Reklama

Reklama

Obsahy(1)

George C. Scott jako John Russell - hlavní postava filmu, učitel a hudební skladatel ztrácí při autonehodě manželku s dcerkou. Přestěhuje se do obrovského starého domu. Po nastěhování slýchává každé ráno neznámé rány... Míček po zesnulé dcerce si bezstarostně hopsá po schodech z patra přesto, že byl zavřený v sekretáři... A proč jsou dveře do podkroví zamaskovány regálem? Výskyt něčeho děsivého nabývá na intenzitě. John Russel začne pátrat po bývalých obyvatelích tohoto domu... (Kulihrášek)

(více)

Recenze (106)

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Opravdu dobrých kanadských hororů moc neznám (je to dáno hlavně tím, že jsem viděl především ty s označením TV film a ještě k tomu ne moc vydařené), ale tento starší kousek bych klidně zařadil mezi TOP 5 z jejich produkce. Je to dáno především samotným pojetím, které nám Peter Medak naservíroval doslova na stříbrném podnose. Tato směsice duchařiny a kriminální zápletky nám totiž nabídne opravdu slušnou atmosféru již od prvních minut a v tomto tempu pokračovala téměř po celou dobu. Nejednoho diváka jistě zamrazí už při úvodní nehodě u zasněžené silnice. To nejdůležitější však na nás čeká až v samotném domě. Ten už sám o sobě nevypadá jako zrovna nejideálnější místo k životu. Zpustlé potemnělé panství, kde každý zvuk nahání hrůzu – zvláště když v něm přebýváte sám a to ještě nemáte ani páru o jeho děsivé minulosti. I zde na nás totiž čeká podkrovní pokojík, který měl zůstat navždy utajen před zvědavci, ale jak už to tak bývá, někdo nebo spíš něco zařídí, aby tomu bylo jinak. My tak díky hlavnímu hrdinovi začneme postupně rozplétat ono hrůzné tajemství, jenž nikdy nemělo vyplout napovrch. Nejprve si musíme vystačit jen s náznaky, zvuky, vidinami, ale jakmile se detektivní stránka příběhu rozjede na plné obrátky, čeká nás nejedno zajímavé překvapení. Chtěl bych především ocenit herecký výkon George C. Scotta, který svou úlohu tahouna zvládl velice obstojně. To samé v bleděmodrém platí i pro Ricka Wilkinse, který měl na starost hudební doprovod. Ten mé sluchové ústrojí uspokojil více než bych si snad i zasloužil. The Changeling tak sice není úplně geniálním dílem, ale nadprůměrnou kvalitu bezesporu má a určitě stojí za pozornost. 70% ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Nádherná ukážka toho, ako vyvolať vo filme mrazivú atmosféru aj bez extra výrazných hororových prvkov. Navyše k tomu treba prirátať aj pútavý dej a zaujímavé rozmotávanie záhady starého domu vedené výborným hercom v hlavnej úlohe. Neviem si predstaviť, keby sa tu predsa len vyskytol nejaký ten bubák a pridalo sa tak na strašení, to by letelo päť hviezd až do nebies. 80/100 ()

Reklama

TheRaven 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavá duchařina, která má jistě něco do sebe. Drsný začátek vystřídá celkem pomalý děj a rozplétání souvislostí. Klasický obraz domu z pohnutou minulostí, ale dál nebudu spoilerovat. Dobrá režie a solidní herecké výkony. Na konci mi to možná připadalo až trochu příliš přhnané, přece jen ten vozíček.....no dobrá, ale pak ten výbuch....Ten konec prostě film v mých očích poněkud strhnul. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Dal bych i slabé čtyři, ale to by tam nesměly být hluché a zbytečné scény (třeba ty s klavírem jsou tam velmi často, ale nijak nejsou rozvinuty, s výjimkou hrací skříňky). Jinak je to ale pořádný horor ve starém stylu, kde se postavy nechovají jako blbci a když zjistí, že tam strašá, začnou věc řešit a zjišťovat až detektivně, co ten duch asi chce a co se v domě stalo. Což už je příjemně film rozjet, dobře se na něj dívá a vše směřuje k nijak přehnaně akčnímu, ale uspokojivému finále. Takže jo, film se mi líbil, ale po úvodní skvělé scéně ve sněhu přece jen přijde až mnoho nadbytečné vaty a chvíli trvá,než opět příběh nabere obrátky. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Ukázkový příklad duchařského thrilleru, kdy bez přehnaných efektů lze s napínavým příběhem, strašidelnou hudbou, skvělou kamerou a velmi dobrými herci vytvořit film, který vás bude držet až do konce. Už samotná autonehoda na začátku působí mrazivě a syrově, byť se skládá jen z několika rychle sestříhaných záběrů. Vynikající práci odvedl skladatel Rick Wilkins. Záběry na dům, doprovázené temnými smyčci a melancholickým klavírem, i hudební doprovod k putování postav po tajemném domě vytváří ponurou atmosféru. Žádní digitální bubáci, stačí jen otevření se dveří či kamera bloudící po zaprášené místnosti plné pavučin. Neklidný duch vede hlavního hrdinu k rozluštění staré křivdy a současně se postupně odhodlává k pomstě. Film z doby, kdy se ještě nesázelo na počítačové triky a asijská produkce s podobnými náměty nepronikala masově do celého světa. ()

Galerie (60)

Zajímavosti (4)

  • Film je založen na událostech, ke kterým údajně došlo v domě v Denveru v Coloradu v roce 1960. (Chatterer)

Reklama

Reklama