Reklama

Reklama

Carrie

  • USA Carrie (více)
Trailer 1

Umí rozpoutat peklo a pomstít to, které ji obklopuje. Americký, dnes bezesporu kultovní hororový film, který podle románu známého spisovatele Stephena Kinga natočil režisér Brian De Palma. Jeho hrdinka Carrie Whiteová je terorizována pološílenou matkou, náboženskou fanatičkou. Pro nesmělost a své komplexy se navíc stává předmětem výsměchu spolužáků i některých učitelů. Jednoho dne v sobě Carrie objeví nadpřirozené telekinetické schopnosti. Její pohled může získat ničivou sílu, tryskající bez ohledu na možnost ji vůlí zastavit. Neustálé ponižování a pohrdání, jimiž je obklopena, stejně jako tlak způsobený osamělostí, vedou k tragédii, jež vyvrcholí, když je dívka zcela nečekaně pozvána nejhezčím chlapcem třídy na velký školní ples… Carrie režiséra Brian De Palmy, odsuzující úzkoprsou maloměstskou společnost a náboženský fanatismus, je považována za určitý mezník v žánru filmového hororu, inspirovala řadu dalších tvůrců, stejně jako vedla v roce 2002 k natočení stejnojmenného remaku Davida Carsona. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (525)

Matty 

všechny recenze uživatele

Problémy dospívání perspektivou Stephena Kinga aneb „Teď jsi žena“. Příběh nevelkého rozsahu a spíše povídkového charakteru se začíná se odvíjet od pozoruhodné situace. Voyeurská kamera projíždí dívčími šatnami až ke sprchám, kde lačně spočine na obnaženém těle hlavní hrdinky – introvertní a proto nenáviděné Carrie Whiteové. Carrie Whiteová zrovna dostává první menstruaci a erotikou prodchnuté ovzduší jako břitva rozřízne její lehce psychopatický výstup. Je to první z nečekaných žánrových metamorfóz, v nichž si De Palma libuje. Nejdříve psychologické drama, sem tam nějaký náznak mystéria, pak rozverná momentka jako z high school komedie (drezúra neposlušných žaček) a v posledních dvaceti třiceti minutách brutální teror, z něhož mě málem obléval studený pot. S vykreslením charakterů si nikdo moc práce nedal, krom Carrie mi všichni přišli až moc dobře čitelní a pouze sloužící jistým účelům vyprávění. Pošahaná matka, zlá spolužačka a její zlý kamarád, hodná spolužačka a její hodný kamarád, samaritánská učitelka… Hororová klasika. Jistě, mohli bychom polemizovat nad tím, do jaké míry je Carrie hororem a kde začíná seriózní „teen“ drama, jenže má to cenu, když vašim převládajícím pocitem po skončení bude stejně jenom zděšení? V průběhu filmu jsem měl tendenci odstřelovat jej pro jednoduchost, přímočarost a otravnost předvídatelných scenáristických postupů, ale konec mi vytřel zrak a z pusy sebral všechny rýpavé připomínky. De Palma u mne jako mistr budování napětí a neotřele komponovaných scén (nikoliv jako zdatný vypravěč) opět o pár příček stoupl. Od zhlédnutí Osvícení nepamatuji hororové scény srovnatelné kvality. Kéž bych ke Kubrickovu majstrštyku mohl přirovnat i zbytek filmu. 80% Zajímavé komentáře: kiddo, tron, choze, Trainspotter, Cimr, liuk ()

