Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kevin Costner v hlavní roli kriminálního thrilleru o nezvyklém přátelství prchajícího vězně a jeho malého rukojmí. Dvojití držitelé Oscarů Kevin Costner a Clint Eastwood stojí proti sobě na opačných stranách zákona v americkém netradičně pojatém thrilleru Dokonalý svět. Zločinec na útěku zajme malého chlapce jako rukojmí a spolu se řítí texaskými okresními silnicemi s policií a speciálně vyškolenou psycholožkou /Laura Dernová/ v patách. Mezi dvěma „samotáři“ dochází k pozoruhodnému sblížení. Oběma totiž v životě cosi chybělo a spolu se vydávají někam k Aljašce, kde snad naleznou „dokonalý svět“. Pro tvrdého zkušeného zločince je setkání s plachým nevinným dítětem přinejmenším příležitostí k zamyšlení, chlapec zase vidí ve svém společníkovi symbol vytouženého otce. Režisérem tohoto novodobého „road movie“ z roku 1993 je jeden z hlavních protagonistů Clint Eastwood. (Česká televize)

(více)

Recenze (447)

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Tak už jsem to konečně viděl. A je to, no, dokonalé. Clint Eastwood, jak má ve zvyku, z diváka nemámí emoce nějakými lacinými triky a představuje jednu z nejpodivnějších dvojic filmového plátna - vězně a chlapečka, kteří nemohou být odlišnější, ale zároveň toho mají hodně společného. Líbilo se mi obzvlášť, jak se film nebojí napínavé chvíle okořenit poměrně cynickým humorem, aniž by je shodil - to se také nemusí vždy povést. A ačkoliv jsem v podstatě od začátku tušil, jak celá ta výprava dopadne, nevadilo mi to ani v nejmenším. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Další z Eastwoodových filmů ze života, který dokáže být občas pořádná svině. Kromě ústřední dvojice protihráčů, kteří i přes svůj vysoký standart předvedli nadprůměrné výkony, příjemně překvapí suverénní výkon dětského herce T.J. Lowthera a v mužském světě se neztrácející Laura Dern (navíc nikde asi nebyla půvabnější). Po létech zvyšuji na maximální hodnocení, k některým filmům prostě musí člověk dozrát. Clint Eastwood povrchní blockbustery pro puberťáky zkrátka netočí. 95%. ()

Reklama

Falko 

všechny recenze uživatele

Vzdy som mal rad takzvane "road-movie" zanre, kde su nejaki utecenci prenasledovani bud policajtmi alebo banditmi. Prikladom by som mohol pripomenut Spielbergov SUGARLANDSKY EXPRES (1974), BONNIE A CLYDE (1967), THELMA A LOUISE (1991) alebo UTEK DO MEXIKA (1994) a mnoho podobnych filmov a preto si nemoze odomna Dokonaly svet aj napriek malym nedostatkom v strede filmu zasluzit menej, ako 5 *. Tie male nedostatky mam na mysli, spomalene tempo napinavych alebo humornych zaberov, za to zaver filmu sa mi velmi pacil, aj ked to Costner predsa len trosku prehnal. Clint Eastwood je rovnako skvely herec, ako aj reziser a vydrzalo mu to az dodnes, za to Kevinovi Costnerovi prave od tohto filmu neustale klesala popularita, ktoru sa mu podarilo nadobudnut filmami TANEC S VLKMI (1990), KRAL ZBOJNIKU: ROBIN HOOD (1991) alebo OSOBNY STRAZCA (1992)... 09.09.2010 _______ Kevin Costner - (Robert ´Butch´ Haynes) +++ Clint Eastwood - (Red Garnett) +++ Laura Dern - (Sally Gerber) +++ T.J. Lowther - (Phillip ´Buzz´ Perry) +++ Keith Szarabajka - (Terry Pugh) +++ Leo Burmester - (Tom Adler) +++ Bruce McGill - (Paul Saunders) +++ Produkcia: Clint Eastwood +++ Hudba: Lennie Niehaus +++ Nemecka Cinema - 100% ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Clint Eastwood se jako režisér tohoto filmu předvedl v "dokonalém světle". Velmi na mě dělá dojem ten fakt, že postava Kevina Costnera není jen prvoplánová oběť otcovy výchovy a systému, ale taky sebe sama, protože "jaký si to uděláš, takový to máš", i když o momenty a motivace, kdy cítíme tu frustraci z nedostatku rodičovské lásky nepřijdeme. Prostřednictvím Filipa - kloučka, který je naopak oběť náboženství, které si nevybral a díky jehož pravidlům nepoznal věci pro děti běžné - si na společné cestě kompenzuje tenhle deficit. To, co nedostal on, chce dát Filipovi. Ten na to nejen že přistoupí, ale k vězni, který mu ukáže úplně nový svět (s karnevalem, Vánocemi, koledou, cukrovou vatou....), přilne jako k otci. Kevin Costner i klučík v roli Filipa odehráli své role naprosto jedinečně. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Zvláštní pomalý snímek od Clinta Eastwooda. Kevin Costner jako uprchlý zloděj ještě se svým parťákem unese malého chlapce. Parťáka se zbaví, ale chlapce si nechá. Časem se mezi nimi vytvoří zvláštní vztah a o tom to vlastně celé je. Chlapci se v jeho společnosti začne líbit. Společně prchají před zákonem a zažívají různá dobrodružství. Clint Eastwood jim je jako bezradný šerif celou dobu v patách. Škoda, že tu Laura Dern nemá víc prostoru. "Jak máte ráda steak?" ()

Galerie (67)

Zajímavosti (13)

  • Richard Schickel ve své biografii Clinta Eastwooda správně poznamenal, že postava Reda Garnetta je ze všech představitelů zákona v provedení Eastwooda první, která nemá nad nebezpečnou situací kontrolu. (ClintEastwood)
  • Na poličce, o kterou se Robert (Kevin Costner) opírá, když je postřelen, je jeden z prvních výtisků časopisu National Geographic. (PATTXA)

Reklama

Reklama