Reklama

Reklama

Nepřátelé rozumu

(festivalový název) (TV film)
  • Velká Británie Enemies of Reason, The
všechny plakáty

Obsahy(1)

Nepřátelé rozumu I.
Britský evoluční biolog Richard Dawkins se v první části dvoudílného dokumentárního snímku pokouší pojmenovat současné „nepřátele rozumu“ – astrology, média, jasnovidce či proutkaře, již podkopávají svou činností zásluhy, kterých dosáhla věda. Vyznavači new age směrů tak podle něj ohrožují základy samotné civilizace tím, že se vracejí k zpátečnické pověrčivosti. Upozorňuje na neetickou manipulaci a zneužívání lidí v krizových situacích, ať už ze zištných důvodů či z osobního přesvědčení o vlastní pravdě. Dawkins v současné době pozoruje návrat k iracionálnímu myšlení, a proto jako vášnivý zastánce vědeckého přístupu postaveného na důkazech a logickém myšlení odhaluje postupy, které používají new age guruové k ovlivňování lidí. Na mušku si bere astrology chrlící obrovské množství horoskopů, které jsou natolik obecné, že si jejich obsah na sebe může vztáhnout kdokoliv, nebo seznamuje s principy chladného čtení, které využívají média při spiritualistických sezeních, aby vyvolala iluzi kontaktu se světem zesnulých. Vyznavatelé ezoterických směrů jsou stavěni do situací, kdy musí obhajovat svá přesvědčení či podstupovat testy, které by prokázaly účinnost jejich metod.
Nepřátelé rozumu II. Klasická medicína je v poslední době stále více upozaďována alternativními léčebnými metodami. Lidé upřednostňují léky a postupy, které nebyly nikterak testovány či testy neprošly a na medicínu podepřenou rozsáhlými vědeckými výzkumy se dívají se stále větší skepsí. Paradoxně však stoupenci alternativních léčebných postupů často zneužívají vědecké termíny, aby svá učení podložili alespoň nějakou teorií, a vytváří tak parazitující pseudovědy. Průvodce druhým dílem dokumentu Nepřátelé rozumu Richard Dawkins se pokouší vypátrat, proč se lidé stále častěji obracejí k zdravotní péči založené na iracionálních základech. Naráží nejen na nezměrný vliv médií, která dokážou pošpinit jméno klasické medicíny a vynést na vrchol její alternativy, ale také na prostý fakt, že léčitelé zabývající se homeopatickou terapií či různými východními systémy léčby prostě pacientům věnují více času a jejich přístup je vstřícnější. Dawkins pochybuje o reálných účincích vědecky neověřených procedur těžících především ze starobylých tradic a upozorňuje na možnost, že případné kladné výsledky léčby mohou být jen placebem. (Academia Film Olomouc)

(více)

Recenze (20)

Caminzind odpad!

všechny recenze uživatele

Signifikantní název. Tenhleten panák Dawkins (nevím, proč má kdekdo potřebu zdůrazňovat jeho proslulost, když ho prakticky nikdo nezná), svého času údajně 19. nejmocnější člověk světa (co taky chtít od Blesku a podobných ptákovin na americký způsob), tak tenhleten osvícený demagog se cítí být mesiášem rozumu. Lidi, nebuďte hloupí a jděte víc do sebe. ()

Splasher 

všechny recenze uživatele

Na úvod se sluší vyložit karty na stůl a napsat, že PhDr. Richard C. Dawkins DSc. rozhodně nepatří mezi mé oblíbence. Nemám rád jeho přetvářku, díky které ještě více vyznívá jeho arogance a ignorantství. Teď už ale k tomuto dokumentu. Pana Dawkinse v poslední době zneklidňují cílené "útoky na vědu". A on se jako vždy vrhá do přední linie před objektivy kamer a bude Vědu (Rozum) hájit do posledního dechu. Zajímavé, že si za celou dobu nepoložil otázku, proč tolik lidí dává přednost různým "substitutům vědy". ___ Opět se nevyvaroval některých nešvarů : Využívá jen co se mu hodí (viz například rozhovor s prof. Fullerem). Hraje hloupého - sémantické hříčky (neví, co to jsou qualia a epigenetika?). Účelově argumentuje (např. podsouvá myšlenku, že klasická medicína má vždy lepší výsledky a pokud má nějaké výsledky ta alternativní - automaticky se jedná o placebo). ___ Ale za co bych ho musel při rozhovoru profackovat, je hlavně ten přístup. Vždy dělá, jak zaujatě poslouchá a nakonec se zeptá: A vy tomuhle Mambu Jambu věříte? To je jako kdybych si poslechl jeho hodinový výklad k Sobeckému genu a nakonec mu stejně do tváře vlepil: A proč že jste takovej nonsens musel hodit na papír? ___ Čas ukázal, že řada vědeckých hypotéz a teorií byla jen holubím ohlédnutím. To ví moc dobře i Richard Dawkins, kterému přeji klidné prožití důchodu. ()

Reklama

Slasher 

všechny recenze uživatele

Dawkins navazuje na Root of All Evil a pokračuje své televizní tažení za vědu a rozum - odkývá šejdíře, šarlatány, čakry a vůbec nebezpečí víry v nadpřirozený nesmysly. Tématem druhé části je alternativní medicína. Cením jeho (marné?) úsilí bojovat s iracionalitou a hle, jako by byl tento problém ještě palčivější dnes než těch 13 let zpátky. V závěru se mi vybavil fajn citát: "Tradice je rakovinou mozku." ()

Movie Gourmet 

všechny recenze uživatele

Dokument zaujme hlavně originalitou autora, známého evolučního biologa prof. Richarda Dawkinse, který zde obhajuje vědu a vědecké metody a nabádá lidi k používání rozumu... Je v podstatě průkopníkem na tomto poli v rámci dokumentů a filmů. Známý též díky svému postoji vůči náboženským organizacím. Jeho bestsellery: Sobecký gen, Slepý hodinář, Příběh předka, Největší show na Zemi a v neposlední řadě Boží blud (The God Delusion) - stal se tak trnem v oku mnoha a mnoha věřícím. Verdikt: 3 a 1/2* a 75 %. ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

Dawkins na mě nepůsobil příjemně a už vůbec ne vědecky-arogantně, to jo. Spíš jako takový malý sráč, co se někam vetře, něco natočí a pak si k tomu dolepí komentář takový, jako potřebuje. Na druhou stranu zde upozorňuje na rozvoj byznysu pseudovědy a na chytlavost lidí k alternativě. I já tím prošel. Jediná cesta je, mít štěstí a potkat dobrého operatéra, skvělého chirurga, či ortopeda a zkušenou fyzioterapeutku-to prožívám právě dnes a již 7 měsíců. Homeopatika jsou vážně na hovno, sežral jsem jich asi za 30. tisíc. ()

Související novinky

Psycho Film 2011

Psycho Film 2011

21.05.2011

Psycho Film 2011 se uskuteční ve dnech 3. – 5. června 2011 v Praze a 8. – 10. června 2011 v Opavě. Věnuje se tématům psychiky člověka, letos se zaměřuje na hranici mezi vírou a duševní nemocí.… (více)

Reklama

Reklama