Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Ve své poslední roli bezcitného gangstera se Jamesi Cagneymu podaří životní útěk z vězení.  James Cagney září v roli neurotického a emocionálně vyšinutého gangstera, který trpí padoucnicí a který se po smrti matky, na jejíž chvále je úporně závislý, rozhodne pomstít jejímu vrahovi. Působivý snímek, v němž se odráží atmosféra studené války, a jehož závěr je považován ze jeden z nejvíce strhujících ve filmové historii. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (90)

majo25 

všechny recenze uživatele

Kolorovaná kriminálka, ktorá bude asi v niektorých smeroch priekopnícka. Mieša kriminálnu činnosť gangstrov s pobytom vo väzení a policajnou infiltráciou do gangsterskej jednotky. Moja prvá skúsenosťs Jamesom Cagneyom dopadla ale roztrpčito - charizmu má, ale na rolu gangstra mi nesedel. Vyzerá ako typický klaďas, ktorému rola psychotického poloblázna nešikla. A ani ostatné postavy mi nejako neutkveli v pamäti, teda až na zvodnú Virginiu Maovú a Margaret Wycherlyovú v roli drsnej gangsterskej matky, ktorá zhltla pár echtovných hlášok "Ja sa o neho postarám. Ak na toho babráka nestačím, tak už som stará." "Moderné" technické vymoženosti dávajú vedieť, že film pamätá ešte druhú svetovú. Záver je nabitý akciou, na 40. roky naozaj netypickou a drží celkovo slušné tempo. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Bily zar je presne typ filmu, ktery mi je sity na miru. Miluji atmosferu filmu-noir, ktere jsou mj. postaveny na vybornem scenari, kamere, dialozich a skvelym vyberem hercu. James Cagney ztvarnil jednoho z nejlepsich gangsteru, jakeho jsem na platne kdy videl. V tomto kriminalnim dramatu se neustale neco deje, nenapadne Vas sledovat cas. ()

Reklama

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

Hoci mi zo začiatku vadili chyby v kamere a strihu (lúpež vo vlaku, bola postrihaná celkom katastrofálne), snímka nabrala onedlho grády a spustila do mňa plný zásobník kvalitnej filmárčiny. Vynikajúci príbeh, v ktorom sa neustále niečo dialo, skvelo vyobrazené charaktery postáv, vyšetrovanie, z vtedy, najmodernejšou technológiou, dramatické momenty z viacerými postavami na odlišných stranách a to celé pekne zabalené v štýlovom noir kabáte. Psychopatický záporák Cody Jarrett (James Cagney) nemal chybu. Koniec síce prebehol trocha rýchlejšie ako som očakával, mohli to tvorcovia predĺžiť aspoň o 5 minút, ale vo výsledku som celkom spokojný. Podarený noir. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Krutopřísně chlapácká noirovka, která je ve společnosti akčních kriminálek na svou dobu podobně dominantním počinem jako o skoro padesát let později Nelítostný souboj, v originále zcela mimochodem pod názvem Heat. V úžasném tempu, nekompromisním střihu a se scénářem, jehož kvalita a dějová kreativita bere dech o to víc, čím více tuctovějších a zaprdlejších gangsterek jsme viděli. Cagney skvělý, ale ostatní mu zdatně sekundují - infiltrovaný polda dokonce tak zdatně, že mu člověk nakonec musí fandit, přestože hvězdou má být právě Cagneyho chladnokrevný a hláškující magor.... To je ale jen menší slabina na jinak dokonalé žánrové prácičce. 90% ()

Tetsuo 

všechny recenze uživatele

Tenhle snímek se stal vzorem spoustě akčních "robbery" a "heist" filmů. Na svou dobu hodně akční a násilné. James Cagney září v roli vyšinutého gangstera, který trpí padoucnicí, je závislý na matce a na jahodách (Tarantino hadr). Důležité je taky vykreslení obrazu světa pomocí technologických sítí a souřadnic; je to film, v němž se odráží atmosféra studené války a nástupu nelítostných nadosobních institucí ovládajících moderního člověka. Přese všechnu paranoiu jde ale o velmi zábavný a dynamický kousek. ()

Galerie (113)

Zajímavosti (16)

  • Existuje aj počítačom kolorizovaná verzia. (westerns)
  • Všechna místa při sledování a zaměřování pozice cisternového kamionu jsou přesná. Dokonce je lze ještě nyní nalézt na současné mapě Los Angeles. I radnice města Los Angeles se objeví v záběru v pravý čas. (mi-ib)
  • Neobvykle blízký vztah Codyho Jarretta (James Cagney) s jeho matkou byl inspirován skutečnou bankovní lupičkou Kate Barker a jejími syny. (Marek#33)

Reklama

Reklama