Reklama

Reklama

Na palubě luxusního parníku se z Evropy do Spojených států vrací ve společnosti proslulý svobodný playboy Nicky Ferrante (Cary Grant). Seznámí se s přitažlivou a zdravě sebevědomou Terry (Deborah Kerrová) a oba se do sebe zamilují, i když jsou vázáni každý jinde a Nicky má dokonce před svatbou. Je to jen letmé šálení smyslů v příjemném prostředí zaoceánské lodi, kde jeden druhému nemůže nadlouho uniknout, i kdyby chtěl, anebo opravdový a hluboký cit? Oba se rozhodnou, že to zjistí. Ještě před přistáním v newyorském přístavu si slíbí, že se za půl roku sejdou na vyhlídkové terase Empire State Building. Pokud samozřejmě budou v té době bez závazků a pokud Nicky, který si velmi zakládá na tom, že nikdy nepracoval, dokáže svoji budoucí ženu uživit.

Další děj se nesluší prozrazovat, i když vnímavý divák či amatérský filmový historik už bystří pozornost, neboť mu to něco připomíná. Aby ne. Film Nezapomenutelný příběh (1957) je totiž remakem klasického romantického snímku Krajkový šátek (1939), ve kterém ústřední dvojici ztělesnili Charles Boyer a Irene Dunneová. A režisér je dokonce tentýž - Leo McCarey. Navíc v roce 1994 vznikl další remake Milostná aféra s manželskou dvojicí Warren Beatty-Annette Beningová. Současným divákům však tento příběh připomíná ještě jiný film, novodobou klasiku Samotář v Seattlu (1993) s Tomem Hanksem a Meg Ryanovou, jejíž děj je poměrně přesnou parafrází Nezapomenutelného příběhu. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (62)

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Cary Grant je s velkou pravděpodobností ten nejvíce šarmantní, okouzlující a elegantní hrdina, jakého si člověk umí představit. Asi málokterá žena by mu nepodlehla a mě jen napadá, že jestli má podobné charisma i ve svých ostatních filmech, nejspíše se stanu brzy závislá na jeho kinematografii. Ale abych tady nechválila jen Caryho, nutno přiznat, že Affair to Remember je jeden z těch mála romantických filmů, které nad vodou nedrží jen představitelé, ale i scénář. Málokdy se mi stane, že by mě u tohoto žánru bavil stejně tak začátek, jakožto i prostředek a konec a zrovna tento film je onou světlou výjimkou. Ano, je to jeden z nejkýčovitějších, také ale nejkrásnějších romantických filmů všech dob. A jednou se chci taky s někým setkat na střeše Empire State Building, ()

marvan 

všechny recenze uživatele

Tak tomuhle se v odborných kruzích říká kýč jako stehno. Je tu opravdu všechno: děvkař měnící se ve své lepší já, ušlechtilá stařenka, odporně roztomilé dětičky, buran s ryzím srdcem a dojemně bezmocná kráska. Chybí snad jen prdelatí amorkové a Santa se sobama. Ani místy vtipné dialogy nezachrání skutečnost, že se tu romantika servíruje neskutečně humpoláckým způsobem. Pravdou ovšem je, že jsem viděl mnoho statečných, silných a ve všech ohledech rozumných žen u tohodle filmu prolévat potoky slz. ()

Reklama

M.E.J.L.A. 

všechny recenze uživatele

Po pětileté tvůrčí přestávce se Leo McCarey vrátil na režisérskou stoličku, aby natočil své poslední mistrovské dílo (bez jakéhokoliv přehánění). Nezapomenutelná láska míchá humor se sentimentem téměř v ideálním poměru (ano, konec je mírně přeslazený). Navíc je třeba ocenit vynikající výpravu (ty barvy!) a herecké výkony Granta a Kerrové, kteří šarmem rozhodně nešetří a dohromady tvoří nádherný pár. ()

Nathalie 

všechny recenze uživatele

Některé vztahy začínají jako tornádo, které vás střemhlav pohltí do víru. Jiné jako pramínek čisté vody sveřepě nahlodávající skálu věrnosti. Nezapomenutelná láska stojí rozkročena mezi oběma břehy. Vlny ji smýkají od situační taškařice přes verbální hubačinky do peřejí seriózního dramatu se sociálními obrysy. Leo Carey snad tušil, že jeho dramedie na lodních prknech, která znamenají svět anglických mlh i newyorského smogu, je labutí písní comedie del´ amoure, anachronismem v době, kdy je vypuštěn první umělý satelit do vesmíru. Jak příznačné, že coby jeden z vrcholů staromódní citové sinusoidy používá mrakodrap. Gesto minulého času, v němž koncept filmové lásky neznal propast času a prostoru, ožívá na sto způsobů v mužných vráskách třiapadesátiletého Caryho Granta a zve nás na poslední vzpomínkovou plavbu historickým modelem. Cynici na horní palubu, plátěné kapesníky s monogramem s sebou. Už slyším poslední lodní sirénu. Nezmeškejte ji. ()

Vědma 

všechny recenze uživatele

Klidně, pomalu, ale ne zdlouhavě vyprávěný jednoduchý, trochu kýčovitý a ne moc uvěřitelný příběh. Film obsahuje některé zásadní věci, které jej povyšují nad běžné holywoodské kýče. Caryho Granta s jeho úžasným charismatem, jemný nevtíravý a inteligentní humor, který sráží patos a sentiment, jehož je zde několik kýblů a některé velmi dobře zrežírované scény, které bych mohla teď hned vidět znova. Třeba polibek na lodních schůdcích, sbor dětí nebo čekání na výtah, který nikoho nepřiváží. ()

Galerie (59)

Zajímavosti (12)

  • Roli Terry McKayové (Deborah Kerr) nazpívala Marni Nixon. (StarsFan)
  • Nickie a Terry se domluví, že se na střeše Empire State Building potkají za 6 měsíců. Shodou okolností má k setkání dojít přesně v polovině filmu; tedy za 59 a půl minuty z celkových 119. (StarsFan)
  • Druhý ze tří filmů, ve kterých si společně zahráli Cary Grant a Deborah Kerr. (StarsFan)

Reklama

Reklama