Reklama

Reklama

Epizody(3)

Znalec černé magie Ivan Trojan a policejní komisař Jiří Dvořák pátrají po pachateli série rituálních vražd. Napínavý kriminální příběh inspirovaný existencí tajemné Ďáblovy bible. (Česká televize)

Videa (3)

TV spot 1

Recenze (435)

Phobia 

všechny recenze uživatele

Šifra mistra Srandisty... Zatímco první část mě mile překvapila a slibovala nadstandardně dobrý televizní zážitek, druhý díl už mě donutil čím dál častěji mumlat "Wtf?!" a třetím jsem se prochechtala od začátku do konce. Trojan jako superdeduktivní profesor, co má za pomocníka uvědomělého hackera-satanistu, promiskuitní husičky-neherečky coby oběti vraha Václava III., tajemně blábolící mniši, podezřelí archeologové a úsměvně neschopní pomáhači/chrániči, samozřejmě s výjimkou ústřední dvojice (Dvořákovi role sedla jak prdel na nočník, zato Aňa byla na můj vkus až moc rádoby drsná). Závěrečná scéna už mě přiměla jen zaťukat si zpruzeně na čelo a pokud možno tuto třídílnou incenaci vytěsnit na okraj vědomí, nebo rovnou skartovat. Ve výsledku jen trochu lepší (ne tak lacině působící) "Strážce duší". 49% ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Mě se to teda osobně sice vůbec nelíbilo, ale to víte než jsem stihl ohodnotit, tak přišel Jirka Strachů až ke mě domů, že prej jako potřebuje, aby to mělo na ČSFD dobrej průměr, že by mu na to jináč nekoukala ta televizní lůza a von by z toho neměl žádnou škváru. Slovo dalo slovo a tak jsem se nechal koupit (pro případné zájemce z řad tvůrců/dramaturgů: zaprodávám se lacino, podrobnosti přes poštu). Takže buďto to bylo takhle nebo se mi to prostě a jednoduše líbilo. Zatím jediné čeho se do příštích dvou epizod obávám je přílišná naivita co se týká vztahů mezi postavami. Aneb každý se zná s každým. To já strašně nerad. Ale nějaká ta stovečka by i tenhle zápor spravila, co ty na to Jirko? A vůbec, co na to Jan Tleskač? PS: Tak tedy to co předvádí závěrečná epizoda, to je skutečné peklo na zemi a trapnost nad trapnost. Na druhou stranu poslední záběr dokazuje, že si tvůrci celou dobu dělali z diváka šoufky. Teda doufám, že ten poslední záběr nebyl myšlen vážně. Upřímně v to doufám. ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Málokdy jsem měl možnost probrodit se v českém filmu tak hutnou atmosférou, přitom pseudoznalecky pokyvovat hlavou nad neodfláknutým castingem a ještě si užívat výlet na hranici materiálna a duchovna. Jsem sice mírně znepokojen z toho, že jsem v centrálním registru vozidel neztotožnil majitele registrační značky SAT666AN, ale to nic nemění na mém odhodlání zarputile odhalovat záhady daleko za hranicemi tohoto snímku. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Na české poměry výborné mysteriózní zimomriavkové dobrodružství rozhodně ne pro celou rodinu. Pokaždé si říkám, kdy už to přijde, a Jirka Strach to prostě zvoře, ale zatím jsem neměl to "štěstí", že by se tak stalo. Jistě, ďábel nás tu šálil věcmi, které by se daly vynechat nebo udělat lépe - zejména závěrečná část by ochuzení o některé akční detaily (!!!laserový zaměřovač na samopalu příslušníka URNy přítomen!!!:)) snesla bez jakékoliv úhony, ba spíše naopak - ale celkově po obsahové stránce přinejmenším nadprůměrné. Nějaký ten humor se najde, a je obvykle i skutečně vtipný a nenásilně působící, zahráno je to celé více než slušně (taky Trojan, že jo), s mystickými proprietami a šokujícími proroctvími se pracuje umně (čti "nemáte pocit, že z vás někdo dělá pitomce, a když, tak vám to dojde až za nějakou dobu"), atmosféra až na výjimky velmi vydařeně temná, no a po formální stránce radost pohledět, i zde je řemeslo kvalitně provedeno. O to víc zamrzí, když Vojta Dyk jako mladistvý antianti satanistický pozérek a shodou okolností i vynikající "hekr" dobývá z běžných internetových stránek v danou chvíli životně důležité důvěrné informace, a ještě si při tom výská "Jo, jsem dobrej!" - tohle je chvíle, kdy máte SILNÝ pocit, že z vás někdo dělá pitomce;) Ale nevadí, ty tři hodiny se dají ve velmi dobré pohodě přežít až k závěrečnému záběru, který vážně, vážně, vážně není vtipný...ale přemýšlel jsem o tom dlouho, a ty marné momenty (byť výrazné) prostě nemůžou zavinit, aby se něčemu takovému dalo míň než 80%. A ano, je v tom kus patriotismu, ale také obdivu nad tím, jak se na tomhle českými televizemi takřka neoraném (a když, tak trapně jako ve Strážci Duší:P) poli nečekaně slušně urodilo. Prostě osmdesátka, i když trochu slabší. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Po prvním díle to zatím nehodnotím, protože se mi to zdá přinejmenším nesmyslné. Rozjezd byl hodně zdařilý, Strach potvrzuje, že z českých režisérů je jeden z nejlepších. Plus sympatické obsazení, kterému vévodí Dvořák. Pokud bych měl hodnotit, tak by to byly 4, ale jak říkám, po prvním díle, je to bezúčelné. Uvidíme, co se z toho vyklube. Po všech 3 dílech: Takže, zůstaneme u těch 4. První dva díly jsou pouze o hledání vodítek k tomu, aby jste všechno pěkně pochopili ve 3 díle. A tak se mi to líbí. A dokud v Čechách bude natáčet filmy Strach, tak nemám strach o kvalitu české kinematografie... :-) ()

Galerie (42)

Zajímavosti (19)

  • Ďáblova bible byla ve středověku považována za 8 div světa. Kniha váží 75 kg. Její dřevěné desky, potažené kůží s kovovým zdobením, mají rozměry 920x510x22 mm. Obsahuje 320 pergamenových fólií, tj. 640 stran o průměrném formátu 890x490 mm. Někdo vyřízl 8 stran z neznámých důvodů. Původní desky knihy byly při požáru roku 1697 poškozeny a nahrazeny novými dřevěnými o síle 22 mm. (blackrain)
  • V závěrečné scéně třetí části lze v čase 61:30 ve spodní části záběru spatřit část kolejí filmové jízdy. (Flexaret)
  • Zaniklé klášterní budovy Podlažického kláštera se nacházely jižně od kostela na dnes prázdné ploše. Archeologické průzkumy zde proběhly již v letech 1834 a 1908–1909 se souhlasem biskupů Karla Hanla a Josefa Doubravy. Při dalším průzkumu v roce 2004 bylo nalezlo šest desítek mužských, ženských a dětských hrobů. Zůstává nejasné, proč byly ženy a děti pohřbívány v benediktinském mužském klášteře. Právě toto mysterium scenáristu Vašíčka přivedlo k napsání „Ďáblovy lesti“. (sator)

Reklama

Reklama