Reklama

Reklama

Valčík s Bašírem

  • Izrael Vals Im Bashir (více)
Trailer 1
Izrael / Francie / Německo / USA / Finsko / Švýcarsko / Belgie / Austrálie, 2008, 90 min

VOD (1)

Obsahy(1)

Autobiografický hrdina Ari se vydává za dávnými známými i dalšími lidmi, kteří mu mohou prozradit, jestli kdysi byl při krutých masakrech v palestinských uprchlických táborech Sabra a Šatíla. Netradiční dokument je po snímku Persepolis další animovaný film o nedávných dějinách Blízkého východu – stejně poutavý, dojemný i hrůzný. [43. MFFKV 2008] (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (462)

Jizi 

všechny recenze uživatele

S vlastní minulostí a traumaty se dá vyrovnat různě: můžete začít chlastat, sázet, fetovat; napsat knihu, píseň nebo natočit film. Anebo můžete posadit lidi do kina a na plátně jim to dát pořádně sežrat. Přesně to se Ari Folmanovi podařilo: dechberoucí animace, díky které se vám jména uprchlických táborů zažerou hodně hluboko pod kůži a jen tak na Sabrá a Šatílu nezapomente. První polovina snímku působí magičtěji, snověji, druhá je drsným, otevřeným, animovaným dokumentem - ani jedna není lepší než druhá a obě fungují stejně dobře. Rozhodně jeden z filmů, který stojí za to vidět, je třeba ale počítat s tím, že to není žádná oddechovka, u které můžete vypnout mozek. Do zábavného animáku má stejně daleko jako Trhala fialky dynamitem do Forresta Gumpa. ()

e-pilot 

všechny recenze uživatele

Jsem uchvácen. To je zřejmě nejpřesnější popis mého dojmu z "Valčíku z Bašírem". Od prvního záběru na ulicemi se ženoucí smečku psů, až do posledního dokumentárního výjevu z masakru, jsem uchvácen. Tento film má nepopiratelnou vypovídací hodnotu, která je podpořena skvělým uměleckým vyjádřením. Animace je dokonalá. A zvolený způsob vyprávění - rozvzpomínání se - jen podporuje vnitřní napětí z celého příběhu. Z příběhu, který se opravdu stal. ()

robbez 

všechny recenze uživatele

Valčík s Bašírem je zajímavý a jedinečný už jen čistě z vizuálního hlediska. Temné barvy a pomalá animace skvěle dokreslují temnotu příběhu. Pochmurné ladění ale občas odlehčují a vyvažují myšlenkově bystré a vtipné dialogy. Film určitě ocení nejen zájemci o historii, psychologii a hebrejštinu. Přiznání pocitu viny a spoluodpovědnosti za masakr Palestinců libanonskými křesťany je z židovské strany docela pozoruhodným gestem. Ukazuje to, že i v Izraeli se najdou lidé, kteří jsou schopni a ochotni vnímat Palestince taky jako bezbranné oběti a ne jenom jako krvežíznivé teroristy. Důležitá rovina filmu je psychické vyrovnání se válečných veteránů s prožitými traumaty. Závěr se skutečnými filmovými záběry masakru je v konfrontaci s estetizující animovanou podobou filmu hodně syrový a působivý. ()

Irma 

všechny recenze uživatele

Bohužel ani v titulkách filmu není zmíněno, že autorem nejpůsobivějšího hudebního doprovodu není Max Richter, ale Johann Sebastian Bach a jeho Arioso. ()

de-andre 

všechny recenze uživatele

Přesně tak, poutavý, dojemný i hrůzný. V propojení s animací získává film jenom plusové body. Až mne zaráží, kolik toho má snímek s podobně natočeným Nebelem společného, ale u Bashira se to autorům podařilo daleko lépe. Minimálně v příběhové linii. ()

Monellito 

všechny recenze uživatele

Velice zdařilý film, plný osobních pohnutek a vzpomínek autora. Velice vydařený, dech beroucí. Nemám mu co vyčíst. ()

Joachim36 

všechny recenze uživatele

Události posledních dní ve mě vyvolali vzpomínku na tento film. Skoro se mi ani nechce věřit, že je tomu 15 let od jeho vzniku. Již tenkrát jsem mu dal pět hvězd, a kdyby to šlo, tak dnes po těch patnácti letech, bych ještě další hvězdu přidal. Dokonale snoubená výpověď dokumentárního charakteru s animovaným uměním. ()

