Reklama

Reklama

Tento dvoudílný film je zpracováním románu Sebastiana Faulkse s názvem Birdsong, který je dnes už bestsellerem známým po celé Anglii. Rámec příběhu poskytují události první světové války, ale děj zahrnuje léta 1910 až 1916. Milostná linie, vášnivý vztah Stephena a Isabelle, který je však odsouzen k nezdaru, provází mužova léta strávená ve válce. (Film+)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (95)

Lamiczka 

všechny recenze uživatele

Spolu s hlavním hrdinou se ocitáme na prahu konce 1. světové války. Do toho se ve vzpomínkách vracíme do doby před válkou, do doby, kde se mladý muž osudově zamiloval. Postupně vykreslované příběhy postupující lásky i války se dobře doplňovaly a nevyvolaly žádné zbytečné otázky. Dvoudílný, bezmála 3 hodinový válečný epos, je vypravován rozvážně, citlivě a s důrazem na dobovou přesnost. Předválečná Francie je stejně roztomilá, jako je špinavý a ponurý život v zákopech. Příběh, který vychází ze stejnojmenné knižní předlohy (Sebastian Faulks), rovnoměrně distribuuje porce romantiky, dramatu a válečných tragédií. Herecky je televizní snímek velmi dobře obsazený (až na jedinou výjimku), v hlavních rolích se představil Eddie Redmayne a Clémence Poésy. Eddieho jste mohli v poslední době vidět ve filmu Můj týden s Marilyn a asi nejslavnější rolí Clémence je postava Fleur z Harryho Pottera. I další role, především tedy kamarádů ze zákopů, byly kvalitně podané. Bohužel pověstného vrcholu se u mě tento snímek nedotkl a to z jednoho prostého důvodu. Tak jak Eddie je určitě šikovný herec a brzy o něm zase uslyšíme (a to doslova – viz. muzikál Bídníci), tak je mi něčím nesympatický a čím víc ho na obrazovce bylo, tím víc mi byl ten jeho štěněčí pohled protivnější a já postupně přestala jeho sladkobolné chvilky vnímat a přála si, aby se rychle vrátil do zákopu nebo dal prostor hereckým kolegům. Až se tenhle kluk naučí trošku líp tvářit a vykazovat na obrazovce i jiné emoce, než je pohled raněné laně, tak v ten moment si mě získá na svou stranu. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

O čem film vlastně je? 1) Podivně pospojované dvě základní spolu vlastně nesouvisející dějové linky považuji za hlavní slabinu díla. Záběry z Velké války jsou působivé, přesto se však nemohu zbavit dojmu, že jsou zde jenom proto, aby vytvořily patřičný background k Isabellinu doznání. 2) Neobyčejně mě iritovala pomalost filmu, záběrů i děje. Ten však samotný přes určité křečovité prvky není špatný. 3) Ale okouzlující 30letý Eddie Redmayne (Stephen) mi náladu zase zlepšil. ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Nudná vojna, blbé zákopy a nakoniec je z toho červená knižnica alebo vývar z Anglického pacienta, ale bez pacienta, bez dobrej zápletky, bez prekvapenia. No a akáže mi to je už romantika keď ústredným párom je Redmayne + Poésy? Bez chémie, bez pekného vizuálu, estetika žiadna. Menej sympatický pár som už dávno nevidel. Možno Bihariová + Milo, ale tí sú z iného súdka. ()

01Zuzana10 

všechny recenze uživatele

Veľmi skromné v slovných výpovediach postáv, silné v zachytení nevypovedaného. Som rada za nové zachytenie vojny cez pohľad tunelárov. Skresala by som množstvo a explicitnosť spoločných scén Isabelle a Stephena. Som nadšená z ľahkej letnej, povznášajúcej hudby Nicholasa Hoopera a z nádherného pohľadu ako z obrazu Caspara Davida Friedricha http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/40/The_Abbey_in_the_Oakwood.jpg Závidím maďarskej produkcii, že opäť mala možnosť pracovať na niečom tak vydarenom a vizuálne krásnom. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Sakra, Benjen Stark několikrát krájel velice potentní cibule. Myslím, že se všichni shodneme na tom, že by se dojem z výsledného díla několikanásobně zlepšil, kdyby se vynechala ta romantická minulost a stávky zaměstnanců továrny a zůstalo se "jen" u války. --- Sakra, nemůžu na to přestat myslet. Ty válečné pasáže byly tak brutální. Ačkoliv je celý film nazíraný jaksi pohádkovou optikou kvůli tomu romantickému rámci, tak ta válka působí nevypočitatelně, drsně a zbytečně. Hlavní hrdiny, respektive tu skupinu vojáků, které film sleduje, ukazují tvůrci výlučně jen selhávat/prohrávat, a "jediné", co se jim ve výsledku podaří, a to jenom nepatrnému zlomku z nich, je přežít, a i to spíš díky náhodě/štěstí než vlastním přičiněním. Válečné filmy nejsou můj vyhledávaný žánr, i když si některé válečné filmy velmi velmi velmi cením, tak nejsem schopná odhadnout, jak častá je tohle strategie, ale nemůžu na to přestat myslet a srdce mě bolí. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (3)

  • Autorem stejnojmenné literární předlohy z roku 1993 je Brit Sebastian Faulks. "Birdsong" je součástí knižní trilogie pojednávající o životě Stephena Wraysforda. (Conspi)
  • Natáčanie filmu prebiehalo v Maďarsku, predovšetkým v metropole Budapešť. (MikaelSVK)
  • Po rozhlasové (1997) a divadelní inscenaci (2010) se jedná celkově o třetí adaptaci jedné z nejprodávanějších a nejoblébenějších knih Velké Británie. (Conspi)

Reklama

Reklama