Andrew DavisScénář:
J.F. LawtonKamera:
Frank TidyHudba:
Gary ChangHrají:
Steven Seagal, Tommy Lee Jones, Gary Busey, Erika Eleniak, Colm Meaney, Patrick O'Neal, Nick Mancuso, Troy Evans, Tom Wood, Sandy Ward, Dale Dye (více)VOD (3)
Plně vyzbrojená bitevní loď Missouri se vrací z poslední plavby, aby byla slavnostně vyřazena z provozu a proměněna ve vojenské muzeum. Na palubě se chystají na slavnost, které se má zúčastnit i prezident. Kapitán Adams vyčte podřízenému Krillovi, že nehlásil přílet vrtulníku, důstojník se však vymluví na chystané překvapení k oslavě jeho narozenin. Na palubě helikoptéry jsou totiž rockový zpěvák, striptérka Jordan, číšníci, kuchaři a členové prezidentovy ochranky. Pohoda a dobrá nálada se nečekaně změní v drama, když rocker, ve skutečnosti terorista William Strannix, zastřelí dva důstojníky a obsadí s Krillem loď. Zmocní se disket v sejfu a raketou sestřelí americkou stíhačku. V Pentagonu je vyhlášen poplach. Paranoidní Strannix, který vyhrožuje vládě odpálením jaderných střel Tomahawk, byl totiž kdysi špičkovým agentem a akce je součástí jeho pomsty… (TV Nova)
Teroristé úspěšně zaútočili na posádku americké bitevní loďi Missouri s jadernými střelami Tomahawk na palubě, admiralita zvažuje krajní řešení, ještě má ale v kuchyni profesionála, který odloží nože (i když ne všechny), začne máchat rukama a nadechne se ke svému velkému sólu. Tedy za pomoci několika dalších vedlejších postav, které jsou vlastně úplně zbytečné. Jde sice o jeden z vrcholů Seagalovy tvorby, ale nemůžeme zase úplně všechno nechávat na nostalgii, protože vedle několika památných akčních scén se dostavuje i obří množství vaty a nesmírně úsměvných (pitomých) momentů. Ty prostě přijdou a nikdo nepřemýšlí, jak se to mohlo stát. Mnohými zmiňovaná první Smrtonosná past je úplně jiný level (hlavně dokonale fungovala tehdy i třicet let poté). Režisér Andrew Davis měl mnohem lepší chvíle (Uprchlík, Dokonalá vražda), tady překládá průměrný akční film s fajn atmosférou, velmi slušnými záporáky (Tommy Lee Jones i Gary Busey) a s typicky béčkovým nádechem. Pokud se mám řídit hlavou, tři hvězdy jsou akorát. ()
Teroristé se zmocnili bitevní lodi amerického námořnictva Missouri. Nikdy by se jim to nepovedlo, kdyby neměli na lodi vysoce postaveného zrádce, ale touha po nemalých penězích již mnohokrát zlomila i daleko pevnější charakter, než jaký vlastní kapitán Krill. Loď je tedy obsazena, svět poctivě vydírán a kuchař Casey Ryback pomalu přestává přemýšlet o tom, jestli jeho svíčková obsahuje všechny potřebné ingredience. Zvolna si rozváže zástěru, trochu se protáhne, prokřupe si klouby na prstech a vyráží naplnit seagalovský odkaz budoucím generacím: "On byl vždy suverénně nejvíc nejlepší mezi těmi úplně nejvíc nejlepšími". V tomto případě to ještě fungovalo. ()
Kvalitní jízda, nejen na superrychlé lodi. Nezapomenutelná prsatice Erika Eleniak, zdařilá závěrečná akce, to vše si vybavuji i s odstupem času. Seagal ve své nezapomenutelné roli opět obstál na jedničku. Dodatek (3.3.12): Dívat se u bojových akcí na Stevenovu ohromnou schopnost koncentrace, je pohádka. Každý, kdo není jen figurka s plejádou kaskadérů za sebou, si obdiv zaslouží vždycky. Poučení? Uživatel, který má ve své režii 4219 laviC, a tím výsadní reprezentativní postavení na webu, by si měl příště vzít servítek, když obrazně seká poklony typu - nemám ho rád, ani jeho akce. V rámci zachování poslední špetky úrovně, ať se na podobné filmy nedívá a nekomentuje je. ()
Tento film hodnotím podle svého prvního dojmu ze shlednutí a to mi bylo o dost míň ;-) Kdysi se mi Segal líbil, celkově se mi líbily filmy, kde bylo bojové umění obsaženo. Tento film mě svou akční zápletkou zaujal. Dnes bych už tak benevolentní nebyla, protože mě záliba v akčních hollywoodských blbostech už opustila. ()
Jeden z nejlepších filmů Štěpána Seagala, souboje jsou propracované, má to trochu i děj, atmosféra je napínavá a celkově to má dobrý feeling. Tommy Lee Jones je jako záporák naprosto dokonalej stejně jako Gary Busey. Na filmu jde jasně vidět inspirace prvních Die Hard, ale to vůbec nevadí. Seagal je zde v nejlepší formě, bohužel, ne na moc dlouho. ()
- Tržby ze severoamerických kin byly 83,6 milionu amerických dolarů, součet těch celosvětových pak dosáhl 156,6 mil. (NIRO)
- Při vhození plynových lahví do průchodu při záchraně zatopených rukojmích jsou odhozeni čtyři lidé a padnou ke schodišti, ale při následném vstupu záchranářů už u schodiště leží jen jeden. (Urbifous)
- Harrison Ford se na tento film díval, když se rozhodoval, zda přijme hlavní roli ve filmu Uprchlík (1993), který měl také režírovat Andrew Davis. Davisova práce zde na Forda udělala velký dojem a okamžitě roli v jeho dalším filmu přijal. Do filmu bylo obsazeno také devět herců z tohoto filmu, včetně Tommyho Lee Jonese (William Strannix). (Čiban)