Andrew DavisKamera:
Robert SteadmanHudba:
David Michael FrankHrají:
Steven Seagal, Pam Grier, Henry Silva, Ron Dean, Daniel Faraldo, Sharon Stone, Danny Goldring, Michael Rooker, Joe Greco, Zaid Farid, Chelcie Ross, Ralph Foody (více)Obsahy(2)
Jako herec tu debutoval, a hned hlavní rolí, slavný bijec Steven Seagal. Vytvořil postavu policisty a experta na bojová umění Nica Toscaniho, italského přistěhovalce, který vyrůstal v Chicagské chudinské čtvrti, jako kluk se učil aikido od mistrů v Japonsku a před patnácti lety pracoval jako agent CIA. Dnes je milujícím manželem a otcem malého syna, citlivým a vzdělaným mužem, kterého však sužují vzpomínky na Vietnam a zejména pak na brutálního Zagona a jeho nelidské metody výslechu zajatých Vietnamců. Nyní nechce Nico nic než zapomenout na Vietnam i CIA, dělat dobře svou práci a trávit čas s manželkou Sárou a jejich maličkým synem. Minulost se však nečekaně vrací, aby jej postavila před ten nejnebezpečnější případ. Vše začíná v okamžiku, kdy se vlivný senátor dostane na stopu překupníků drog vedoucí až mezi vysoké vládní úředníky, a proto je zavražděn. Současně se Nico se svou partnerkou Delores Jacksonovou, zvanou krátce Jax, dostanou na stopu velké lodní zásilky narkotik. Během razie však místo drog objeví silnou výbušninu C-4, s níž Nico jako agent CIA také kdysi pracoval. Vzápětí dostane příkaz zastavit vyšetřování případu. Nico si uvědomuje nejen vážnost situace, ale také to, že za vším stojí tajná služba a vlivní vládní úředníci. Brzy poté mu volá bývalý přítel z CIA, aby ho varoval a vzápětí je donucen odevzdat odznak a pistoli, protože odmítl z případu vycouvat. Nico však ví, že za vším je Zagon a v ohrožení jsou životy mnoha nevinných lidí. Proto je odhodlaný neustoupit za žádnou cenu. (oficiální text distributora)
(více)Recenze (265)
vidim že na celý csfd je nějaká korporace proti stevenovi.jinak asi neumím vysvětlit proč tak vlažně hodnotíte jeho filmy.nepočítám samozřejmě jeho vepřo knedlo zelový výplody poslední doby.první a pro mě jeden z nejlepších seagalových filmů,zaplatil si ho sám a ukázal světu jak má vypadat neúplatný hrdina který láme ruce na potkání. ()
Nejen, že jsem odkojenej na akčních filmech béčkových vod, ale i dodneška jsem obrovskej fanoušek žánru! A biják Nico, to je prostě nostalgie jako sviňa a taky velice slušivej rozjezd jedné z akčních top star devadesátek! Steven ukázal, kde je jeho síla, v čem bude jinej a odlišnej, než jeho svalnatí kolegové a hlavně uměl to i prodat. Tuhle kriminálku mám moc rád! Navíc mladá Sharon... Hmmm... 75% ()
Do akčního žánru vstoupil nepřímý potomek Moriheie Uešiby a představil nám harmonicky cirkulační pohyby, které se slučují v nejlepší bojové umění, co se efektu a zároveň hospodaření s energií týče. Seagal dohromady ve všech soubojích ve filmu (a že jich není málo) vypotil cca 3,5 kalorií. Všechnu namáhavou práci za něj odvedli protivníci. Navíc mu sekunduje poměrně zdatně Henry Silva s charizmatickým hlasem Jana Přeučila a mladá Sharon Stone. Příběh není nikterak složitý, spíše odpovídá nárokům akčního snímku, ale nabízí přesně to, co chce divák vidět: výborné souboje, přestřelky, i vtipné momenty (Buldok má ještě dnes z žaludku lívanec). Veliké osvěžení action movies v rámci osobních soubojů! 70% /Koordinátor kaskadérských scén: Mickey Gilbert/ Aikidó technika, která mě zaujala: Nico někde uprostřed filmu zavede asi čtyři soupeře do malého obchůdku. Vzápětí se strhne bitka a Nico se útoku dvou prvních soupeřů zbaví dvěma výtečně provedenými technikami - nejprve ultrarychlým rotačním hodem (kaitennage) a posléze následuje parádní hod výkrutem zápěstí (kotegaeši). 19 miliónů dolarů(výdělek v USA) ()
Na Seagalovi jsem vyrůstala, takže nic proti filmům, kde akorát dává "zlejm chlapům"na budku a příběh stojí za houby,nemám. Ale tenhle Nico mě nanejvýš zklamal, nic moc se tam celou dobu nedělo, pořádně jsme se v tom s přítelem ani nevyznali a dopadlo to tak, že jsem usnula, což se mi stává zřídkakdy.Souhlasím s tím, že Sharon Stone přehrává-akorát ne v tom,že by snad přehrávala Seagala,spíš si myslím,že hraje naprosto uměle a nevěřila jsem jí absolutně nic.Ztráta času. ()
Aj napriek tomu, ze Nico bol jeden z tych filmov, ktory kraloval zaciatkom 90-tych rokov na stokrat prehravanych VHS-skach, dodnes patri medzi ani nie tak najslabsie, ako u mna skor menej oblubene filmy z jeho filmografie. Takze tak ako v detstve, ani dnes neviem prist tomuto filmu na chut a pritom ma tieto filmy celkom bavili. Omnoho vydarenejsia spolupraca Seagala s Davisom vysla pri akcnom filme PREPADNUTIE V PACIFIKU (1992), ale tento uspech sa Seagalovi uz nikdy nedokazal priblizit ziadnym dalsim filmom. Celkom zaujimave bolo vidiet aj Sharon Stone, ale kedze v tom obdobi este nebola tak slavna, ako od cias ZAKLADNEHO INSTINKTU (1992), tak ani nedostala nejaky väcsi priestor v tomto filme. _______ Steven Seagal - (Nico Toscani) +++ Pam Grier - (Delores 'Jacks' Jackson) +++ Henry Silva - (Kurt Zagon) +++ Ron Dean - (Detektív Lukich) +++ Daniel Faraldo - (Tony Salvano) +++ Sharon Stone - (Sara Toscani) +++ Miguel Nino - (Chi Chi Ramon) +++ Nicholas Kusenko - (FBI Agent Neeley) +++ Produkcia: Andrew Davis, Steven Seagal +++ ()
- Henry Silva (Kurt Zagon) zlomil nos Stevenovi Seagalovi (Nico Toscani) pri nakrúcaní záverečnej scény. Seagal, po návrate z nemocnice, musel celú noc stráviť s ľadovými obkladmi, aby na druhý deň nenatáčal s monoklom. (juditik)
- Potom čo je Jackson (Pam Grier) postrelená, Nico ide do jej bitu a prezerá si jej fotky. V skutočnosti sú to reálne rodinné fotky Pam Grier z detstva. (Seag)
- Natáčalo sa od 27. apríla do 26. júna 1987 v Chicagu a na Havaji. (m.a.t.o.)