Rallye smrti
Death Race
Death Race
Rallye smrti
Akční / Sci-Fi / Thriller
USA / Německo / Velká Británie, 2008, 98 min (SE: 89 min, Director's cut: 111 min)
Paul W.S. AndersonPředloha:
Ib Melchior (povídka)Scénář:
Paul W.S. Anderson, Charles B. Griffith (původní scénář), Robert Thom (původní scénář)Kamera:
Scott KevanHudba:
Paul HaslingerHrají:
Jason Statham, Joan Allen, Ian McShane, Tyrese Gibson, Natalie Martinez, Max Ryan, Jacob Vargas, Jason Clarke, Robert LaSardo, Robin Shou, Janaya Stephens, Russell Ferrier, David Carradine, John Fallon, Frederick Koehler, Melantha Blackthorne, Benz Antoine, Ivan Peric, Danny Blanco Hall, Ruth Chiang, Dan Jeannotte, Abdul Ayoola, Jimmy StarProducenti:
Paul W.S. Anderson, Jeremy Bolt, Paula WagnerStřih:
Niven HowieScénografie:
Paul D. Austerberry, Michele LaliberteMasky:
Annick ChartierKostýmy:
Gregory MahPlakáty
Internetové stránky projektu Rallye smrti patří mezi ty nejnavštěvovanější. Běží na nich online přenos nejbrutálnějších automobilových závodů v historii. Jejich aktéry jsou „obyvatelé“ jedné z nejtěžších amerických věznic. Pravidla jsou jednoduchá – rychle, zběsile a co nejbezohledněji dojet do cíle jako první. Stačí pětkrát vyhrát a místo medaile vám dají svobodu. Prohrát ovšem většinou znamená zemřít – v hořícím vraku auta, pod koly silnějšího soupeře nebo s kulkou v hlavě. Střílení čímkoliv je totiž během závodu povoleno. Paul W. S. Anderson, režisér a producent drsných sérií Vetřelec vs. Predátor a Resident Evil, oprášil populární thriller Death Race 2000, vtiskl mu tempo 21. století a navrch přidal skoro už profesionálního filmového řidiče Jasona Stathama (oba díly Kurýra). Posilovnou vyrýsovaný britský drsňák tu hraje Jensena Amese, bývalého slavného automobilového závodníka. Do basy se dostal za vraždu, kterou nespáchal. Bezskrupulózní ředitelce věznice (Joan Allen) je jasné, že jeho schopnosti nesmí v zájmu sledovanosti zůstat nevyužity, a tak mu nabídne lákavý úkol. Ukrytý v děsivé masce by měl dublovat legendárního závodníka Frankensteina, který byl hlavním důvodem toho, proč byla Rallye smrti tolik populární. Poslední závod mu byl bohužel osudný, naštěstí veřejnost to neví, a tak může do kolbiště nastoupit Frank, jehož schopnosti by se mohly alespoň blížit těm Frankensteinovým. Stačí vyhrát jeden závod, a Frank se vrátí na svobodu. Bude ale muset dokázat víc, než jen točit volantem a šlapat na plyn. Bude muset zabíjet... Anderson zasadil film do blízké budoucnosti, do šedivé atmosféry, v níž nebývale bují kriminalita, z vězení se staly výdělečné podniky a televizní nebo internetové reality shows musí být čím dál vynalézavější, aby si našly svého diváka. „Jedna věznice přišla s nápadem na online vysílaný závod, v němž devět novodobých gladiátorů závodí na život a na smrt v aréně, kterou představuje závodní trať na vězeňském dvoře,“ říká Anderson. Závodníci používají reálné modely aut „vylepšené“ o zbraně s devastujícím účinkem pro soupeře. Figurují mezi nimi děla, kulomety rozličných ráží a také zásobníky plné kovových ježků, které lze stisknutím jediného tlačítka nasypat na cestu. Smrtonosná past pro filmové závodníky, ale také pro jejich představitele, kteří shodně prohlašovali, že tahle „autoškola“ byla bezkonkurenčně jejich nejdrsnějším zážitkem za volantem.(oficiální text distributora)
- V roce 2012 vládne finanční krize, o práci je nouze, a tak se vydělává různými způsoby. Jedním z takových způsobů je nejbrutálnější automobilový závod, ve kterém skupina vězňů řídí zbraněmi vybavené obrněné automobily, snaží se zlikvidovat soupeře a dojet do cíle jako první. Bývalý závodník Jensen Amese se o něco podobného příliš nezajímá, žije relativně šťastně se svou manželkou, malou dcerkou, a i když zrovna zavřeli továrnu, kde pracoval, tak se nevzdává. Do jejich domu ale vtrhne maskovaný muž, zavraždí jeho ženu, jeho omámí a vloží mu do ruky zbraň. Jensen je zatčen a dostává se do věznice, která pořádá zmíněné závody pod dohledem nekompromisní a zákeřné ředitelky. Na svobodu se může dostat jen tak, že se zúčastní závodu na život a na smrt v opuštěné části ostrovní věznice. Pokud se mu podaří přežít a vyhrát pět etap po sobě, bude mu vymazán trestní rejstřík. V závodě ale neexistují žádná pravidla, každý ze závodníků musí jet co nejbezohledněji, aby byl první v cíli.(TV Nova)
- Internetové stránky projektu Rallye smrti patria k tým najnavštevovanejším. Beží na nich online najbrutálnejších pretekov v histórii. Ich aktérmi sú „obyvatelia“ jednej z najťažších amerických väzníc. Pravidlá sú jednoduché- rýchlo, divoko a čo najbezohľadnejšie dôjsť do cieľa ako prvý. Stačí päťkrát vyhrať a namiesto medaily dostane pretekár to najcennejšie - slobodu. Prehrať však väčšinou znamená zomrieť - v horiacom vraku auta, pod kolesami silnejšieho súpera alebo s guľkou v hlave. Strieľanie čímkoľvek je totiž počas preteku povolené. Jensen Ames, bývalý slávny automobilový pretekár sa dostal za mreže za vraždu manželky, ktorú však nespáchal. Bezškrupulózna riaditeľka väznice Hennesseyová sa rozhodne, že Ames si navlečie masku legendárneho pretekára Frankensteina, ktorý pri posledných pretekoch zahynul, o čom verejnosť zatiaľ nevie. Sľúbi Frankovi, že za výhru sa dostane na slobodu. Frank zatiaľ netuší, čo všetko ho čaká.(TV Markíza)
- V blízkej budúcnosti nevedie v USA prím sledovanosti Nascar, či Superpohár, ale preteky na života a na smrť. Najzaujímavejšie "športové" podujatie, kde si to za volantmi upravených mašín rozdávajú najhorší chovanci štátnych väzníc, aby jeden z nich dosiahol výhru - možnosť prepustenia. Jensen Ames je odsúdený za vraždu svojej ženy a dostane možnosť zúčastniť sa na Death Race. Motivácia je o to väčšia, že jedným z protivníkov je skutočný vrah jeho manželky. Spolu s tímom spoluväzňov a krásnou navigátorkou Case, však chcú dosiahnuť oveľa viac - dostať sa na slobodu a zvíťaziť nad systémom.(Slavomír)
Photo © Universal Studios
- Paul W.S. Anderson si za hlavného kameramana vybral Scotta Kevana po tom, ako bol nadšený jeho prácou na filme Divoký Stomp (2007). (m.a.t.o.)
- Režisérovi Andersonovi trvalo viac než 13 rokov, kým svoju adaptáciu premenil na celovečerný film. (m.a.t.o.)
- Film je remakem filmu z roku 1975 Death Race 2000, který je založen na krátkém příběhu Ib Melchiora "The Racer". (reqiuem)
20.11.2008 Bontonfilm |
23.03.2009 Bontonfilm |
23.03.2009 Bontonfilm |
03.04.2019 Magic Box |
Související
- Death Race: Beyond Anarchy (2018)
- Rallye smrti: Peklo na zemi (2012)
- Rallye smrti 2 (2010)
Podobné
- Death Race 2050 (2017)
- Death Race 2000 (1975)
tombac
Vcelku cool destrukční orgie aneb jak tvrďas Jason vězeňskou bábu přechcal... Závody, káry, rvačky, demolice, ostří hoši a vnadné kočky - to vše je víceméně na úrovni. Debilita a samoúčelnost určitých dějových pasáží můžou urazit jen někoho, koho sem vystřelili z Marsu. Někdo by více krve, fuckování a rozšmelcované chodce, ale mně Andersonovo béčko na solidní zábavu stačilo. 7/10(15.9.2008)
DaViD´82
Nepřiznaná Andersonova adaptace Carmageddonu a přiznaný remake Death Race 2000. Nebýt Rallye smrti tak zapšklá a bez vtipu, potažmo ujetosti, tak mohla směle konkurovat i béčkovému králi letošní sezóny, Soudnému dni. Ani tady totiž není béčko synonymem pro neumětelství, ale nefalšovanou zábavu. Sice tupou (ale ne hloupě), avšak zároveň stylovou, nabušenou a nepřetržitou, byť poněkud repetitivní.(21.9.2008)
Slasher
Ty krávo, tohle béčko přináší stoprocentní zábavu. Drsňák v hlavní roli, brutální bitky, opancéřovaný závoďáky, brutální závody, exploze, demolice, hlášky, záživný charaktery, ženský, brutální maska. A všeho dostatek. V jednoduchosti je krása a je radost vidět, že ještě i dneska může takovýhle (trochu old schoolový) film jít celosvětově do kin. Udělal jsem dvě chyby - první, že jsem si nakonec rozmyslel jít na to do kina, a druhou, že jsem doteď zanedbával Jasona Stathama. Vrcholný okamžiky: likvidace náklaďáku a likvidace Reapera. There's someone I need to kill. (screeny)(14.12.2008)
Dudek
Po hodně dlouhé době se na plátna kin dostává plnokrevné béčko, kterému záleží jen na pobavení diváka a ničem jiném. Klasická stopáž nad 100 minut překvapuje, ale na druhou stranu je třeba konstatovat, že Death Race se s ničím nepáře a neúprosným tempem se žene kupředu. Pár pohledů zpět, vězeňské potyčky a v podstatě téměř identické závody - to je to oč tu běží a nemá smysl očekávat něco víc. Anderson se rozhodl pro špinavý film, kterému k úplné dokonalosti chybí kozy a více krve. Přesto je však výsledná polívčička mnohem lepší než jsem původně očekával.(5.9.2008)
sud
Původně jsem na to ani nechtěl koukat, ale nakonec jsem nelitoval. Příběh je sice mnohokrát provařený a potažmo nijaký, ale akční scény jsou skvěle natočené (nepůsobí stylem klip sem klip tam), o napětí rovněž není nouze a Jason Statham má navíc charisma jak bejk. Slušná podívaná pro chvíle odpočinku s vypnutým mozkem. 50%.(3.4.2011)