Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pražský Žižkov koncem třicátých let. Hubert Hrabě, zvaný Fešák, si v dobách nezaměstnanosti vydělává svým šarmem a chytrou hlavou. Šikovné obchůdky a podnikání provádí za hranicí zákona, ovšem tak, aby neuvízl v některé z rafinovaných pastí policejního inspektora Mourka. Ten si vzal do hlavy, že Huberta dostane za mříže. Fešákovi tak nezbývá nic jiného než se svého úhlavního nepřítele zbavit. Vymyslí proto skvělý „podraz"… Komedii s nostalgií starých dobrých časů natočil v roce 1984 režisér Ivo Novák podle námětu Pavla Hanuše. Příběh žižkovského frajera možná připomene Markovy a Sequensovy Hříšné lidi Města pražského či Vabank polského režiséra Machulského. Autorům se podařilo natočit zábavný film ze zajímavého prostředí s přitažlivými hrdiny. Mimořádně šťastné bylo obsazení titulní role Karlem Heřmánkem, který svého hrdinu obdařil nonšalancí žižkovského světáka. Také Petr Kostka výborně ztvárnil roli mazaného a zavilého policisty Mourka. Panoptikum starého Žižkova zalidňují další figurky – funebrák Eman v podání Pavla Zedníčka, majitel pokoutní zápasnické arény Pašek (J. Somr), hromotlucký povaleč Karel (P. Nový) a fízlové Skákal a Holendr, které hráli Otto Lackovič a Jan Teplý. Emanovu nastávající – vnadnou a energickou Madlenku – ztvárnila Laďka Kozderková, která zároveň nazpívala ústřední píseň Petra Hapky. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (181)

gotham 

všechny recenze uživatele

Excelentní výkon Heřmánka a Kostky v podstatě zachránili kůži režisérovi, protože bez nich by ten film byl o dost slabší. Právě charisma těchto dvou herců udrží divákovu pozornost po celou dobu, i když hluchých míst se zde taky pár najde. Nicméně Hubert je příjemný klasický český film, kterému sice trochu chybí nápady, ale své kouzlo určitě má. 70% ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„Práce je vážně ta poslední šanc jak sehnat škváru, tak proč ztrácet glanc?“ Takový miniaturní český Podraz, který může žižkovským grandům navýšit hrdost s ohledem na „pochcánky“ z okolních čtvrtí a ostatní diváky osloví (zdánlivě) bezstarostnou prvorepublikovou atmosférou, rozverným humorem a osobitou hantýrkou (rajda, revírní, hauptrefa, sejřit, no bylo by to na tenčí slovník). Karel Heřmánek v 84´ zaválel a ne nadarmo mi ten hek do okna směrem k šmírující sousedce připomněl Jeho nejtemnější temnost, jistého vládce pekel.. „Stopy bot zná dláždění jen zřídka, smejvá je déšť i čas. Z otisků bot frajerů však kouká navždycky žižkovskej vzkaz…“ ()

Reklama

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Fešák Hubert je rozradostněné komediální dílo. Nahoře ho drží charismatická osobnost představitele hlavní role, dovádivý nadhled, optimistická bezelstnost a vznešeně elegantní idealistický pohled na prvorepublikovou dobu. Díky tomu je tato filmová komedie osvěžující zábavou a opakovaně přináší veselou náladu. Hlavní postavou příběhu je žižkovský frajer Hubert Hrabě alias Fešák (vynikající Karel Heřmánek), zdravě sebevědomý floutek. Bravurně balancuje na hraně zákona, s přirozenou nenuceností zjednává malé spravedlnosti, nepoddajně bouří a rafinovaně zahanbuje svého lovce. Soupeřem živočišné radosti života je snaživý policejní inspektor Mourek (dobrý Petr Kostka) v karikatuře zaslepeného vymáhání práva a pořádku. Jako zuřivý ohař se pouští po každé stopě, ale štvaná zvěř zná mnoho triků, které svádí z cesty. Výraznou postavou je Fešákův spolubydlící a funebrák Eman Wurm (zajímavý Pavel Zedníček) s nezáviděníhodným postavením mezi nátlakem a svědomím. Z dalších postav: Fešákův bezstarostný svalnatý kumpán a hotelový portýr Karel Myšička (příjemný Pavel Nový), opatrná Hubertova dívka a květinářka Růža Nejedlová (zajímavá Zora Ulla Keslerová s hlasem Evy Trejtnarové-Hudečkové), poslušný inspektorův poskok a policista Holendr (příjemný Jan Teplý st.), jeho snaživý parťák Skákal (Otto Lackovič), nápomocný majitel zápasnické arény Franta Pašek (dobrý Josef Somr), znemožněný žárlivec, ředitel Union banky a rada Bohumil Kropas (velmi zajímavý Jiří Holý), přistižená Kropasova manželka Irma (šarmantní Jana Šulcová), vynalézavý soukromý detektiv Láďa Špirk (dobrý Lubomír Kostelka), rozverný světák a komorník Franc (velmi dobrý Lubomír Lipský st.), Emanova milá a smyslná masérka Madlenka Čuříková (příjemná Laďka Kozderková), na smrtelné posteli veselý děda Pašek (sympatický Josef Patočka), senilní baronka Bramberková (Nelly Gaierová), vytrestaný lichvář Osvald Lón (Viktor Maurer), nespokojený Mourkův nadřízený a policejní komisař (Vlastimil Fišar), pomstychtivý zloděj Eda (Václav Sloup), či nebezpečně vyhlížející zápasník Švarc (Zdeněk Srstka). Film má svou uhrančivou eleganci, se kterou rozverně baví a zalévá hřejivým optimismem divákovu duši. ()

Olafson 

všechny recenze uživatele

Skvělý film, který stojí na famózním Petru Kostkovi (budoucím dopravním inspektoru v Mukačevu). Neopakovatelné hlášky typu: "Wurm, já jsem dobrák, ale svině" , "ta bude solit a kušovat" nebo "basama camráš" jsou na úrovni naší nejlepší filmové klasiky. Vždy, když vidím Zoru Keslerovou (zde předabovanou Evou Hudečkovou) nemohu si nevzpomenout na její o něco pikantnější roli v Ženách od hluboké řeky. ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

Díky tomuto filmu jsem si uvědomil jaké štěstí jsem měl, že pro mou generaci byly filmy pro pamětníky obsazeny takovými esy, jako byl např. Burian, Haas, Ferbasová a většinou šlo o opravdu zdařilé kousky. Jemný a inteligentní humor kolem solidního příběhu. Vcelku lituji diváky, kteří jako já viděli Fešáka Huberta poprvé. Těžkopádný příběh a vyčpělou režii nespasí ani skvělí herci, protože jejich role jsou šablonovité a dialogy nevtipné. Nadužívaná hudba, která měla evokovat staropražskou atmosféru taky nepomáhala. Velmi přeceňovaný a z mého pohledu neatraktivní film. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (8)

  • Když Fešák Hubert (Karel Heřmánek) sedí v restauraci s Růžou (Zora Ulla Keslerová), tak jim vrchní přinese dvě piva. Oba se napijí a Hubert vypije více jak polovinu půllitru. Sklenici položí na stůl a v dalším záběru jde vidět, že piva ze skla jen lehce ubylo a půllitr je téměř plný. (Jimmy15)

Reklama

Reklama