Reklama

Reklama

Obsahy(1)

30. května 1993 byl odvysílán první pořad jednoho z nejrozsáhlejších publicistických cyklů České televize TA NAŠE POVAHA ČESKÁ. Odstartovala tak dlouhá série dokumentárních pořadů ostravského studia, jejímiž duchovními autory byli režisér Jaroslav Večeřa a dramaturg Karel Bělohlavý. Střídavě se na obou programech ČT až dodnes odvysílaly přes čtyři stovky snímků, pod nimiž je dnes podepsána řada dalších scenáristů a režisérů.

O úspěchu cyklu, který v květnu 2008 oslaví patnácté výročí prvního vysílání, svědčí i mnoho ocenění – Pierot 94 a 98, výroční ceny Fitesu v letech 96 a 97 a zejména pak Trilobit, udělený J. Večeřovi, K. Bělohlavému a kameramanovi Z. Úlehlovi v roce 1998.

Často hovoříme o mentalitě českého člověka a s chutí odkazujeme na tradované mýty o naší bodré národní povaze, o našich šikovných rukou, humoru, muzikantství a tak dále. Je tomu ale opravdu tak? Co když někdo starým pověstem českým o naší národní nátuře postaví do cesty kritický objektiv kamery? Když před patnácti lety začalo Televizní studio Ostrava uvádět pořad Ta naše povaha česká, málokdo (možná ani jeho tvůrci ne) očekával, že starou dobrou povahu českou tolikrát nachytá na hruškách. Na druhé straně obliba tohoto vysílání dokazuje, že jsme přece jen ochotni přijmout kritiku sebe sama a polemizovat s typickými projevy své malosti. Stačí pročíst si témata, jaká se za patnáct let existence pořadu, který je nejdéle vysílaným publicistickým cyklem České televize, objevila na obrazovce, a pochopíme, o čem je tu řeč. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (55)

TroiMae 

všechny recenze uživatele

Dílu o nahotě by ale zřejmě více slušel vysílací čas po 22h. Je zvláštní slyšet a vidět, jak těm všem lidem přijde nahota přirozená, a tvůrci na ně přitom ve stižně důsledně lepí černé čtverečky, aby nebylo vidět o milimetr navíc. Působí to pak jak vysílání z kriminální ústředny a paradoxně poněkud nedůstojně. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Kouzelné na takových cyklech je to, že každý díl je jiný a může se povést více či méně. Ale důležité je, že přináší témata, nad kterými se může člověk zamýšlet. Takový pořad si zaslouží dík a chválu. Jako obyvatel Uherského Hradiště musím zmínit díl z roku 2010 "Hradišťské memento" o hradišťské věznici, obzvlášť když jsem tam chodil na obědy v době, kdy tam byla školní jídelna. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Nelze než souhlasit s ostatními komentáři, že jde o dobře (a většinou i velmi vtipně) nastavené zrcadlo. Na druhé straně bych rád věděl, zda i jinde je k vidění seriál, který si za cíl klade především zkoumat negativa "povahy" vlastního národa. Existuje nějaká Ta naše povaha Německá, Polská, Francouzská, Ruská? Pochybuji. Ono tohle ustavičné sebemrskačství a sypání si popela na hlavu asi zrovna patří k základním rysům češství (nebo spíš čecháčkovství). Autoři by proto udělali dobře, kdyby si někdy za cíl svého snažení vzali sami sebe... ()

NinonL odpad!

všechny recenze uživatele

Nemám ráda dokumenty, které plivou na Čechy. Kdyby bylo v naší TV, kterou jsme nuceni platit, alespoň stejný objem seriálů, dokumentů, podporujících vlastenectví a pozitivní stránky lidí, možná bych hvězdičku přidala. Za občasnou snahu o humor. Ale ne za tuhle neustálou negativní propagandu. A možná by se i "povaha Čechů" zlepšila, kdyby viděli i něco jiného než neustálé mediální facky. Přinejmenším povahy Čechů, se kterými se stýkají tvůrci tohoto paskvilu. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (2)

  • 30. května 1993 byl odvysílán první díl. (ČSFD)
  • Pořad je nejdéle vysílaným publicistickým cyklem České televize. (ČSFD)

Reklama

Reklama