Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jiří Hanibal, autor scénáře, nezapře svoji původní profesi - filmového režiséra. Jeho text prozrazuje silné filmové vidění a obraznost, vlastnosti, které nejsou u každého nabízeného scénáře zrovna běžné. Jeho "Dívka a kouzelník" je příběhem dvou naprosto odlišných lidí. Sociálně, generačně i povahově. A tento příběh z doby německé okupace je Hanibalem rozvíjen nejen originálně, ale nese v sobě i silný emocionální náboj. Dívka, položidovka, která se skrývá v podzemí vesnického hostince a cítí se za to být hostinskému zavázaná, se nechá přemluvit potulným kouzelníkem a muzikantem, který tam náhodně vystupuje, aby skrýš opustila a pustila se s ním na cesty. Jejich cesta se však spíše mění v cestu jednoho k druhému, ke sblížení lidskému i osobnímu, kdy dívka i kouzelník objevují nejhlubší smysl takových pojmů a pocitů jako je například tolerance, odpovědnost a láska. A to vše je u autora zasazeno do období protektorátu, do prostředí českého venkova, v němž, jako kdekoliv jinde, nalézáme strach, zbabělost i hrdinství. Během své dramatické a riskantní společné cesty českým venkovem se oba hlavní hrdinové (ale nejen oni) dozvídají více nejen jeden o druhém, ale především sami osobě - o hranicích své lidskosti, statečnosti, tolerance a lásky. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (83)

triatlet 

všechny recenze uživatele

Poslední výstřel? Restaurace U Nováků... Pokud film vnímáte jako obrazovou alegorii na lidskou pouť v době války, na vztahy Čechů a čecháčků, Němců a nacistů, dobrá, ale nic víc. Variace v podobě Romeo, Julie a tma, nebo Musíme si pomáhat jsou příběhově i atmosférou nesrovnatelně lepší. Herci (skvělí všichni) i režisér sice můžou jít do plných, ale vykreslení příběhu přes jeho syté barvy je až příliš černobílé, místy nevěrohodné. Takže pouze iluze silného příběhu. Hapkův hudební rukopis lehce rozpoznatelný. ()

venison 

všechny recenze uživatele

Televizní film, který má zdárně našlápnuto stříbrné plátno, kdyby byl býval tenkrát dostal více financí.. Životní drama naivní položidovky, která má všechno na háku a užívá života.. Účinkuje v kočovném kabaretu s vyžilým kouzelníkem a ukazuje se na jevišti v době, kdy jí odhalení může stát život.. O lásce, mladických iluzích, zradě, prospěchářství.. Jiří Hanibal píše skvělé dobové knihy a scénáře - film se v jeho duchu, myslím, promítl i na televizní obrazovky.. Hudba a režijní tempo dokázala "z mála" vyždímat napínačku, která gradovala až do titulků.. Chvála Ivanu Trojanovi, skvělý start pro Veroniku Kuchařovou.. ()

Reklama

Bakllazaan 

všechny recenze uživatele

Bohužel, trochu zklamání. Atmosféra je navozena dobře a začátek se skvěle rozjíždí, ale postupně upadám v letargii a jen si tak představuji, jak to asi bude končit(a ani né moc překvapivě, jsem se vcelku trefil). To je jedna z chyb filmu, že naprosto nepřekvapí a konec není natolik přesvědčivý, abych byl zhrozen nad osudem postav. Hlavní ženská role také na mě působila dost nevyváženě a její tupost (rozuměj tupost postavy) vcelku nepříjemně. Pochybuji, že se v té vyhrocené době někdo jen tak "na pohodu" poskakoval po návsi s židovskou hvězdou na krku. To,...a pár scénaristických nesrovnalostí, mě více méně zklamaly a ovlivnily konečný dojem z filmu.......atmosféra a výprava ale moc hezká! 50% ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Juraj Herz zase jednou dokázal, že je hoden svého jména a natočil poutavou romanci odehrávající se na českém venkově v době nacistické okupace. Nesourodou dvojici stárnoucího kouzelníka a mladičké položidovky v ní výtečně ztvárnili Ivan Trojan s Veronikou Khek Kubařovou. V dost odpudivých rolích bezcharakterního manželského páru z hostince jim skvěle sekundovali Radek Holub a Barbora Hrzánová. Za zmínku zcela jistě stojí i příhodný hudební doprovod, o nějž se postaral mistr ve svém oboru Petr Hapka. Kdyby měla alespoň polovina tuzemských filmů, které v posledních letech brázdí naše kina, obdobnou kvalitu jako tento televizní snímek, tak bychom na tom byli setsakra dobře. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Veronika Kubařová a Ivan Trojan jsou hlavními trumfy tohoto televizního příběhu. Film ze začátku působí velmi zvláštním dojmem. Dokonce jsem si myslela, že raději půjdu dělat něco rozumnějšího než je sledování televize. Potom, co se děj rozeběhl, to začalo být mnohem zajímavější. Radek Holub hrál pěkně slizkou postavu a jeho žena Barbora Hrzánová taky stálo za to. Škoda, že atmosféra byla taková prázdná. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (5)

  • Natáčelo se v Žatci. (M.B)
  • Když příjde kouzelník (Ivan Trojan) po vystoupení u Němců k vozu na domluvené místo, tak je kůň bez vaku na krmení, který měl nasazený v předešlém záběru. (Duoscop)

Reklama

Reklama