Reklama

Reklama

Konvoj do Murmanska

  • USA Action in the North Atlantic (více)
USA, 1943, 126 min

Scénář:

John Howard Lawson

Hrají:

Humphrey Bogart, Raymond Massey, Alan Hale, Julie Bishop, Ruth Gordon, Sam Levene, Dane Clark, Peter Whitney, Creighton Hale, Alec Craig, Rudolf Myzet (více)
(další profese)

Film je ztvárněním osudu známého konvoje PQ 17 (konvoje z USA do SSSR měly označení PQ, konvoje opačným směrem pak QP), který skončil tragédií, protože Britové pod hrozbou vyplutí německé bitevní lidi Tirpitz, sesterské lodi Bismarcka, konvoj rozpustili a každá loď se pak snažila dostat do cíle sama. Výsledkem byl pak masakr, kdy víc než polovina lodí z konvoje byla potopena německými ponorkami. Epizodou ve filmu je pak i příběh tankeru Archangelsk, který i přes těžké poškození nakonec do Murmanska doplul. (xaver)

(více)

Recenze (22)

vitekpe 

všechny recenze uživatele

4+ za tento dobrodruzny (a relativne i akcni) snimek z obdobi druhe svetove. Co me pomerne prekvapilo je jaksi "pocet dobrodruzstvi" vtesnanych do jednoho filmu...aneb porad se neco deje, a pritom je to originalni a strucne, a Bogart je navic vlastne takovym "supermanem", ktery je nejen bezva chlapik a kamarad, ale take vsechno umi...a tim myslim vsechno. :-) Doporucuju, krasny film, zaitek. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Ani Konvoj do Murmanska podľa mňa neobstál v skúške času. Chápem, že si film v tejto podobe vyžiadala doba a záujmy, ktorým musel byť podriadený. Ale aj tak mohol režisér so strihačom ráznejšie zasahovať do nakrúteného materiálu, pretože tláchanie námorníkov k ničomu neprispievalo. Typický americký pátos a dramatickú hudbu som vnímal ako nutné zlo, na bojových scénach bol vidieť nedostatočný rozpočet a aj keď sa Humphrey Bogart snažil, celý film neutiahol ani on. Pre milovníkov vojnových filmov však má film svoju hodnotu aj v súčasnosti. ()

Reklama

wincow 

všechny recenze uživatele

Tento film je predovšetkým propagandistický (v roku 1943 asi nutnosť), trochu náučný (napr. čo treba spraviť s opilcom keď vyzrádza strategické informácie) a kdesi za polovicou začne byť aj napínavý a vojnový. Vďaka prostrediu lode vojenského konvoja a niektorým dejovým udalostiam, nemusí vojna súperiť s milostným životom Bogartovej postavy o pozíciu hlavnej zápletky, ako v podobných filmoch Casablanca či To Have and Have Not. Táto skutočnosť spolu s vojnovou polovicou filmu u mňa vyrovnáva všetky agitačné monológy a poučné scénky. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Výborný válečný film, který je i po tolika letech stále dostatečně akční, napínavý, poutavý a v některých scénách i emotivnější. Humphrey Bogart se podepsal na tom, že snímek dokáže diváka zaujmout, neboť jeho herecký výkon je skvělý a potěší, že se představí v kladné roli. Konvoj do Murmanska je sice dlouhý, ale nenudí, protože se neustále něco děje. Souboj s ponorkou, námořní pohřeb a závěr je rozhodně hoden zapamatování. ()

Mol 

všechny recenze uživatele

Tak jako dobře si to váleli kluci. Sice Luftwaffe je chvilku střílela jako kachny na rybníčku, ale jinak dali všem za vyučenou až do Murmanska. Nejvíc vyklepali asi koženej kabát kapitána Torpedo Los! Bogart jako vždy, tvrďák se srdcem a celkově mi těch 126 minut uteklo jako voda. Skvělej válečnej námořní film. Aye aye, sir. ()

Galerie (28)

Zajímavosti (6)

  • Film bol natočený podľa románu Guya Gilpatrica. (Svadbos)
  • Přestože se film jmenuje stejně jako slavná kniha „Konvoj do Murmanska“ od Alistair MacLeana, není spisovatel autorem předlohy, jeho kniha vyšla až v roce 1955. (sator)
  • Existuje aj počítačom kolorovaná verzia. (Svadbos)

Reklama

Reklama