Reklama

Reklama

Režisér Gus Van Sant a Sean Penn oživili příběh člověka, který je do dnešní doby považován za jednoho z největších mučedníků americké historie. Za svou sexuální orientaci zaplatil tím nejcennějším, co člověk má - životem. Když byl v roce 1978 na Harveyho Milka spáchán atentát, svět ztratil jednoho z nejcharizmatičtějších vůdců a hlas spravedlnosti. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (553)

Sysel_CZ 

všechny recenze uživatele

Na Milkovi je možná nejzajímavější to, že i když na jednu stranu je o homosexuálech a nějakém hnutí, ve skutečnosti o nich vůbec není a právě tam je opravdu hluboký, až překvapivě... Když si vezmu, kolik předsudků jsem před ním měl (ne kvůli problematice, nevěděl jsem, o čem je, jen mě štval ten zubatej úsměv z billboardů), je až strašlivé, jak moc si mě ten film získal. Problémy v něm jsou stále aktuální a úroveň jejich podání ještě víc, a určitě si myslím, že Penn si sošku zasloužil. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Gusi Van Sante, já vím, že na tebe Akademie pořád tak nějak kašle, ale není točení politického gay soft porna už fakt trochu moc tlačení na pilu?:) Tak, politicky i jinak nekorektní humor máme za sebou (tudíž už nebudou žádné další vtipy, ani o mlíku na bradě), a můžeme si říct něco o filmu jménem Milk. Je to frontální útok na Oscara, tak nezaměnitelný jak jenom může být. Je to skutečné, je to nekorektní, je to výborně nasnímané i zahrané (Josh Brolin, OMG), a je to - jak jinak - tragické. Dohromady tomu není co vytknout, a sond do nedávné minulosti největší světové demokracie (a nejenom té) není nikdy dost. Výtky, které lze mít, jsou ryze subjektivního charakteru, a já je nemám. Vřele doporučuji jako doprovodný materiál do hodin dějepisu, zejména na církevních gymnáziích:) 80%, o kterých nemíním diskutovat. Mimochodem k otázkám naší vlastní liberálnosti a demokratičnosti asi tolik - ani Nový občanský zákoník, který má "komplexně upravovat základní otázky života každého občana" - včetně práva rodinného - nebude obsahovat úpravu registrovaného partnerství. Proč? Mám-li parafrázovat to, co na přednášce o NOZ onehdy pronesla prof. Hrušáková, tak proto, že představitelé Lidovců na vládě začali prskat "že je na to zvláštní zákon, tak co jako ještě chcete". Mimochodem vřele doporučuji najít si na ivysilani Máte Slovo z 18. 3. 2010, tam se dozvíte něco o "zločinech proti Bohu a přírodě";) ()

Reklama

Kryšpín 

všechny recenze uživatele

Milk je jeden z dalších filmů zachycující bohatou americkou historii. Tentokrát se to netýká práv obyvatel černé pleti, ale homosexuálně orientovaných lidí. Příběh je to skvěle zpracovaný a odehraný. Jenže mě si nezískal. Film je spíš pro američany a jejich obyvatele. Během posledních pár let se homosexualita řeší všude a v tomhle filmu je to přesycením. Gus Van Sant se snaží propojit politiku a soukromý život hlavního představitele a však ouha. To se mu nedaří. Harvey v politickém životě musí hrát na všechny, aby si je získal. Ve svém soukromém životě jeho problémy diváka nezraní a nedokáží se s ním vžít. To až teprve skvěle udělaný závěr, který se povedl a kvůli kterému bych možná byl ochoten dát i tu čtvrtou hvězdičku. ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

1 - herecké výkony: sú výborne zvládnuté, už si nepamätám, s kým v danom roku sean penn súťažil, ale výkon, ktorý podal, sa môže radiť do kategórie oscarových, aj keď v závere filmu som si čoraz viac uvedomoval (hlavne pri scénach s verejnými prejavmi a rečami), že si asi užíva, alebo má zvláštny "fetiš" na hranie podobných úloh; aj ostatné postavy boli uhrané nadštandardne, predovšetkým mrazivý josh brolin ako zákerný dan white; 2 - režijne tam je viacero dobrých miest, masové, komparzové scény tomu dávajú akúsi dôležitosť, práca s archívnymi materiálmy tej doby (a to, že celá postava Anity je postavená len na nich!) mi prišla ako najsilnejší režijný vklad, ale aj záverečné "vyvrcholenie" - jeho strihová koncepcia, záberovanie a práca so spomaľovaním - malo to silu; 3 - tento film spája 2 hlavné gus van santove atribúty: silná historická (a tragická) udalosť, dôležitá v dejinnom vývoji Ameriky a naviazaná na kontroverznú a silnú osobnosť + homosexualita: oboje spracované precízne; ()

KarelR 

všechny recenze uživatele

Sean Penn už chce zase Oscara, a tak hraje homosexuála. Van Sant k tomu přihazuje scény, v nichž se líbá s Francem nebo Lunou a občas se zastaví Josh Brolin, jehož nominace na všelijaké ceny vůbec nechápu. A i když jsem nepobral ani to, proč mám absolvovat těch 8 let napěchovaných do dvou hodin, když se na začátku dozvím, jak to všechno dopadne, není Milk taková nuda, jak by se mohlo zdát. Zachraňují ho hlavně kvalitní herecké výkony (vypíchnul bych obzvlášť Emila Hirsche) a silný závěr, který se vás asi dotkne chtě nechtě. 7/10 ()

Galerie (38)

Zajímavosti (25)

  • Natáčení se účastnil i pravý syn Dana Whita, Charles White. Dokonce je i ve filmu v malé roli. (Karlos80)
  • Na místě, kde stál obchod Castro Camera, je dnes obchůdek na podporu gay komunity. (vlachino)
  • Apartmá, které bylo využito ve filmu, je skutečné apartmá Milka, když žil na Lower Haight v San Francisku. (sir-dave)

Související novinky

Přidáte se k bojkotu Enderovy hry?

Přidáte se k bojkotu Enderovy hry?

16.07.2013

Nákladná adaptace slavného a mnoha žánrovými cenami ověnčeného sci-fi románu, kterou pro studio Lionsgate natočil Gavin Hood, má problém. Jeho jméno je Orson Scott Card. Ten, kromě toho, že je… (více)

Eastwood a počátky FBI

Eastwood a počátky FBI

13.03.2010

Na úvod si dejme obvyklé: Clint Eastwood je nezastavitelný. Zatímco na Oscarech se díky hereckým nominacím mluvilo ještě o jeho Neporaženém, Clint mezitím dokončil další film (nadpřirozený thriller… (více)

Reklama

Reklama