Reklama

Reklama

Děj filmu se odehrává v roce 2016. Komisař Damien se podílí na likvidaci překupníků s drogami v centru Paříže. Poté je neprávem obviněn z přechovávání drog a zatčen. Podaří se mu zavolat Leitovi z okrsku 13, aby ho přišel vysvobodit. Leito se mezitím setká s mladíkem, který tajně natočil na kameru, jak agenti DISS (Department of Internal State Security) střílí na policejní jednotku a předá mu záznam z kamery. Policejní vůz byl v noci převezen do okrsku 13 a vražda policistů připsána zdejším obyvatelům, čímž byly vyvolány nepokoje. Ředitel DISS Walter Gassman tlačí na francouzského prezidenta, aby dal pokyn k vyklizení okrsku a následné demolici jeho centra raketami. Gassman je tajně spolčen s developerskou společností, která chce na místě postavit mrakodrap. Leito pronikne na policejní komisařství a podaří se mu osvobodit Damiena a navíc ukrást harddisk z Gassmanovy kanceláře. Poté se vrátí do okrsku, kde vyzvou vůdce místních klanů, aby jim pomohli proti Gassmanovi a jeho lidem. Prezident nechá evakuovat okrsek, ale zdráhá se dát pokyn k odpálení raket... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (329)

honajz 

všechny recenze uživatele

Dvakrát do stejné řeky nevstoupíš. Ani když vykradeš námět Johna Carpentera a spojíš to s moderní akcí, střihem a filtry. Remake klasiky Johna Carpentera o útoku na 13. okrsek, ve francouzském a lucbessonovském podání (Luc psal scénář) si našel hodně odpůrců, ale mně se líbil z toho důvodu, že ctil pravidla žánru, měl nečekaný twist před koncem a celé to bylo natočené i slušně filmařsky a co se akce týče. (Ano, a milovníci parkourů si přišli hodně na své, nakolik už nejde o disciplínu pro koně, ale atleticky nadané mladíky.) Jenže tahle věc připomíná ze všeho nejvíc film Fantomas se zlobí, s moderní akcí na půl plynu a naprosto bez vtipu. Všichni jsou tam tak strašně cool, až je to neskutečně směšné samo o sobě. A co teprve pohádkový závěr, kde se spojí gangy Asiatů, skinheadů, Afroameričanů, cikánů (ve Francii a celé jižní Evropě nemají Romy, ale cikány, sorry), myslím tam byli ještě nějací Arabové - a všichni strašně spolupracují a mají se rádi... Přitom v okrsku 13 mají tyhle gangy svá ghetta, hranice, kam ti druzí nesmějí, ale najednou, když jde o blaho Francie a bezpečí prezidenta, jsou kamarádi až na půdu. Ano, všechny tyhle pitomosti, které by měly být podle tvůrců nejspíše angažovaným sociologickým sci-fi thrillerem z blízké budoucnosti (odehrává se v r. 2016), film totálně shazují. Hlavní dvojka pak může být jak chce cool, a hlavní Asiatka zabíjet copem přesily vojáků, celé to vyznívá jako nechtěná parodie. Ani jedna z postav se neusměje, všichni to berou tak strááášně vááážně, že z toho pak vzniká akorát tak nuda. Příběh se motá kolem toho, že vlivná skupina generálů chce okrsek 3 srovnat se zemí a nechat tam pro finančně spřátelenou firmu postavit nové a moderní skleněné mrakodrapy. Zástupci zde sídlících ghett proti tomu bojují, aby - POZOR NUTNÝ SPOILER!!! - v závěru stejně nechali svou čtvrť srovnat se zemí, jako že se tam postaví parky. Není to stupidní zakončení? V podstatě ani té akce zde není tolik - proskoky úzkými dveřmi jsme viděli už před dvaceti lety u Jackieho Chana, skoky po střechách dokonce u Belmonda, i když pod tím nezněl francouzský rap, a jízdu autem po chodbách úřadu v Denní hlídce. ()

Bigrambo 

všechny recenze uživatele

Po zkušenosti z prvního filmu jsem rezignoval na to, že bych se mohl dočkat nějakého rozumného scénáře a těšil jsem se, že si užiju ultimátní parkourovou jízdu. O to větší bylo zklamání, že nebyl plně využit potenciál ústřední dvojice, zejména Davida Bellea, což je, myslím, velká škoda! ()

Reklama

Adrian 

všechny recenze uživatele

Pribehom megablbe, ovsem akciou (bojovky a parkour) slusne, momentami az vynikajuce, hoc chlapci miestami "len" recykluju samych seba. Strih v tychto dynamickych pasazach dost prehladny, co zaroven potesilo ako i vyvolalo smutny povzdych nad tym, ze keby bol takto nejak zostrihany Transporter 3 s Jasonom.....mohlo to byt par tyzdnov dozadu ovela zabavnejsie poezeranicko. Vlastne, uplne najlepsie by bolo keby Jason a tim od Banlieue maly prsty v rovnakom projekte... [Berlinale 2009]. ()

Mahalik 

všechny recenze uživatele

Mazal tov! Je smutný, že Francie bude mít v budoucnu prezidenta, který neumí vystupovat na veřejnosti a nechává si radit od člověka, jehož pytle pod očima dokazují, kam až může zajít workoholismus. To mě štvalo, protože rozhodnout o osudu 13 Okrsku bez vlastní iniciativy je fakt trapný, ale jelikož v tomhle filmu zabijí slečna svým copem, je naopak trapný se tomu divit. Ale protože jde o relax, není Okrsek zas až tak marný. Navíc David Belle je borec a zvládnul by předběhnout i Usaina Bolta. Pokud něco filmu sráží body, pak je to neidentifikovatelná hudba. Indické hip-hop tracky se spíš hodí do moderní čajovny a ne do akčního filmu. Naneštěstí se nad tím nebudete dlouho zaobírat. Parkour je znovu na scéně. To ty chlapy fakt nebolí kotníky? Tssss... ()

korbitch22 

všechny recenze uživatele

podle mě,vrchol moderní francouzké kinematografie.naprosto neskutečný a dech beroucí akční kreace,v čele se dvěma nejlepšíma představitelema parkuru na světě,zasazený do vynikajícího prostředí pařižské budoucnosti,rozkládajícího se 13tého okrsku,doplněný o vynikající francouzký hipec.zatím co v jedničce si to všechno teprve zkoušely,tak do dvojky vletěly naplno a se vší parádou.málokdy se stane,že druhý díl přebije ten první,u okrsku 13 se to povedlo takovym hřebikem,že by rozmrd i přehradu.bravo!opravdu ultimátní podívaná: ()

Galerie (27)

Zajímavosti (7)

  • Ve scéně, kdy Damien (Cyril Raffaelli) bojuje v sídle drogových magnátů a urputně se snaží uchránit cenný umělecký obraz, padá během palby nepřátel obraz přední stranou na zem. Když jej však v dalším záběru Damien (Cyril Raffaelli) odkopne do místnosti s kokainem, je na zemi stranou zadní. (DivX)
  • Film sa natáčal v Paríži vo Francúzsku a Belehrade v Srbsku. (Laslo)
  • Vojáci střežící brány do okrsku 13 byli vyzbrojeni útočnými puškami typu Heckler & Koch XM 8. (JohnSmith)

Reklama

Reklama