Reklama

Reklama

Plamen a Citron

  • Dánsko Flammen & Citronen (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Kodaň, 1944. Dánsko je okupováno nacistickým Německem. Plamen a Citrón jsou dva bojovníci hnutí odporu pověření likvidací dánských informátorů Gestapa. Později přijímají rozkaz od svého velitele zabíjet také Němce. Ale když je Plamen pověřen zabít svou milenku Ketty, záhadnou stockholmskou kurýrku, začíná pochybovat o svém úkolu a snaží se zjistit, kdo Ketty ve skutečnosti je. V boji za svobodu jsou najednou všechny strany šedé a pomalu přestává být jasné, kdo je přítel a kdo protivník. Natočeno podle pravdivých událostí. (lenuse)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (122)

emma53 

všechny recenze uživatele

No pochopitelně jsem se na ten film chtěla podívat hlavně kvůli Madsovi a protože mám navíc pro dánské filmy slabost. Přestože pro válečné filmy nemám extra zvláštní nadšení, tak jejich kladem je určitě fakt, že se stále dozvídám něco nového. V jednom severském filmu jsem se dozvěděla o pomoci Dánska propašovat přes sedm tisíc Židů do Švédska právě s pomocí odbojářů, kterých bylo v roce 1943 kolem 43 000. V tomhle snímku jsem se mohla alespoň částečně seznámit s tím, jak to zhruba fungovalo v roce 1944. Mads je dánská herecká špička, ale nemůžu si pomoct, Thure jako Plamen byl vynikající ne-li dokonce o něco lepší. Záhadou mně docela je, že se nijak zvlášť neukrývali a přesto se jim dařilo dost dlouho unikat. Přiznávám, že tam byly momenty, kde jsem trochu tápala, stopáž byla taky trochu delší, ale přesto dík za filmové zdokumentování skutečných událostí o které by se jinak asi málokdo zajímal. ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Film s podtitulem: "Buď se z toho dokážeš vykecat, nebo tě zastřelím." Nic jiného se totiž po dobré dvě hodiny neděje. Flammen vždy k někomu vletí do bytu, přiloží mu pistoli k hlavě a s ohledem na to, jak dobře se s dotyčným zná nebo jak zajímavou konverzaci s ním v posledních deseti minutách vedl, mu buď tu kulku hlavou prožene, nebo uteče zpátky do auta a nechá se svým parťákem odvést z místa (ne)činu. Což je, přiznejme si to upřímně, zábavné asi tak do třetí přepadové akce. Chápu, že se Ole Christian Madsen snažil poukázat na to, jak komplikovaná je válka, jak snadné je splést se a jak jednoduché je zabít nevinného, ale já už asi těchhle druhoválečných filmů o lokálních odbojářích, kteří za svůj boj proti nacismu často zaplatili svými životy, viděla až moc na to, abych z Flammen & Citronen byla nadšená jen proto, že se jedná o řemeslně povedený film s dobrými hereckými výkony. To si radši z dánské produkce pustím nějaké to dogmatické, syrové drama. Nedůležitá poznámka: Zdá se mi to, nebo Mads Mikkelsen točí v poslední době pořád v České republice? Královská aféra (2012), Plamen a Citron (2008), Casino Royale (2006), Setkání v Praze (2006)... ()

Reklama

DruidKarel 

všechny recenze uživatele

1240. hodnocený film: Překrásnej severskej film o dvojici mužů, kteří si říkali Plamen a Citron a kteří byli katy nacistických pohlavárů. Za svou oddanost i činy pak položili životy. Skvělé herecké výkony obou herců a jen to dokládá skutečsnot, že Mads Mikkelsen je herec s talentem od pánaboha. Tomuhle filmu nemůžu nic vytknout, a tak jej mohu doporučit s 5*, protože je plný napětí, akce i skvělých dialogů. Navíc jsem hodně ocenil i parádní český dabing. 5* ()

st.jim 

všechny recenze uživatele

Valkýru s Tomem Cruisem?....kdepak, to radši Flammen & Citronen. Jsou to dánčtí kati, kteří bojují za spravedlnost. Bohužel zjistí, že ta spravedlnost není vlastně zase tak čistá, jak si oba mysleli. Moc pěkně natočený válečný krimi snímek, který je podle pravdivých událostí a stojí za kouknutí. ()

Mertax 

všechny recenze uživatele

Mads Mikkelsen jako Citronen - člen partyzánské dánské skupiny. Velice netradiční role. A jak se nad tím tak zamýšlím, tak jsem v poslední době viděla víc filmů s Mikkelsenem než s kdejakým hollywoodským hercem. Když v kostěným brýlích, modrém pruhovaném pyžamu a celý zpocený začne Citronen kropit nacisty, film vás totálně vezme, leč škoda, že až v poslední třetině, zbytek je totiž moc upovídaný. I když rusovlasý Thure Lindhardt jakožto Flammen zdatně sekunduje, na 5hvězdičkový zážitek to není. Kyselý obličej po konci snímku ovšem rozhodně nehrozí! ()

Galerie (28)

Zajímavosti (9)

  • S rozpočtem 10 milionů dolarů se jedná o zatím nejdražší dánský film. (Othello)
  • Alternatívnymi názvami snímky boli aj názvy Flame and Citron: The Nazi Assassins či The Flame and the Lemon. (MikaelSVK)
  • Prevažná časť natáčania prebiehala v Dánsku, ale taktiež aj v Nemecku a Českej republike. (MikaelSVK)

Související novinky

V lednu k filmům i přednáška a výstava

V lednu k filmům i přednáška a výstava

11.01.2009

A opět je tady nabídka Skandinávského domu, který pro vás pravidelně pořádá projekce zajímavých severských filmů. Během ledna vás čeká čtvero poklidných večerů v komorních prostorách kina Atlas … (více)

Reklama

Reklama