Reklama

Reklama

Je rok 1595. Bratři Knut a Erik kdysi dávno nepomohli jedné dívce a tím ji vystavili jisté smrti. Součástí jejich práce pro vládu je i cesta do místa pustých bahenních terénů. Duch dívenky se ale vrací, aby se na mužích pomstil. Utíkajíce před zjevením, narazí na bezejmennou vesnici. Následně pak v sauně, podle finských pověr, mají naději, že smyjí hřích a zlomí tak prokletí z minulosti... (LIVINGDEAD)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (177)

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Zajímavé, podivné, seversky typicky pochmurné, atmosferické a chladné. Námět o pomstě ducha ztrápené dívky, pronásledujíc celou výpravu mrazivou pustinou, se mi zdál být od začátku jasným a typickým hororovým prvkem. Jenže po uplynutí úvodní části děje, po níž následuje obydlení malé osady, se začne děj jaksi neuchopitelně, mysticky zamotávat a věci z počátku jednoduché a očekávané, se začnou rozrůstat a nabývat poněkud jiných sfér. Saunu nepovažuji za čistokrevný horor... nebo vlastně ani sama doteď nevím, jak bych ji měla popsat. Přišla mi jakoby nějaký duchovně, psychologicky a mysticky propojený celek s kořeny v severských legendách, sahající až kamsi do lidského podvědomí a k jeho samotnému bytí. Zpracováním je snímek podobně laděný jako Trierův Antikrist, a ještě s mlčenlivou psychologickou příchutí a osamoceností Bergmannových děl. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

No tývole-Některé komenty tu z toho dělají dílo na které by měl být člověk připraven minimálně bakalářem z filosofie. Přitom jde "jen" o parádní atmosférický film uvařený pro četbu intuicí, asociací a fantasií-pojednávající o dopadu války na osobnost jednotlivce, smývání hříchů a o (možnosti a ceně)vykoupení.... Herci, kamera, zvuky, hudba, triky...no prostě všechno parádní. Plný počet ale nedám, protože mám neodbytný pocit, že se film dělá (myšlenkově)moudřejším a hlubším než ve skutečnosti je. ()

Reklama

Helo 

všechny recenze uživatele

To jsem nepochopil. Ošem nemění to nic na tom, že je to opravdu dobře natočené. A přesto, že je na vizuálu znát, že to skutečně pochází od finsko-českých tvůrců, na kvalitě to filmu nijak neubírá. Naopak, film se soustřeďuje hlavně na psychiku a dialogy mezi dvěma bratry. Najde se i pár lekaček. Ale co stojí za zmínku je opravdu podařená atmosféra vesničky uprostřed bažin. Podobnou atmosféru jsem naposled zažil, když jsem hrál Zaklínače 1. ()

Flaxik 

všechny recenze uživatele

No to mě poser. Banda zoufalců se motá po bažinách, na co šáhnou, to je na hovno, koho potkaj, ten je divnej nebo mrtvej. Hnusný ksichti, depresívní atmosféra, bahno, voda, bahno, bahno, špína, bahno, sauna, bahno. Děj je taky na hlavu, skoro žádnej, ale přitom tam je. Ten film má všechno, co potřebuje k poslání do odpadu. Přesto mě nadchnul, protože si ve své samolibosti myslím, že jsem ho pochopil :-) ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Hned na úvod je třeba říci, že obnažených severských krásek polévajících se vodou v duhových hrátkách slunečních paprsků se zde nedočkáte. Tahle sauna není o saunování (i když na něj krátce také dojde), ale o střetnutí dvou mocností, které se rozhodly ukončit dlouholetou válku. Je však třeba stanovit hranice obou říší. Sporným místem se ukáže na první pohled nehostinná bažina, jež skrývá děsivé tajemství. Není divu, že tenhle snímek poněkud rozděluje diváckou obec. Sází především na výtvarnou kameru, syrové scenérie divoké severské přírody, vhodně zvolenou hudbu, střety spíše v dialozích než v akci a nejasné tajemství, jehož hrůzy se ukážou až v závěru filmu. Dlouhé záběry, putování, bažina, dívka a záhadná sauna...tentokrát mne Seveřani potěšili! ()

Galerie (24)

Zajímavosti (2)

  • Exteriéry filmu byly natáčeny v Praze - Řeporyjích, ve středověkém skanzenu Řepora. (Kolyas)
  • Slovo ''Poika'' ve finštině znamená chlapec, ve skutečnosti postavu ''Poiky'' hrála herečka Sonja Petäjäjärvi. (MadBigMax)

Reklama

Reklama