Paul W.S. AndersonKamera:
Scott KevanHudba:
Paul HaslingerHrají:
Jason Statham, Joan Allen, Ian McShane, Tyrese Gibson, Natalie Martinez, Max Ryan, Jacob Vargas, Jason Clarke, Robert LaSardo, Robin Shou, Janaya Stephens (více)VOD (4)
V roce 2012 vládne finanční krize, o práci je nouze, a tak se vydělává různými způsoby. Jedním z takových způsobů je nejbrutálnější automobilový závod, ve kterém skupina vězňů řídí zbraněmi vybavené obrněné automobily, snaží se zlikvidovat soupeře a dojet do cíle jako první. Bývalý závodník Jensen Amese se o něco podobného příliš nezajímá, žije relativně šťastně se svou manželkou, malou dcerkou, a i když zrovna zavřeli továrnu, kde pracoval, tak se nevzdává. Do jejich domu ale vtrhne maskovaný muž, zavraždí jeho ženu, jeho omámí a vloží mu do ruky zbraň. Jensen je zatčen a dostává se do věznice, která pořádá zmíněné závody pod dohledem nekompromisní a zákeřné ředitelky. Na svobodu se může dostat jen tak, že se zúčastní závodu na život a na smrt v opuštěné části ostrovní věznice. Pokud se mu podaří přežít a vyhrát pět etap po sobě, bude mu vymazán trestní rejstřík. V závodě ale neexistují žádná pravidla, každý ze závodníků musí jet co nejbezohledněji, aby byl první v cíli. (TV Nova)
Recenze (1 083)
No teda ale kurva, to je řežba jako prase, Statham je tady snad ještě drsnější a namakanější než kdy v životě byl, příběh dokonale rozvrženej, kdy je 80% filmu nehorázně masakrující "závodní" akce, že to ani na chvilku nenudí, ba co víc,drtivou většinu času to je šílenej masakr a když už se zdá, že to nemůže vydržet, tak se znenadání objeví cyber ozbrojenej a mega opancířovanej náklaďák a pořádně to tam srovná se zemí. Já se bavil naprosto královsky, jedinej problém je hodně slaboučkej a 100 milionkrát viděnej příběh s dost naivními dialogy, ale co, snad si někdo nemyslel, že to bude film k zamyšlení s propracovaným scénářem, nebo snad jo? I love this game ()
Kruté, drsné, brutální. Stará verze s Carradinem a Stallonem se tomuhle vůbec nemůže rovnat. Závody jsou supr, všechno bouchá všude se střílí a Anderson šel tak daleko, že tam jsou normálně vidoherní módy alá vjedu na políčko s mečem a dostanu zbraně..pecka přesně tohle jsem chtěl někde vidět. A do toho novodobý akční král Jason Statham v masce láme vazy spoluvězňům a dělá uhrančivý pohledy do kamery. Jason mi poslední dobou vůbec dělá radost, protože je jedinný stále věrný akčnímu žánru, když Rock hraje v dětských komediích a Vin Diesel zmizel. Death Race sice není taková anarchie jako třeba Doomsday, ale střelby do "civilů" a detailů rozsračkovaných těl rotačákem se dočkáme taky. ()
Soundtrack Paul Haslinger: 1. A Hard Sport for a Hard Age 1:48 ,2. Grim The Reaper 1:39 ,3. Death Race Main Titles 3:01 ,4. Riot 1:12 ,5. Prison Arrival 2:28 ,6. Meet The Monster 1:51 ,7. Punch it! 3:42 ,8. Frank Walk 2:08 ,9. Hennessey 0:11 ,10. Say What? 1:58 ,11. Man on a Rampage 2:35 ,12. You Are Not Fit for Society 3:05 ,13. Lose Him or Kill Him 1:40 ,14. Solitary 0:43 ,15. The Final Race 4:18 ,16. Good Luck Joe 2:08 ,17. Frank Surrenders 0:58 ,18. Terminal 1:19 ,19. A Chance for Something Else 4:16 , ()
"Buď to setřes nebo zab!" Rychlá pancéřovaná auta, spousta střelby, nějaká ta vězeňská bitka, jedinečně bezcharakterní ředitelka věznice a to je všechno. Vlastně není. Bez sexy navigátorek by tato počítačová hra nedávala smysl. Že ho nedává ani s nimi? Nedává, ale to mi nevadí. Pořád jsem se totiž měl na co dívat, čemu se vyhýbat, s kým kout pikle, komu koukat do výstřihu, koho nenávidět a komu fandit. To mi u adrenalinem našlapaného béčka obvykle ke spokojenosti stačí. ()
Když se Jason Statham posadí za volant, může a nemusí z toho vzniknout pekelně nadupaný adrenalinový film (zdravíme pokračování Kurýrů). Před nějakou dobou si vzal nejpřísnějšího plešouna na světě pod dozor šílenec Paul W.S. Anderson, a dali spolu vzniknout vezeňské ptákovině jménem Death Race. Jenomže pozor, ptákovině v dobrém slova smyslu! Stathamův hrdina má jedinečnou šanci, projezdit se díky krvavé soutěži v po zuby ozbrojených kárách z vězení. Podaří se mu to? ()
- Jazva, ktorú má Natalie Martinez (Case) na tvári, nie je make-up, ale je skutočná. (m.a.t.o.)
- Hlavní postavu Jensena Amese s přezdívkou Frankenstein (Jason Statham) ve filmu oslovují zkráceně Frank. Stejně se jmenovala hlavní postava filmové série Kurýr (od r. 2002), která Stathama proslavila. (foxing)
- Frankensteinův (Jason Statham) Ford Mustang GT zvaný "Netvor" je kromě dvou rotačních kulometů a trojice lehkých samopalů na kapotě vybaven i lesklými osmipalcovými koly, pětistupňovou manuální převodovkou, přeplňovaným osmiválcovým motorem s objemem 4,6 litru, přídavným spalováním, katapultem a zadním štítem ("náhrobkem"). (Stegr)