Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pražský Žižkov koncem třicátých let. Hubert Hrabě, zvaný Fešák, si v dobách nezaměstnanosti vydělává svým šarmem a chytrou hlavou. Šikovné obchůdky a podnikání provádí za hranicí zákona, ovšem tak, aby neuvízl v některé z rafinovaných pastí policejního inspektora Mourka. Ten si vzal do hlavy, že Huberta dostane za mříže. Fešákovi tak nezbývá nic jiného než se svého úhlavního nepřítele zbavit. Vymyslí proto skvělý „podraz"… Komedii s nostalgií starých dobrých časů natočil v roce 1984 režisér Ivo Novák podle námětu Pavla Hanuše. Příběh žižkovského frajera možná připomene Markovy a Sequensovy Hříšné lidi Města pražského či Vabank polského režiséra Machulského. Autorům se podařilo natočit zábavný film ze zajímavého prostředí s přitažlivými hrdiny. Mimořádně šťastné bylo obsazení titulní role Karlem Heřmánkem, který svého hrdinu obdařil nonšalancí žižkovského světáka. Také Petr Kostka výborně ztvárnil roli mazaného a zavilého policisty Mourka. Panoptikum starého Žižkova zalidňují další figurky – funebrák Eman v podání Pavla Zedníčka, majitel pokoutní zápasnické arény Pašek (J. Somr), hromotlucký povaleč Karel (P. Nový) a fízlové Skákal a Holendr, které hráli Otto Lackovič a Jan Teplý. Emanovu nastávající – vnadnou a energickou Madlenku – ztvárnila Laďka Kozderková, která zároveň nazpívala ústřední píseň Petra Hapky. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (181)

Castrator 

všechny recenze uživatele

Česká odpověď na Podraz, lepší, zábavnější, vtipnější, uvěřitelnější, hlavně naše! Naprostá klasika (toto slovo kvůli jeho zprofanovanosti nepoužívám rád, ale tady musím), která by měla být povinným studijním materiálem pro nejrůznější hejhuly, co si hrají na víc, než čím jsou a na co mají. To aby si nenabili držtičky, až je budou žižkovští grandi nebo diskusní internetoví experti vodit jak caparty a vytírat s nimi podlahu. Evoluce a potravinový řetězec hovoří jasnou řečí, silnější Fešák m..á! ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Ivo Nováku a Karle Heřmánku, doživotní díky ! Kdo tu na Žižkově vyrůstal, tak na takový frajery narážel v místních hospodách dnes a denně a hodně a hodně ho ovlivňovali...."Stopy bot zná dláždění jen zřídka, smejvá je déšť i čas. Z otisků bot frajerů však kouká navždycky žižkovskej vzkaz"....... Néé to může bejt jak chce, ale žižkovskejm klukům nesahá nikdo ani po kotníky. Tohle je prostě oda na frajerství i dřívější žižkováctví, chlap co má v katích nasráno a sebevědomí v minusu zkrátka nepatří na Žižkov. Kolegyně Faidra, luxusní koment. ()

Reklama

PavelKral 

všechny recenze uživatele

Protože obdivuji prvorepublikovou atmosféru, spravuji si touto fešáckou pohádkou náladu několikrát ročně... Absolutní pohoda Karla Heřmánka... Také Petr Kostka si v úloze inspektora Mourka úplně libuje... BTW na svatbě Čerepetkových a Rorejsových se v čase 16:40 s tenorsaxofonem mihne Eugen Jegorov, jenž skutečně tento nástroj ovládal... Žena s houslemi v 55:25 je Emilie Zíchová, která hrála ve filmu Matěji, proč tě holky nechtějí a Kulový blesk vždy ženu s houslemi. ()

jungewolf 

všechny recenze uživatele

Herecký koncert K.Heřmánka, jednoznačně jeho nejlepší film . Takže : 5 * a 85 % . Jenom doplněk k Obsahu - další postavy : milá Fešáka Huberta Růžena(Z.U.Keslerová,jinak též manželka P.Hapky), Paškova(J.Somr) manželka - E.Steimarová, soukromý detektiv Špirk(L.Kostelka), ředitel banky Union Kropas(J.Holý), jeho paní(J.Šulcová), bývalý padělatel Franc(L.Lipský), lichvář Osvald Lón(V.Maurer) a mnoho dalších. Moc pěknou roličku paní baronky elegantně vystřihla N.Gaierová. Skoro na konci se mihne v malé roličce kamelota J.A.Duchoslav. **Nezapomenutelné jsou hlášky : "Dou vod válu,pane pendrek." "Starej pan baron byl už poslední dobou trop. Říkal jen dvě slova. Saprment, když se potento a nudle,nudle,když měl hlad." "Redakce je z obliga.Tu informaci jim telefonoval někdo, kdo se představil jako vrchní rada Mourek z policejního prezídia.Proto to cenzura pustila." "Omluva panu řediteli Kropasovi,ředitel nervově zhroucený,milostivá paní taky. Run na banku Union, skandál na peněžní burze,interpelace v parlamentě,naléhavý dotaz z Hradu a pan ministr vnitra je tak nasranej,že si to ani neumíte představit, Mourek ! A víte,co jste vy ? Vy jste od příštího měsíce strážmistrem dopravní policie v Mukačevu, Mourek ... . ()

Qasa 

všechny recenze uživatele

Obsah včetně závěru: Hubert Hrabě, žižkovský frajer, se živí sháněním falešných svědků, přiživováním se na svatbách, spolupracuje se soukromým detektivem na šmírování nevěrné manželky ... Zakládá si na tom, že má čistý rejstřík, marně ho honí detektiv, který mu chce něco přišít. Hubert na něj navlékne boudu, detektiv místo penězokazů zatkne ředitele banky a Hubert se směje. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (8)

  • Když Fešák Hubert (Karel Heřmánek) sedí v restauraci s Růžou (Zora Ulla Keslerová), tak jim vrchní přinese dvě piva. Oba se napijí a Hubert vypije více jak polovinu půllitru. Sklenici položí na stůl a v dalším záběru jde vidět, že piva ze skla jen lehce ubylo a půllitr je téměř plný. (Jimmy15)
  • Automobil, kterým ve filmu jezdí ředitel Union banky Bohumil Kropas (Jiří Holý), je 12válec kabrio sedan Hispano Suiza J12 (Francie) s motorem o obsahu 9 500 ccm. Vmax = 185 Km/h. (PavelKral)

Reklama

Reklama