Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nepřejte si skončit s ním za mřížemi. Stylizovaný životopis notorického násilníka a nejslavnějšího britského vězně. Píše se rok 1974 a devatenáctiletý mladík, rváč a nepřizpůsobivý živel Michael Peterson vykrade poštu. Je okamžitě zatčen a odsouzen k sedmi letům žaláře. Jiní by to považovali za trest, ne tak Michael. Vždy chtěl být totiž slavný, jelikož však nic neuměl, uvědomil si, že právě až za mřížemi se může stát hvězdou. Jednoduše tím, že bude pokračovat v tom, co dělal na svobodě. A tak přijal jméno Charles Bronson a začal mlátit každého, kdo se mu dostal pod ruku. Nakonec si odseděl 34 let, z toho 30 let na samotce (tato čísla platila v době vzniku filmu). O datu jeho možného propuštění nebylo dosud rozhodnuto.
Dánský režisér Nicolas Winding Refn se proslavil trilogií Pusher (první díl u nás vyšel na DVD pod názvem Dealer), snímanou autenticky působící ruční kamerou, tady máme naopak ode všeho odstup. Refn od počátku sází na to, že nemůžeme proniknout do Bronsonova nitra a že tento reálně žijící člověk s nálepkou nejnebezpečnějšího vězně Velké Británie má jen image, ale nikoli vnitřní identitu. Při stylizaci Bronsona si vybírá jako určující jeho vzhled kníratého cirkusového siláka a vyprávění posouvá do polohy klauniády a divadla. Snímek Bronsona ukazuje jako šílence nejen coby aktéra v minulosti, ale i jako vyšinutého vypravěče, jenž se obrací přímo k imaginárnímu kabaretnímu i reálnému publiku v kinosále. Součásti výsostné stylizace vizuálně brilantního snímku je také bohatý hudební doprovod, který sahá od Wagnera, Verdiho nebo Pucciniho po rytmicky nadupané skladby současných skupin Glass Candy, Pet Shop Boys či New Order. Ostatně díky působivému spojení klasické hudby s násilnými scénami bývá film často srovnáván s Mechanickým pomerančem (1971) Stanleyho Kubricka. A nakonec je zde patrně životní herecký výkon Toma Hardyho v titulní roli, který dokázal během unikátně krátké doby nabrat téměř dvacet kilo svalové hmoty, oholil si hlavu a se svou rolí absolutně splynul. V jeho podání je Bronson postava, která vás bude zajímat. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (496)

Matty 

všechny recenze uživatele

Zpovědi nebezpečné mysli. Mysli, která víc jedná, než myslí. Bronsonovo chování se vymyká veškerým škatulkám, stejně tak styl filmu. Na představení režírované uvnitř hlavy samotného Bronsona (jak naznačuje potlesk publika na nepatřičných místech) jsou záběry nezvykle dlouhé a brutalita vcelku mírná. Černohumorné metafora jediného myslitelného přístupu, s nimž vás nezlomí britský nápravný systém, naráží do pokusu vypovědět jakž takž pravdivě příběh jednoho života. Nebo mělo jít dokonce o snahu „zlidštit“ pro masy (líbivá audiovizuální stránka vždy navýší počet zájemců) další minoritní skupinu obyvatelstva – masochisty? Zde se film potýká s nadobyčejnou psychologickou plytkostí – ani aktuální prostředí o Bronsonových náladách moc nevypovídají, jak by se nabízelo – a prostým faktem, že málokterou ránu osudu schytal Bronson bezdůvodně, takže proč s nim jakkoli soucítit? Bronson je filmem spíše problematickým než špatným a rozhodně méně hloupým než třeba v něm citované Přání smrti. Nevím, co nám tvůrci usilovali sdělit, ale i kdyby nic, je to nic vyšperkované jedním z nejlepších soundtracků posledních let (první skladba působivě variuje první tóny Mechanického pomeranče) a účastí herce (ve vedlejší roli), který vypadá trochu jako Peter Bogdanovich. Něco takového už se slyšet a vidět vyplatí. 65% Zajímavé komentáře: Cival, genetique ()

liskam 

všechny recenze uživatele

Jak tenhle film hodnotit, kde vzít nějaká kvalitní měřítka. Jsem pouhý konzument s (prozatím) fungujícím mozkem a vlastním názorem. Jelikož je to životopisný film a já jsem ho dokoukal, tak to z mého pohledu není propadák. One man show Toma Hardyho bohužel není dokonalá. Věřím, že dnes by se toho zhostil trochu jinak a určitě lépe. Přesto byl místy opravdu extrémně přesvědčivý. A tak by to mělo býti. Když bych měl srovnávat s nějakými životopisnými filmy, patřil by tento snímek do lepší poloviny, i když nedosahuje špičky. Za mě 60-75% ()

Reklama

Slasher 

všechny recenze uživatele

Bronson je pošuk, který se mnohdy chová naprosto iracionálně, konkrétně rád mlátí lidi, z ničeho nic, v téměř jakékoli situaci. Nabušený Tom Hardy to zahrál skvěle, charismaticky, a na jeho výkonu film stojí. Bronson je (není?) tak trochu blázen, ale těžko říct, jestli by se s jeho reálnou verzí dalo soucítit a sympatizovat tak jako s tou Hardyho... Nevím, netuším, tento údajně notoricky známý britský vězeň mi byl až do traileru úplně neznámý. No, jako film je to podobně nevypočitatelný a vyšinutý jako sama hlavní postava, což se mi moc líbilo. Chvilku dá si na to zvyknout, pak už to jen stojí za to! ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Asi vyrazím do ulic a seřežu pár lidí. A až mě zavřou, tak budu bít bachaře. A tak pořád dokola, dokud o mně nenatočí film... Ne, vážně nechápu, co by mě mělo na Bronsonovi bavit. Vyprázdněný bizarní životopis s výborným Hardym, který se ovšem nemá absolutně o co opřít. Po intoxikaci ve Varech pravděpodobně vzrůšo, v Práglu za střízliva dost velká nuda. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Jedno slovo: nuda. Oceňuji uměleckou stránku filmu, stejně tak jako ohromnou spoustu skrytých podtextů a nápadů, kterými devadesátiminutový snímek oplývá. Bronson je takovým tím filmem, na který by se bez problémů mohla podívat celá rodina, a nikdo pak neodejde z promítání zklamaný. Několik zmatených a nečitelných výrazů se najde - o tom žádná - ale řemeslná stránka a celkové vyznění je na jedničku. On je to totiž spíše takový věrně zachycený dokument, nežli film: tak dobrým hercem Hardy je. A tak i když nad nadšením převládá zmatení, stejně je hodnocení mírně nadprůměrné... ()

Galerie (63)

Zajímavosti (15)

  • Skutečný Bronson za svou poezii a výtvarná díla získal rekordních 11 ocenění Koestlerovy nadace. (dinamit_1)
  • Pravý Charles Bronson řekl: "Jsem na tento film pyšný, protože i kdybych dnes zemřel, díky němu budu žít dál". (Elisebah)
  • Pravému Charlesu Bronsonovi nebylo dovoleno se na film podívat, ale říkal, že se líbil jeho matce, což mu prý stačí. Jeho matka byla filmem přímo nadšena. (akisha)

Související novinky

Ryan Gosling dupne na plyn

Ryan Gosling dupne na plyn

17.02.2010

Jeden z nejslibnějších hollywoodských mladíků, který třeba v Anthonyho Hopkinse, by už potřeboval tučný komerční hit. Možná se jím stane noirová akční kriminálka Drive, ve které Gosling nahradil… (více)

Reklama

Reklama