Reklama

Reklama

Každý den na svobodě znamená malý zázrak. Válečné drama o židovské partyzánské jednotce bratří Bielských... Když v červnu 1941 vtrhla německá armáda na území dnešního Běloruska, zvláštní komanda s místní policií pronásledovala židovské obyvatele a docházelo přitom k ničivým pogromům. Bratři Bielští dokázali zachránit více než dvanáct set Židů před deportací do koncentračních táborů. V hlubokých hvozdech Nalibockého pralesa poskytli pronásledovaným židovským uprchlíkům útočiště v lesní vesničce, které se přezdívalo lesní Jeruzalém a stalo se jediným svobodným místem na okupovaném území. V lesním táboře postupně vytvořili jednu z největších židovských partyzánských skupin, která dokázala úspěšně čelit nacistickým okupantům. Přirozeným vůdcem oddílu se stal Tuvia, jeho horkokrevný bratr Zuš se kvůli osobním sporům připojil k Rudé armádě. Do dějin druhé světové války se však zapsali jako hrdinové, jejichž příběh dokládá, že i Židé dokázali aktivně bojovat proti nacistům. V hlavních rolích sourozenců Bielských se představili hvězdní herci Daniel Craig (Tuvia), Liev Schreiber (Zuš) a Jamie Bell (Asael). (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (738)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $32miliónovTržby USA $28,644,813Tržby Celosvetovo $51,074,698Tržby za predaj DVD v USA $13,301,937 //počet predaných kusov 846,300Edward Zwick potvrdil svoju povesť šikovného filmára a ďalší výber novej lokácie(Bielorusko) a historického obdobia(2.svetová vojna) mu opäť vyšiel v pretavenie silnej utečeneckej drámy. Obsadenie skvelé, každý jeden z hlavných protagonistov pekne povytiahne dej, nechýba dávka napätia, akcie a vygradovaného záveru. /90%/ ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Ked vidim meno rezisera Edward Zwicka, hned si spomeniem na jeden z jeho vojnovych filmov, ktore natocil a tak premyslam, ci aj natocil nieco ine, ako vojnovy film, ale to nie je podstatne. Edward je majster rozpravania dramatickych pribehov podla skutocnosti a stale znovu a znovu nam ukazuje, aka je vojna svinstvo a ze sa dnes mame v podstate dobre v porovnani s ludmi v Bielorusku pocas 2. svetovej vojny, ktori boli stvancami v lese v minusovych teplotach a ani nevedeli, ci sa doziju dalsieho dna. Hudba bola emotivna, James Newton Howard je skuseny a taktiez vyber hercov bol dobry, takze som spokojny, ale nestacilo to na 5*. ________ Daniel Craig - (Tuvia Bielski) +++ Liev Schreiber - (Zuš Bielski) +++ Jamie Bell - (Azael Bielski) +++ Alexa Davalos - (Lilka Ticktin) +++ Allan Corduner - (Šimon Harec) +++ Mark Feuerstein - (Isaac Malbin) +++ Produkcia: Edward Zwick +++ ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Zatímco polský Moše pro přechod přes Rákosové moře preferuje pasivní odpor založený na rozumu a srdci, jeho bratr Áron volí odpor aktivní a hnán pudy a touhou po pomstě koná zázraky svou rychlopalnou holí. Oba jsou vytrvale stavěni před otázku, jaká míra humanity se už stane kontraproduktivní, aby na závěr našli své místo a dramatický oblouk je očekávaně spojil. Zatímco Poslední samuraj jako takřka pohádkový mýtus umožnil vstřebat Edwardovy tvůrčí Zwicklosti a učinil z nich výhodu, Defiance je časem i místem až příliš na dosah ruky, aby se funkčně vydal režisérovou obvyklou cestou. Výsledkem je pak jakési neukotvené mezi, které při hledání autenticity nezachrání ani Howard se Sabretoothem a nula nula sedmičkou.. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Rozostřené scény nám dají vzpomenout na Legendu o vášni a Edward Zwick si dál jede svou filmovou brázdu. Trošku nečekaný příběh v době kdy se moc tyto válečné filmy nenosí a myslím že diváci o ně nemají moc zájem, přesto režisér natočil tento pravdivý příběh o třech židovských bratřích. Daniel Craig mě tentokráte moc neoslovil, jako tahouna filmu označuju Lieva Schreibera, který mě po Wolverinovi nepřestává překvapovat. Role nekompromisních zabijáků co se neptají mu sedí. 70% PS: Dost mě potěšila ruština ve filmu. Působí opravdu skvěle! Možná je škoda že jí není namluvený celý film. ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Dobrý, spíše televizní film. Oproti třeba "Jdi a dívej se" je to o dost mírnější. Zajímavé je, kolik toho tyto film mají společné. Jenže tam kde třeba přechod bažin vypadá v Jdi a dívej se jako skutečně smrtelná záležitost, v Defiance jsem se o postavy nebál. Nějak tu chyběl důraz na utrpení a umírání. Ale abych jen nekritizoval, ačkoliv se jedná spíše o klidný film, několik akčních scén, které se tu vyskytují, je opravdu povedených! Taky jsem rád, že z partyzánů tu nejsou bozi, ale obyčejná lůza. Velmi zajímavý a dobře natočený film, který ukazuje válku zase trochu jinak. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (24)

  • Nejčastěji použité opakovací pušky (ručně natahované) ve filmu byly německé KAR-98 ráže 7.92x57 mm Mauser a sovětské Mosin Nagant Model 1891/30 ráže 7.62 mm x 54R. (c.tucker)
  • Alternativní úvodní scénou mělo být představení starého Tuvia, kterého hraje Daniel Craig v make-upu, a jeho syna v dnešním New Yorku. Scéna byla natočena, ale režisér Edward Zwick ji vystřihnul. Důvodem byl, pocit, že to bylo "příliš milé" ve srovnání s realismem a brutalitou zbytku filmu. (šerminator)
  • Ústí hlavně německého tanku ve filmu je ve skutečnosti ústí moderních sovětských tanků jako např. T-55 a pozdějších. (šerminator)

Související novinky

Neeson a Fiennes jsou bohové

Neeson a Fiennes jsou bohové

10.04.2009

Chris Columbus svou řeckými mýty inspirovanou fantasy Percy Jackson and the Lightning Thief natlakoval zvučnými jmény. Louis Leterrier nechce s remakem Souboje titánů zůstat pozadu. Na pozadí… (více)

Zwick, bílá velryba a kanibalismus

Zwick, bílá velryba a kanibalismus

04.03.2009

Edward Zwick je prostě smolař. Točí kvalitní filmy, které mají zároveň i značný divácký potenciál, ale přesto z různých důvodů (většinou mizerná propagace) nakonec propadnou. Krvavý diamant… (více)

OSCARY – výsledky

OSCARY – výsledky

23.02.2009

Snad jen jednoho většího překvapení jsme se dočkali při vyhlašování Oscarů za rok 2008 v hlavních kategoriích: nejlepším hercem v hlavní roli se nestal Mickey Rourke za Wrestlera, ale Sean Penn za… (více)

Zlaté glóby 2009

Zlaté glóby 2009

12.01.2009

Slavnostní ceremoniál vyhlášení a předávání Zlatých glóbů pořádaný Asociací hollywoodských zahraničních novinářů je za námi a na nás je, abychom si to zrekapitovali. V oblasti filmu se stal jasným… (více)

Reklama

Reklama