BOIKOT 

všechny recenze uživatele

Píše se rok 1982 a izraelská vojska vstupují do Libanonu mezi nimi se nachází mladý Ari Folman s jeho partou kamarádů. V této invazi prožil velice nehezké vzpomínky které jeho mysl vytěsnila až na jednu vizi. Nejdříve se Přesuneme do dnešního Izraele Ari sedí a popijí se svým dlouholetým kamarádem z války v Libanonu jenž mu vypráví o jeho zlých snech Ari ho poslouchá a zapojí se do diskuze ve které se dozví že všechny jeho vzpomínky jsou pryč. Vydá se tedy za svým kamarádem jenž je psycholog a zabývá se lidskou pamětí. Ari ho vyslechne a na jeho doporučení se vydává do Holandska kde je jeho další kamarád . Ten mu vypráví příběh a upozorní ho na dalšího kamaráda který tam byl s nimi. Odtud se celý příběh odvíjí tím způsobem že Ari přijede na určité místo dozví se určité věci a dává si do kontextu co se zhruba muselo stát .Nakonec se dozví že nic až zas tak příšerného nedělal ale trápit svědomí ho bude asi napořád. Tento film je velice netendenčním způsobem vytvořen. Ari si obvykle na svou schůzku s kamarády bral ruční kameru a natáčel je . Později tyto záběry pomocí počítače upravil do animované podoby. Střídají se zde scény smutné až lehce veselé nejvíce na mne zapůsobil příběh vojáka jenž bral válku jako takovou expedici a mrtvé lidi přehlížel, později se však dostal do rozbombardované Libanonské konírny kde se při pohledu na zbídačené koně, kteří za nic nemohli sesypal.Celkově by však šlo filmu vytknou to že vypadá jako několik scének které jsou jako nesložené puzzle tedy každý dílek je nesmírně důležitý ale jaksi nedrží po hromadě.Co by si ovšem zasloužilo zmínku je soundtrack ten mi připadá v určitých částech úžasný, nejvíce se mi asi líbila skladba JSB - RPG anebo The Haunted Ocean 1 Ale opomenout nesmím ani rockandrolové písně od neznámých izraelských skupin např. Dobré RÁNO LIBANONE ANEBO Dnes jsem bombardoval SIDON . Co dodat na konec ? Waltz with Bashir je film který vás nepustí až do svého konce a ocenění zlatý GLOBUS si zaslouží právem . ()

lemrousek 

všechny recenze uživatele

První animák v životě, který na mě emocionálně působil jako hraný film. Provedení výborné, téma až moc pochmurné... ()

Pardalozo 

všechny recenze uživatele

Velice zajímavě pojatý dokument, po vzoru Persepolis se autor rozhodl vyprávět příběh animací... Zajímavé zde je že se vlastně jedná o dokument, nebudu tady polemizovat jestli udělal dobře nebo špatně, přinejmenším je to zajímavé pojetí... Soundtrack byl taky moc dobrej, i když trochu autor "vykrádal" již osvědčenou tvorbu, např. Koyaaniqatsi nebo klasiku alá Kubrick ()

JoudaCZ 

všechny recenze uživatele

Už úvodní "psí" snovou sekvencí autor naznačí, co má pro nás přichystáno - velmi znepokojivé svědectví o jedné válečné události (a v obecnější rovině o válečných zážitcích vůbec). Provede vás vzpomínkami několika účastníků války v Libanonu, jejichž prostřednictvím chce "zrekonstruovat" vlastní, podvědomě potlačenou vzpomínku na svou roli v bojích. Ve filmu se najdou i (černo)humorné momenty, je podpořen skvělým soundtrackem. Animace je velmi sugestivní (vizuálně připomíná Scanner Darkly, atmosférou animované sekvence The Wall), ale přestože ji po pár minutách přestanete aktivně vnímat, pořád vás udržuje v pocitu určité nereálnosti. A pak vám to posledním záběrem vpálí naplno... Můj jediný problém s filmem tak pramení z provedení českých titulků: světle žlutý text se na světlém pozadí často ztrácel, takže titulky byly chvílemi nečitelné. Což je u filmu v hebrejštině docela peklo :-( Ale to je problém distributora, ne filmu samotného, takže plných 100% ()

YoKoKura 

všechny recenze uživatele

Animace která Vám po 15 minutách nepřijde jako animace a úderný konec po kterém jsem seděl celé závěrečné titulky v sedale kina a nemohl to rozdýchat. Pánové a dámy animace není jen o vtipných 3D (čím více tím lépe) chlupatých zvířátkách. ()

Draugen 

všechny recenze uživatele

Nikdy bych neřekl, že kreslený film může být takto emotivní a naturalistický. Je to skvělý film a pět hvězdiček mu právem patří. Velice na mě zapůsobil a pohnul se mnou. ()

Kňour 

všechny recenze uživatele

Válečný film, který není o válce. Krásně, řekl bych dynamicky nakreslený. Těch pár sekvencí z boje nepostrádá vtipnost a originalitu, ale výsledek je někde na pomezí dokumentu a něčeho, co se inspirovalo Lynchem. ()

Fraktální 

všechny recenze uživatele

bohužel jediné čím mě tento film oslovil je grafická stránka, zbytek jsem zřejmě nedocenil... vystihující komentář DaViD´82 ()

Související novinky

OSCARY – výsledky

OSCARY – výsledky

23.02.2009

Snad jen jednoho většího překvapení jsme se dočkali při vyhlašování Oscarů za rok 2008 v hlavních kategoriích: nejlepším hercem v hlavní roli se nestal Mickey Rourke za Wrestlera, ale Sean Penn za… (více)

Zlaté glóby 2009

Zlaté glóby 2009

12.01.2009

Slavnostní ceremoniál vyhlášení a předávání Zlatých glóbů pořádaný Asociací hollywoodských zahraničních novinářů je za námi a na nás je, abychom si to zrekapitovali. V oblasti filmu se stal jasným… (více)

Zlaté glóby 2009 – nominace

Zlaté glóby 2009 – nominace

12.12.2008

Ti, pro které je vyhlašování prestižních cen Asociace hollywoodských zahraničních novinářů svátkem, se přiblížili k očekávanému večeru mílovým krokem. Včera totiž Asociace vyhlásila nominace za rok… (více)

Reklama

Reklama