kitano 

všechny recenze uživatele

[môže obsahovať spoilery] Carrie, to je dokonalá hra s divákom. Ponúka nám vžiť sa do kože výnimočného dievčaťa, ktoré sa snaží nájsť si miesto medzi svojmi rovesníkmi. Sme svedkami skutočne nádhernej romance a ikeď divák vie, že veci ani zďaleka niesú také ružové, vďaka lišiackemu režisérovmu prístupu je ilúzia dokonalá a divák je v pasci. Šok nastane v momente, keď sa situácia otočí o 180 stupňov. Divák, v ktorom ešte stále doznievajú sladké emócie je svedkom zvratu s priam apokalyptickými následkami. Moment je naviac de Palmovsky umocnený rozdelením obrazu na dve časti a divák tak môže prebiehajúcu katastrofu sledovať z viacerých uhlov. Behom pár sekúnd sa menia farby, dynamika a predovšetkým charakter hlavnej postavy. Dopad na diváka, a budem teraz hovoriť len za seba, je brutálny. A to som viac menej priblížil len zlomový okamih, po všetkých stránkach brilantného diela. Carrie sa u mňa radí medzi také filmy ako sú Exorcista, Vec, či Osvieťenie. PS.: Len mne ten záver pripomenul Lynchov Twin Peaks ? (10/10) ()

Reklama

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Hrozná slabina filmu byl scénář, což je s tak silnou románovou předlohou (která ve světě literatury přinesla něco nového) tak nějak celkem katastrofa. Jakoby bylo osekané vše, co by nutilo k nějakému přemýšlení -- které bylo o Cariině mimoňství, vyřazení (se) z normálních vztahů, postupné předpřipravování na dějový zlom, napovídání, spoilerování v ději, abyste se těšili, tušili a byli napnuti... Co se týče hereckých výkonů -- špičková liga Sissy Spacek, mizerný okresní přebor ostatních. Smutné... ()

novoten 

všechny recenze uživatele

King mě zmrazil tím, jak bez jakýchkoli náznaků citu nebo porozumění popoháněl Carrie vstříc velkolepému finále, do jejích myšlenek nakukoval jenom občas a všechno zabalil do téměř až dokumentární formy. De Palma s Cohenem na to jdou přesně opačně. Z Carrie se stává nadpozemská bytost, nepatřící do nelítostného a cynického světa kolem ní. Její pocity, ať už je to zloba, údiv nebo radost, jsou hlavním hybatelem příběhu, který díky brilantní formě povyšuje příběh téměř na poselství. Předloha i adaptace jsou tak nakonec dost rozdílné, přesto si moji oblibu získaly s přehledem. 85% ()

Shit 

všechny recenze uživatele

No, čistokrevenej horor to neni, na tom se tady už shodlo víc lidí a já musim jen souhlasit, i když hororvý prvky se rozhodně najdou. Ovšem jinak je to po všech stránkách neskutečně sugestivní dílo, ať už se jedná o parádní hudbu a nebo to jak si Brian De Plama v podstatě dělá s divákem co chce, vodí si ho jak se mu zachce a vytváří potřebný emoce jakoby nic, což se promítně do závěrečný skvostný 20ti minutovky. Krom toho Sissy Spacek skvělá. 4,5* ()

Galerie (126)

Zajímavosti (61)

  • Carrie patrí medzi 12 najobľúbenejších filmov Quentina Tarantina. Uviedol to pre britský filmový magazín Sight and Sound. (dom1niq)
  • Film Carrie je velmi provázán s prvními Hvězdnými válkami (1977). George Lucas málem režíroval Carrie a představitelé hlavních rolí z Sissy Spacek a William Katt měli hrát Leiu a Lukea ve Star Wars. (Elisebah)
  • Ve scéně, kdy Carrie (Sissy Spacek) rozbije ve svém pokoji zrcadlo, je jasně vidět, že se vysype celé. Když k němu ale o okamžik později přistoupí, střepy v levém dolním rohu jsou na svém místě. (Geriel)

Související novinky

Fincher a nakažení teenageři

Fincher a nakažení teenageři

24.02.2008

V dobách, kdy hippies už byli trapní, ale David Bowie ještě všem připadal jako příliš velký pošuk\", tedy v polovině 70. let, se odehrává komiksová série Charlese Burnse Black Hole. Metafora na… (více)

Sissy zpět na místě činu

Sissy zpět na místě činu

21.02.2005

Doma ve vitríně se jí leskne jedna pozlacená soška Oscara. Sehrála řadu charakterních rolí, ale v současnosti znovu začíná koketovat s napínavými filmy. Řeč je o Sissy Spacekové, rodačce z Texasu.… (více)

Reklama

Reklama