která by v dnešní přecitlivělé době, jen těžko prošla. Archív České televize disponuje spoustou kvalitnějších televizních pohádek, ale na druhou stranu je fajn, že se jich dříve točilo tolik a je kam stále kam šáhnout. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Na svou dobu průměrná studiová pohádka s báječným, bohužel však zcela nevyužitým hereckým obsazením. Už jen úvodní čtení Rudolfa Hrušínského ml. o svém pradědečkovi, který neposlechl svou babičku (= manželku) a vydal se do světa, je neoriginální a nudné. Následně příběh o loupežnících vlastně žádným příběhem není, prostě jen jdou do hospody a tam zpívají. Následně přijde pradědeček, kterého okradou neokradou, picnou nepicnou, pak se tam znenadání objeví anglický lord s třemi detektivy s Sherlockem Holmesem v čele, pozatýkají loupežníky a děda se v poklidu vrátí domů. Příběh fakt tak na 20ti minutovou pohádku, písničky hrozné, neskutečně upištěná Konvalinková a totálně nevyužitý Hrušínský s Preissem. Když třeba zavzpomínám na Hrušínského loupežníka Bujóna z pohádky Strach má velké oči, tak tam byla všechna herecká esa skvěle využita. Tady nic. Slabá a nezajímavá pohádka, bohužel. PS: v dnešní době uvolněných mravů bych všechny loupežnické řeči o Kokotičce (Konvalinková) raději nechal stranou:-) ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Rudolf Hrušínský mladší hraje pravnuka svého otce, když coby vypravěč provází slovem příběh o tlustém pradědečkovi, kterak jednou prababičku neposlechl a jaká patálie z toho mohla být, ale naštěstí nebyla. S tím námětem, s tím obsazením, s těmi kulisami to mohlo být naprosto skvostné. Kdo ví kde se to vymklo, že to je nedomrlé jak polosyrové neosolené brambory. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (1)

Reklama

Reklama