Reklama

Reklama

Americký špionážní thriller, věnující se ožehavému tématu islámského terorismu a boji proti němu, vypráví o důstojníku Samiru Hornovi (Don Cheadle), který stojí mezi dvěma tábory. Jeho otec byl muslimský duchovní, on je občan USA a slouží ve speciálních jednotkách…
Když jedno z vyšetřování zavede přímočarého agenta FBI Roye Claytona (Guy Pearce) na stopu nebezpečného mezinárodního spiknutí, zdá se, že všechny nitky vedou k bývalému veliteli amerických speciálních operací, důstojníkovi Samiru Hornovi (Don Cheadle). Horn, který byl jako dvanáctiletý chlapec svědkem násilné smrti svého otce, súdánského muslimského duchovního, a později coby americký občan působil ve speciálních jednotkách a školil afghánské bojovníky, je tajuplný muž se spoustou kontaktů na teroristické organizace. A má také zvláštní dar objevit se na místě činu vždy, když se zhroutí nějaká velká operace. Jednotka, která celou záležitost vyšetřuje, se spojí s Carterem (Jeff Daniels), dlouholetým spolupracovníkem CIA, jenž, jak se zdá, neříká tak docela vše, a s dalším agentem FBI Maxem Archerem (Neal McDonough). Podaří se jim najít spojitost mezi Hornem, útěkem z vězení v Jemenu, bombovým útokem v Nice a loupeží v Londýně, ale současně se vynořuje i řada protichůdných důkazů, které nutí Claytona zamyslet se nad tím, zda je Horn skutečně tím, za koho ho považuje. Špionážní thriller, věnující se ožehavému tématu islámského terorismu a boji proti němu, je dílem scenáristy a debutujícího režiséra Jeffreyho Nachmanoffa. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (4)

Trailer 3

Recenze (212)

swamp 

všechny recenze uživatele

Zajímavé, jak se někdy názory lidí na film tak liší. :) Traitor mi přišel jako excelentně promyšlený (i když u konce malilinko přehnaný), mazaný filmek o fanatismu a atentátnících, že prostě nemůžu jinak než za pět. Guy Pearce (já si ho pamatuju hlavně z Mementa) i Don Cheadle (z těch silnějších rolí asi Hotel Rwanda) podávají velmi nadprůměrné výkony a postupně vás zatáhnou do skvělého děje. Allah akbar. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Salam alejkum! Musím se přiznat, že celé ty skoro dvě hodiny - zvláště po skvělém začátku - jsem se modlil k Alláhovi, aby to scénárista a tvůrci vůbec (jak je holt v Hollywoodu tak často pro diváckou podbízivost zvykem, že) nezkazili přehnaným vlastenčením, nějakou velkou dějovou pitomostí či nelogickými zvraty a trošku jsem byl tedy ke konci zklamán. Ta scéna s autobusem mě totiž už docela i naštvala, to je tedy u fousu prorokova opravdová scénáristická svévole a i celý konec je po tom všem (i přes drobné těžkouvěřitelné scénky a nevěrohodnosti - a například nechce se mi věřit, že by náš hrdina se svým pro tajné služby profláknutým výzorem mohl tak snadno nepozorovaně cestovat po celém světě) vcelku smysluplném a odsýpajícím ději docela nejapný, nabízelo se totiž po vraždě Samirova "řídícího důstojníka" skvělé rozřešení - že by tedy byl opravdu brán a skončil zabit jako terorista a zrádce. No jo. Co ale čekat od hw politického americky korektního thrilleru, že. A tak náš hrdina přes všechnu kontroverznost děje nakonec vše jak na drátkách vyřeší, všechny zlosyny briskně porazí, pomudruje nad životem a nad Bohem (ještě že je "jediný a veliký", že...) a pohádky je šmytec... Jak říkám, trošku zklamání, ale zase v rámci žánru... . . . Tak wa alejkum salam a Allāhu Akbar! - - - - - (Poprvé viděno 15.5.2012 na dvd /v původním formátu obrazu a s orig. zvukovou stopou a č. titulky/, hodnocení 2067., komentář zde jako stopadesátýdevátý - 15.5.2012) ()

Reklama

brutale 

všechny recenze uživatele

Nudné, bez výrazu šedopriemerovité... Z odkazom, že islám to myslí dobre, len bakaní teroristi si ho zle vysvetlili, čomu ja samozrejme verím však aj cirkev povedala svoje pardón za minulosť omfg. Ešte že máme nekompromisných agentov ako Neal McDonough, ktorého mal scénar zabiť v prvej tretine filmu. ()

DarkDemon 

všechny recenze uživatele

Filmů na toto téma jsou spousty. Zrádce nijak nevyniká a nevytrhne to ani solidní výkon který podává Don Cheadle. Jen slabý „tématický“ odvar oproti výbornému seriálu V utajení kde bylo samozřejmě více prostoru, ale i tak mi každá jeho epizoda připadá mnohem lepší a propracovanější než tento film. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Zajímavá myšlenka, zda nakonec těm teroristům v rámci boje proti nim a snaze o infiltraci nepomáháme - roztahaná však na dvě hodiny, takže film je hodně nudný. Jistě, snaží se vykreslit pozadí a atmosféru celého podhoubí, ale přece jen to působí jako rychlokurs arabštiny z rychlíku. Takže zůstává jen ta otázka, do kdy se ještě dá boj proti terorismu brát jako boj dobrých proti zlým, a od kdy už ti dobří dělají v podstatě to samé, jen to omlouvají nezbytnými ztrátami? Dobrá kamera, lokace, pár nesmyslů, včetně těch neustálých přesunů v naprosté pohodě (a dostat se do USA je podle filmu brnkačka), celkově kromě oné myšlenky unylý a unavený (i únavný) film. Jo, a trochu mi tam vadí takové to dělení a hodné a zlé muslimy, jak je dnes v oblibě, kdy atentátníci byli někým zrazeni a není to ta pravá muslimská víra. Inu, korán však skutečně radí vraždit nevěřící. ()

Galerie (56)

Zajímavosti (6)

  • Režisér a scenárista Jeffrey Nachmanoff sa stretol s niekoľkými spravodajskými profesionálmi, politickými pozorovateľmi a ďalšími odborníkmi, aby bol jeho film čo najrealistickejší. (sWONDER)

Reklama

Reklama