Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V 50. letech byl v projektu Daedalus cvičen tým elitních pilotů, kteří se měli stát prvními americkými astronauty. Nařízením vlády byl však projekt ukončen a do vesmíru vyslán šimpanz. O čtyřicet let později selže ruské komunikační družici Ikon navigace. Pokud by se zřítila, mělo by to vážné následky. Proto se Rusové obrátí s prosbou o pomoc na Američany, navigační systém byl okopírován z amerického Skylabu. Jeho konstruktérem byl Frank Corvin, jeden z členů bývalého týmu Deadalos. Jen on si poradí s jeho opravou. Frank zuří, když zjistí, že jedním z ředitelů NASA je nenáviděný Bob Gerson, bývalý šéf projektu Deadalos. Nakonec ale souhlasí s nápadem dát dohromady původní tým, který se vypraví do vesmíru a družici opraví. Postupně najde všechny bývalé kolegy, předloží jim svůj návrh a přesvědčí je, aby se k němu přidali… (TV Nova)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (287)

Marigold 

všechny recenze uživatele

První polovina snímku zábavně nadsazená a velice dobře sehraná, druhá pak sebežroutská, klišovitá a tak trochu scénáristicky upatlaná. Výsledkem je nesourodý film, který sice nedráždí, bohužel navzdory nadějnému rozjezdu nenabídne ani žádnou zvlášť vzrušující dobrodružnou náplň. Prostě akce pro seniory. ()

lillien 

všechny recenze uživatele

Clinte, Clinte, kdyby ti ta stařecká demence neosekala smysl pro soudnost a valil si to celou dobu jen po asfaltu parodie pod heslem : Senior klub si dělá prdel z Armagedonu, tak by to byla sranda a pětihvězdičková zábava od začátku do konce. Takhle se z docela legračního Babího léta v první třetině opět stala velmi podprůměrná vesmírná záchranná akce protkaná takovýma hovadinama, že už mě ani moje slabost po Jonese neuchránila od usínání nudou. Nicméně začátek a výcvik astronautů mě vážně bavil. Sice nechápu, proč se Clintově výrazu, který vypadá jako po vpichu neurotoxinu, říká herecké umění a charisma, když ho není schopný změnit, ať už se baví o šukání, rakovině nebo konstrukční závadě ruského satelitu,..ale v takhle podprůměrném filmu asi stačí celou dobu v tlamě honit pedro a je to prostě pan herec. Mnohem víc mě bavil T.L.Jones a Sutherland, kteří si na rozdíl od Clinta nehrají na akční hrdiny i po smrti a dokázali touto fraškou proplout se sympatickou lehkostí. Nebýt toho zpackaného závěru, kdy Clint pateticky odvrací nukleární katastrofy, aby pak ještě skvěle odřídil raketoplán, jakoby 20let šéfoval borcům z Top gunu, byly by to moc pěkné 3+, takhle pouze 2a půl. ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Kdybysme nepřežili start, byli bysme první čtyři mrtvoly vystřelený do vesmíru." Toužím po tom, abych byl i v důchodovým věku nepostradatelným a dostal možnost užít si pořádnou adrenalinovou zábavu. Vesmírnej program ČR však nepatří k těm nejrozvinutějším a tak se mi patrně nepoštěstí absolvovat školu smyku s lunárním modulem. Beru tedy zavděk inspirativním sledováním vesmírnejch důchodců, jejichž senilní legrácky mne hodně bavily. Při pohybu ve vesmíru jejich humor, bohužel, poměrně rychle ztratil na údernosti, ale to přičítám absenci kyslíku a zbytečný snaze vyšperkovat zábavnej film dramatickou linkou. ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Chápu, že si parta z ranče ypsilon chtěla splnit svůj vymodlený sen a letět do vesmíru. Tehdy jim to jejich šéf se zvráceným smyslem pro houmra překazil a místo nich poslal nahoru nejlepší Američanku - elitní opičí astronautku Mary-Anne. Nicméně uplynulo čtyřicet let a najednou NASA zjistila, že nám všem padá na hlavu neposlušný, patnáctitunový, ruský satelit s několika nukleárními pumičkami a samozřejmě jediný, kdo nás může spasit je tým Dajdalos s věkovým průměrem šedesát plus. Ne, že bych jim to nepřála, ale je dosti nepravděpodobné, aby do vesmíru letěli důchodci s šesti dioptriemi nebo infarktem na krku při uběhnutí pár desítek metrů a zachraňovali svět před totální zkázou. Samozřejmě se mezi ně musel vmísit záškodník, jenž už tak napjatou atmosféru vygradoval úmyslným zasunutím šňůry do zástrčky. To jsem se mohla skutečně smíchy potrhat. Byli jsme svědky, že jedině staří pardálové něco vydrží a dokážou se s neposlušným ptáčkem při návratu poprat, zatímco dva mladí, vymakaní astronauti, pýcha a elita USA omdleli hned při první kolizi. Tak ... ještě závěrečný potlesk s pohledem na Zemi a máme to za sebou. 2,5* ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Bylo by fajn, kdyby si Eastwood tehdy před natáčením řekl, CO vlastně chce natočit. Celý ten film spíš začne jako parodie na podobné vesmírné hrdinské filmy, ale v poslední třetině totálně zvážní a je úplně stejná jako všechny ostatní vesmírné hrdinské filmy, včetně snad úplně všech klišé. A fakt nechápu, co se Eastwoodovi stalo, že to ladění filmu v závěru obrátil o 180° a ačkoli většinu klišé bral s nadsázkou, v závěru ta novější klišé bere naopak strašně vážně a tím ta nadsázka z těch prvních úplně opadá. Jako jo, taky to mohlo být o tom, jak si čtyři starci konečně splní sen, dostanou se do vesmíru a k tomu všemu za účelem záchranné mise. A taky to mohlo být celé jenom komedie, ale tím pádem je ta poslední třetina tak strašně skrytě cynická, že to je sotva poznat. A babo raď, jak to teda bylo myšlené. Navíc až na herecké výkony (a herce obecně, je tu solidní sestava), pár skvělých a vtipných scén a vizuál vesmíru je to prostě jenom utahaná nuda bez přesahu. Místy mi těch 130 minut utíkalo neskutečně pomalu, ale může za to i to, že je to natočené strašně průměrně, rutinně, bez čehokoli zajímavého a silného - přičemž vše silné zde vynahrazují klišé a la SPOILER rakovina jednoho z kosmonautů KONEC SPOILERU, ale kvůli tomu podání na tom silného skutečně není nic. Příště si snad od Eastwooda vyberu něco povedenějšího. Lepší 2* ()

Galerie (42)

Zajímavosti (19)

  • Filmaři mohli natočit skutečné starty i přistání kosmických lodí, všechny scény v kosmickém prostoru se však natáčely s použitím miniaturních modelů. (ClintEastwood)
  • Zmiňovaný Bell X-2 byl americký experimentální letoun, který jako první překonal rychlost mach 3 a výšku 100 000 stop (30,5km). (Chevees)
  • Film zahajoval filmový festival v Benátkách 2000. (Hal_Moore)

Reklama

Reklama