Reklama

Reklama

VOD (1)

Strhující příběh o Cypriánovi, který žil v 18. Století na magickém místě zvaném Červený klášter. Jednoho dne najdou mniši před bránou kláštera polomrtvého, postřeleného muže. Vyléčí ho a přijmou mezi sebe, i když nic netuší o jeho tajuplné minulosti, o krutých událostech, o ztracené lásce... Z jeho chování je však zřejmé, že prošel peklem a na odlehlém místě kam ho zavedl osud, hledá úkryt a klid. Mezi zdmi kláštera mu společnost dělá pětiletý sirotek Michal, o kterého se mniši starají z dobročinnosti. Postupně si zvyká na život ve světě, kde se zastavil čas a začíná se učit od starého Alberta bylinkářskému a léčitelskému umění. Nadále ho však pronásledují démoni z minulosti, proto se rozhodne složit přísahu mlčenlivosti a přijme jméno Cyprián. Přejde dlouhých 12 let a zvěsti o mlčícím mnichovi a jeho schopnostech léčit se rozšíří po krajině. Z Michala vyroste dospělý muž a jednou objeví u Cypriánova pacienta knihu s podpisem Leonarda da Vinciho s projekty létajících strojů. Mladík začne snít o létání a tajně takovýto přístroj sestrojí, ale jeho pokus ztroskotá. Potom ho už nic neudrží v nehybném světě kláštera a opustí ho. Roky plynou dál, mniši odejdou nebo zemřou. Cyprián je už úplně sám, sám se snem, který se nepodařil splnit Michalovi. Létající stroj začíná nyní skládat on... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (136)

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Stále se nepřestávám divit, jak někdo dokáže některé filmy tak neskutečně zmrvit, že by jeden plakal. Pěkně to vypadá, hezky to hraje, potenciál to má, ale usnete u toho. Možná proto hraje hudba tak nahlas, že není ani slyšet herce, je to prevence proti usnutí. ~~~ Nevím, jestli mají slovenští bratia nějakou legendu o létajícím Cypriánovi, pokud ano, byl tenhle film něco jako "Létají Cyprián Begin", protože informace, náznak čehosi, spojeného s Cypriánovým létáním, se vyloupne až na úplném konci snímku. ~~~ Vše je vyprávěno takovým klidným, pomalým, způsobem, kdy čas skoro nic neznamená, celkově se na to poměrně pěkně kouká, hudba je pěkná a k době a ději výborně sedne (jen řve a zvukař tak byl asi hluchý...?), jenže režisér a scénárista by zasloužili facku za to, jak ten dobový potenciál nevyužili a scénář tak zjevně ani nebyl dopsán a točilo se přesto podle něj. ~~~ Znova a angažovat scénáristu s mozkem. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Príbeh treba chápať ako očistu ľudskej duše a hľadanie rovnováhy. Komorná dráma odohrávajúca sa za múrmi kláštora s retrospektívami do minulosti je podporovaná nádhernou kamerou Štefana Bučka, majestátnou silnou hudbou Vladimíra Martinku a vydarenou réžiou Čengel - Solčanskej. Je na škodu veci, že zásadné zvraty v príbehu ( nájdený kameň, resp. kniha ) sú postavené na náhode, ktorá je bijúca do očí a znevažuje celý film. Tým sa dostávam k najväčšiemu problému a tým je scenár a stavba príbehu. Ak sa jedná o duchovný ráz, tam je všetko v poriadku, ale na posúvanie deja sa použilo príliš mnoho barličiek. ()

Reklama

Marina111 

všechny recenze uživatele

Marko Igonda je podľa mňa nepochybne najtalentovanejším súčasným slovenským hercom, čo dokázal už vo viacerých počinoch. Tu si svoju povesť ( v mojich očiach) obhájil. Nič to však nemení na fakte, že film sám o sebe nebol dobrý ako celok, skôr ako studnica jednotlivých fragmentov. Daromné boli výborné herecké výkony, i výborná práca s kamerou, i nádherná a nádherne nasnímaná príroda, keď scenár by si zaslúžil dlhú a úplnú korektúru ... I tak sa však Mariana Čengel- Solčanská nemá za čo hanbiť, práve naopak : ak dokázala spraviť takýto atmosferický a komorný debut schopný upútať všetky médiá a vybojovať si v nich nadštandardnú pozornosť, potom sa naozaj môžme len tešiť na ďalšie jej - verme že stále lepšie a lepšie - kúsky. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Film plný rozporov. Začína celkom svižne, tajomne, temne, aby sa doňho začal postupne vkrádať pátos a sentiment. Hold sme v kláštore a tam musíme byť svedkami veľavravných- ničnehovoriacich pohľadov miestnych mníchov a chorálnej hudby, ktorá musí doprevádzať každú kvázi dramatickejšiu scénu. Legenda však pôsobí prekvapivo filmovo, má vydarený vizuál, čiže nepôsobí ako televízny film a byť na tom v kine, určite by ma na filme trápili iné veci. Zároveň sa domnievam a stojím si za názorom, že Marko Igonda je charizmatický herec, ktorý dokáže utiahnuť celovečerný film a ak by mal lepšie možnosti sa ukázať, mohol by sa stať slávnym a žiadaným hercom hlavných úloh. Réžia je však chvíľami mdlá a namiesto realistického vyznenia tohto obdobia tu kombinuje rozprávku s oným pátosom, zastupujúcim dobovú vierohodnosť, čo je škoda. Ale zase je to legenda, tak čo. 50% ()

Havenohome odpad!

všechny recenze uživatele

V podstate je to nepozerateľné. Audiovizuálna gramotnosť na bode mrazu. Exhibícia pár kulís a kostýmov. Nejaký ten kôň. Aj lascívne súlože. Režijne a scenáristicky na úrovni nadšenkyne z dejepisného krúžku. Midcult ako vyšitý. Veľká sranda je najmä Solčanskej popiska k vlastnému menu na záhlaví rovnomennej knižky, kde samu seba stavia do rady Bergman, Tarkovskij. Táto režisérka dala motiváciu k znovuoživeniu pojmu meštiacka pseudokultúra. K machináciam okolo produkcie tohto projektu netreba hovoriť veľa, pofidérne praktiky sa tu dedia z generácie na generáciu. No dosť bolo rýpania. Vzdajme Mariane hold. Veď to robí pre nás, pre tento národ! Navzdory krutému osudu a finančnej tiesni je stále umelkyňou. Ďakujeme ti Mariana! ()

Galerie (22)

Zajímavosti (9)

  • Natáčalo sa aj v Červenom Kláštore v Pieninách, na miestach, kde skutočný mních Cyprián žil a pôsobil. Ďalšími lokalitami boli: Hronský Beňadik, Muzeum Kysuckej dediny, Lesnica, Ludrová, Pieninský národný park, Nitra či Tatranský národný park. (BathoryMan)
  • Cypriánov Herbár sa dnes nachádza v zbierkach Prírodovedného múzea Slovenského národného múzea v Bratislave. Je to najstarší zachovaný herbár na Slovensku (datovaný 1766) a má 2 časti - prvá obsahuje 283 bylín s názvami v 4 jazykoch a druhá poznatky o chorobách a Cypriánove liečiteľské postupy. (krasomama)

Reklama

Reklama