Reklama

Reklama

Tento dvoudílný film je zpracováním románu Sebastiana Faulkse s názvem Birdsong, který je dnes už bestsellerem známým po celé Anglii. Rámec příběhu poskytují události první světové války, ale děj zahrnuje léta 1910 až 1916. Milostná linie, vášnivý vztah Stephena a Isabelle, který je však odsouzen k nezdaru, provází mužova léta strávená ve válce. (Film+)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (95)

Ant 

všechny recenze uživatele

K Birdsong jsem přišla zcela neposkvrněna literární předlohou a můžu říct, že jsem po dvou dílech byla emocionálně zcela vyšťavená. Hrůzy války jsou chytře prokládány flashbacky vzpomínek na jedno nezapomenutelné léto na francouzském venkově. Joseph Mawle a Richard Madden jsou výborní. Především mě ale o svém talentu přesvědčil Eddie Redmayne, který mě dojal k slzám. Jen bych dala nevím co za to, aby si v castingu zařadili pod kolonku "nevinná Francouzka" konečně někoho jiného než Clemence Poesy. Birdsong je skvělým příkladem toho, jak se vyrovnat s hromadou klišé. Ani na chvíli jsem neměla pocit, že ze mě někdo účelně ždímá emoce. Válečné scény jsou jimi totiž tak nabité, že to ani nebylo třeba. V tom bych Birdsong bez výčitek přirovnalala k Na západní frontě klid (1976). A stejně tak bych tento film mohla přirovnat k Pokání, protože i po něm jsem měla pocit, jako by mi někdo dal ránu. This isn't a war. This is an exploration of how far men can be degraded. ()

Pedross800 

všechny recenze uživatele

"NIC DŮLEŽITĚJŠÍHO NENÍ, PANE. MILOVAT A BÝT MILOVÁN." Co může být větší klišé ve filmu, než taková hláška? Jenže pokud je pronesena z úst té nejlepší vedlejší filmové postavy co jsem kdy viděl na konci dovolím si říct nejlepšího válečného filmu jaký mé oči kdy spatřily, je to to nejsilnější poselství mající takovou sílu, že vám vžene slzy do očí.....já ani nevím moc co napsat, emoce mnou stále cloumají a přehrávám si to vše v hlavě stále a znova. Tu skvělou kameru, dech beroucí herce a nejen ty v hlavních rolích. To co dokázali zahrát i jen mimikou a očima a beze slov.....omračující zážitek. K tomu ta nádherná hudba! Tak kouzelná i mrazivá zároveň. Tenhle film mě přímo spaloval uvnitř, tak dokonale dokázal evokovat jednak skličující atmosféru zákopové války se vší tou hrůzou a utrpením na straně jedné a na druhé tak nádherně vtahovat do víru velké lásky a vášně hlavních hrdinů v dobách míru a klidu. Tak silné emoce a slzy už ze mě dlouho žádný film nedostal a tenhle to dokázal bez jediné špetky kalkulu, jen a pouze silou své výpovědi a dokonalostí ve všech maličkostech, které dohromady tvoří nádherné umělecké dílo! "TOHLE NENÍ VÁLKA, PANE. JE TO POZNÁNÍ, JAK HLUBOKO MŮŽE LIDSTVO JEŠTĚ KLESNOUT." ()

Reklama

verbal 

všechny recenze uživatele

Rozporuplně bizarní. Něco jako sledovat Džejn Óstenovou kouřit Remarka. Dílem sugestivně a skvěle natočená První světová, dílem viktoriánské pičičandy, u kterých má jeden chuť vyšívat chrty a sledovat, jak mu chladne odpolední čaj. Prostě takový "Na Západní frontě Rozum a cit". Jen opravdu nechápu, proč narvali do role romantického milovníka někoho, komu opařili držku vařící vodou. Ten slizák mě irituje a kazí mi estetické zážitky, kdekoliv ho obsadí, a doteď nemůžu zapomenout, jak svým xichtem ruinoval Pilíře země! Našli k němu sice stejně strašlivou Angličanku, ale to není nic těžkého, jiné tam totiž nebydlí. Takže půlka filmu výborná, půlka připomínající zpocené podpaždí otylé, padesátileté panny, to máme dohromady za tři. ()

Marqta 

všechny recenze uživatele

Mě to tedy sedlo tenhle film. Možná jsem na něj jen měla tu správnou náladu, prostě jsem spokojená. Je to drsné, ale svým vlastním způsobem hřejivé. Nějak jsem byla donucená se zamyslet nad věcmi, nad kterými normálně nepřemýšlím a které mě děsí. Když ten film "necháte" tak vás možná dovede k tomu abyste se zamysleli nad tím, co je vlastně vážně důležité, na čem záleží a to nemyslím jen obecně, ale i individuálně....Místy by snímek možná snesl lehčí prostříhání, ale nevím jestli právě ta délka není jednou ze složek, které vytváří celkovou atmosféru, což je něco, co se podle mě vážně povedlo. Stejně tak i hudba a dle mého názoru i herecké obsazení (i když tu má spousta lidí jiný názor). Redmayne nikdy nebyl mým oblíbencem, ale právě tady si u mě poměrně šplhl. Goode naopak byl mým oblíbencem i předtím a také jím zůstává a Poésy, k té nevím moc co bych řekla a můj názor na ní je celkem rozpačitý. Není špatná, má rozhodně svoje kouzlo/charisma nebo jak to nazvat a to (sice vždy ve stejné podobě, ale přece...) dává do všech filmů kde se objeví. Pět slabších hvězdiček, ale pořád pět. ()

lillien 

všechny recenze uživatele

V každém směru dokonalost. Nesmírně dojemný a silný příběh, skvělé válečné scény, výborné erotické scény, brilantní herectví a to vše bez přehaného patosu.. Nejsem schopná použít nic ze svého obvyklého cynismu a kajícně přiznávám, že byť jsem už dlouho netahala při nějakém filmu z šuplíku kapesníky, tak tohle drama byla výjimka. Roztrhalo mě na kousky. Občas mi problesklo hlavou, jestli to přeci jen není příliš zdlouhavé..Ale ne, není, protože každá válka je dlouhá a každá bolest se zdá nekonečná. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (3)

  • Natáčanie filmu prebiehalo v Maďarsku, predovšetkým v metropole Budapešť. (MikaelSVK)
  • Autorem stejnojmenné literární předlohy z roku 1993 je Brit Sebastian Faulks. "Birdsong" je součástí knižní trilogie pojednávající o životě Stephena Wraysforda. (Conspi)
  • Po rozhlasové (1997) a divadelní inscenaci (2010) se jedná celkově o třetí adaptaci jedné z nejprodávanějších a nejoblébenějších knih Velké Británie. (Conspi)

Reklama

Reklama