Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pražský Žižkov koncem třicátých let. Hubert Hrabě, zvaný Fešák, si v dobách nezaměstnanosti vydělává svým šarmem a chytrou hlavou. Šikovné obchůdky a podnikání provádí za hranicí zákona, ovšem tak, aby neuvízl v některé z rafinovaných pastí policejního inspektora Mourka. Ten si vzal do hlavy, že Huberta dostane za mříže. Fešákovi tak nezbývá nic jiného než se svého úhlavního nepřítele zbavit. Vymyslí proto skvělý „podraz"… Komedii s nostalgií starých dobrých časů natočil v roce 1984 režisér Ivo Novák podle námětu Pavla Hanuše. Příběh žižkovského frajera možná připomene Markovy a Sequensovy Hříšné lidi Města pražského či Vabank polského režiséra Machulského. Autorům se podařilo natočit zábavný film ze zajímavého prostředí s přitažlivými hrdiny. Mimořádně šťastné bylo obsazení titulní role Karlem Heřmánkem, který svého hrdinu obdařil nonšalancí žižkovského světáka. Také Petr Kostka výborně ztvárnil roli mazaného a zavilého policisty Mourka. Panoptikum starého Žižkova zalidňují další figurky – funebrák Eman v podání Pavla Zedníčka, majitel pokoutní zápasnické arény Pašek (J. Somr), hromotlucký povaleč Karel (P. Nový) a fízlové Skákal a Holendr, které hráli Otto Lackovič a Jan Teplý. Emanovu nastávající – vnadnou a energickou Madlenku – ztvárnila Laďka Kozderková, která zároveň nazpívala ústřední píseň Petra Hapky. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (181)

jungewolf 

všechny recenze uživatele

Herecký koncert K.Heřmánka, jednoznačně jeho nejlepší film . Takže : 5 * a 85 % . Jenom doplněk k Obsahu - další postavy : milá Fešáka Huberta Růžena(Z.U.Keslerová,jinak též manželka P.Hapky), Paškova(J.Somr) manželka - E.Steimarová, soukromý detektiv Špirk(L.Kostelka), ředitel banky Union Kropas(J.Holý), jeho paní(J.Šulcová), bývalý padělatel Franc(L.Lipský), lichvář Osvald Lón(V.Maurer) a mnoho dalších. Moc pěknou roličku paní baronky elegantně vystřihla N.Gaierová. Skoro na konci se mihne v malé roličce kamelota J.A.Duchoslav. **Nezapomenutelné jsou hlášky : "Dou vod válu,pane pendrek." "Starej pan baron byl už poslední dobou trop. Říkal jen dvě slova. Saprment, když se potento a nudle,nudle,když měl hlad." "Redakce je z obliga.Tu informaci jim telefonoval někdo, kdo se představil jako vrchní rada Mourek z policejního prezídia.Proto to cenzura pustila." "Omluva panu řediteli Kropasovi,ředitel nervově zhroucený,milostivá paní taky. Run na banku Union, skandál na peněžní burze,interpelace v parlamentě,naléhavý dotaz z Hradu a pan ministr vnitra je tak nasranej,že si to ani neumíte představit, Mourek ! A víte,co jste vy ? Vy jste od příštího měsíce strážmistrem dopravní policie v Mukačevu, Mourek ... . ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Příjemné koukání se sympaťo hercema a poutavou aťmoškou kriminálních živlů 30. let. Vychcanost z Fešáka Huberta jen čiší a je to prostě stylové. Sice to všechno až moc smrdí Prahou, ale mě zas smrdí nohy. Akorát teda Lipskýho jsem nikdy nemusel a i když tohle je jedna z jeho lepších rolí, stejně furt nic moc... ()

Reklama

tranquill 

všechny recenze uživatele

"Práce je vážně ta poslední šanc, jak sehnat škváru, tak proč ztrácet glanc?" Jedna z nejlepších Heřmánkových rolí. Jemu ty prvorepublikové situace a manýry naprosto sedí. Tato komedie patří ke zlatému fondu naší kinematografie stejně jako třeba Hříšní lidé města pražského, Rozpuštěny a vypuštěný atd... ()

Ex_Machina 

všechny recenze uživatele

" Spadla klec fešáku ". No nespadla, pretože žižkovský podvodníček z obdobia prvej republiky v tom vedel chodiť. Kája Heřmánek musí byť každému filmovému fanúšikovi zapísaný v povedomí v dvoch nezabudnuteľných roliach. Ako lucifer v S čerty nejsou žerty a ako žižkovský grand Hrabě vo Fešákovi Hubertovi. Ale za zmienku tu stoja aj Kostka ako vytrvalý komisár Mourek a "schizofrenik" Lipský. ()

consuela1 

všechny recenze uživatele

Opět jeden z filmů, které mohu kdykoli. Vynikající atmosféra Žižkova let třicátých s naprosto dokonalým svérázným jazykem a báječnou maďarštinou pana Lipského. Parádních momentů je spousta: monolog pana Lipského o padělání bankovek je nepřekonatelný... Karel Heřmánek je v tomto filmu úžasný, opravdu frajer v tom nejlepším slova smyslu. Jeho partnerka je ve výkonu velmi dobrá, o to smutnější jsou další "herecké" osudy této ženy. Duo Kozderková - Zedníček vynikající (Kozderková láskyplně: "Do kolika dneska pohřbíváš, Emánku?"). A nakonec ještě velká chvála pro Petra Kostku a pro dědu v posteli - oba výteční. Obávám se, že na další takto povedený film si ještě dlouho musíme nechat zajít animo... ()

Galerie (7)

Zajímavosti (8)

  • Automobil, kterým ve filmu jezdí ředitel Union banky Bohumil Kropas (Jiří Holý), je 12válec kabrio sedan Hispano Suiza J12 (Francie) s motorem o obsahu 9 500 ccm. Vmax = 185 Km/h. (PavelKral)
  • Zora Ulla Keslerová (Růža Nejedlová) bola v čase natáčania tejto snímky manželkou autora hudby k filmu Petra Hapku. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama