Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Král Přemysl Otakar II. se navzdory slibu nemůže zúčastnit zásnub Beneše z Dubé a Ludmily z Vartemberka, které mají zažehnat vleklé spory mezi dvěma mocnými rody na severu Čech. Vyšle proto svého vyšetřovatele a správce hradu Bezděz Oldřicha z Chlumu jako svého zástupce. Cestou Oldřich se svým panošem a pomocníkem Otou narazí na stopy přepadení a objeví mrtvoly kupce a jeho vozky. Zatímco Oldřich pokračuje v cestě, velitele Diviše a Otu vyšle po stopách lapků, kteří kočár přepadli. Marktvart z Vartemberka a jeho syn Marek hosta přivítají, netají se však nelibostí nad tím, že nepřijel král osobně. Ota s Divišem objeví stopy, které spojují přepadení kupce s hradem Vartemberků. Při večeři obviní loutnista Arnošt purkrabího Jošta z pokusu o znásilnění jeho dívky a ještě téhož večera je Jošt zavražděn. Beneš obviní ze zločinu Arnošta, Oldřich však trvá na důkladném vyšetřování a pustí se s Otou do pátrání. Téže noci však dojde k další vraždě, jejíž obětí se stane hradní pán Markvart z Vartemberka. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (347)

baribal 

všechny recenze uživatele

byl jsem poměrně mile překvapen, i když vzhled pohádky byl poměrně chudý, jak už to u našich pohádek bohužel bývá, nicméně zajímavá pointa mě neustále držela v napětí... trochu mi vadilo, že jsem od začátku věděl kdo je vrahem a tím závěrečné vyšetřování pozbylo napínavosti... některé dialogy byly opravu velmi zábavné a některé silácké projevy hrdinství vyznívaly na prázdno... ve výsledku jedna z lepších českých pohádek, která mohla být daleko lepší... i tak se mi ale líbila ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

A já říkám, že se nafukuje bublina z mnohem větších kravin. Jako detektivka je to velmi dobré, byť divákovi není poskytnuta možnost nějak předlouho o vinících zločinu pochybovat. Menší výprava, typické dobové interiéry, česká herecká špička, film bez ambicí, který ale bavil od začátku až do konce. Umím si to představit i jako pilotní film k detektivnímu historickému seriálu. Ohne sranda. ()

Reklama

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Smrt patří k životu rytíře !! Jen zbabělci umírají na lůžku.." Občas se opravdu divím, po jak neskutečně učebnicové sinusoidě se pohybuje tvorba režiséra Petra Nikolaeva, který jednou přijde s neskutečnou peckou, když ..a bude hůř či Lidice jednoho prostě musí namlsat, aby na ni vzápětí dal rychle zapomenout nějakou nejlépe komerční zhovadilostí, při jejímž sledování je divákovi za režiséra nesmírně trapno, přičemž Jménem krále bohužel patří právě do té druhé kategorie, což se nakonec dalo i předem očekávat.. Přiznám se, že jsem se dokonce, já idiot, na tuhle středověčinu, které si prožily zlatý věk v těch zlatých šedesátých, zejména dík papírově luxusnímu hereckému obsazení i těšil, a tak na mě ten výsledek možná působí ještě tragičtěji, a to rozhodně nemluvím jen o tom zde dosti omílaném televizním looku.. Zásadním problémem Nikolaevova Jménem krále se zdá být vedle podivné žánrové rozkročenosti, kdy jako hloupá a klišovitá detektivka působí tak naivně, že by ji neprohlédnul snad jen lehce, no spíš více, retardovaný jedinec, a coby historické drama zase poněkud nepřehledně a dramaturgicky naprosto nezvládnutě, také samotná šmírácká předloha Vlastimila Vondrušky, který jako scénárista neobstojí snad ani u těch dnešních telenoveláckých zvěrstev, když zejména dialogy šroubované ad absurdum napůl archaistickými větnými konstrukcemi a napůl hovorovou češtinou působí opravdu příšerně, často až směšně, rozhodně i dík filmové řeči velkého detailu kamery, který většinu zúčastněných usvědčuje z přehrávání, snad až na typicky patetickou krásku Markétu Hrubešovou, která se kupodivu tentokrát nakonec nesvlékla, a scénář nakonec z nepřesvědčivosti a nezkušenosti autora, který změtí postav, navíc dokonale průhledných, jen mate trápícího se diváka.. Ostatně kamera Davida Ployhara také za mnoho nestojí, odmítá se hnout z místa, o nějaké invenci nemůže být ani řeči, což v důsledku spolu s těmi zmiňovanými nekonečnými dialogy i interiérovou strnulostí dokonale zpomaluje rytmus vyprávění, a film tak ještě víc nudí, což se mi jeví vzhledem k té chudé stopáži naprosto bizarní.. Promrhaný potenciál se jmény jako Karel Roden, Jan Kanyza či Martin Štěpánek odhaluje Nikolaeva z ukázkově diletantské práce a film jako naprosto antirežisérský sterilní patvar, kde vlastně nefunguje zhola nic, přes placatý vizuál, ochotnickou choreografii, obskurní výpravu až po zejména naprosto odpudivý soundtrack dua Chlumecký, Traxler, dík němuž na rozdíl od ostatních tiše doufám, že na ten seriálový vývar už nedojde.. Mimochodem opravdu se zdály ty dialogy, často prasácky ukníkané až k pláči, nesrozumitelné pouze mně ?? ()

Expendable 

všechny recenze uživatele

Na filmu jsem byl v kině dne 12.8.2009.Byl to zajímavý zážitek v kině jsem naposledy byl na Lovcích dinosaurů, kteří nebyli nic moc.Ale Jménem krále je příjemná dektiv story odehrávající se za Přemysla Otakara II.Roden mi znovu dokázal, že je pro mě nejlepším českým hercem a i Lukáš Vaculík mě překvapil, ale přišlo mi, že toho ve filmu dost chybělo,hlavně konec byl divný když se Vaculík a Kanyza domlouvali, že budou zase přátelé. ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

KINO/// Obsazení 10/10 Děj 4/10 Hudba 7/10 Efekty 6/10/// +obsazení, hudební motivy, příjemné hlasy herců -slabší obsah (děj), především však působí hodně televizně/// Řekněme si to narovinu: českému historickému filmu od tohoto okamžiku fandím. Jediná pořádná výtka směřu na distributory a ten fakt, že tento film nasadili do kin. Tam se totiž vůbec nehodí a při srovnání s konkurencí vypadá jako šedá vypelichaná myš. Rovněž mi trochu vadilo (na historický film) málo komparzu a davových scén. Vše v tomto směru působilo "na víc lidí nemáme už peníze". Výprava je totiž jinak obstojná. Herce jsem si parádně vychutnal, protože taková hvězdná sestava pohromadě se jen tak nevidí. V případě, že by se jednalo o večerní televizní film, neváhal bych se 4*, takhle je to jen za tři, ale přesto návštěvy kina nelituji./// Celkem 62%/// PS: Knížka je ještě o něco lepší ()

Galerie (34)

Zajímavosti (9)

  • Jan Kanyza mal počas nakrúcania vážne zranenú nohu. Musel používať barle, ktoré boli nakoniec vo filme prerobené tak, aby vyzerali ako zo stredoveku. (viki_sk)
  • Je zajímavé, že Jan Dolanský, který v této středověké detektivce hraje pomocníka jménem Oto, ve stejném roce hrál i v kriminalistickém seriálu Expozitura (od r. 2009) ze současnosti, ve kterém se jeho postava také křestním jménem jmenovala Oto. Mimo to ve filmu si zahrálo několik dalších „expoziturních“ herců, například Karel Zima (strážce na Vartmberku), David Prachař (Beneš z Dubé), Jan Kanyza (Hynek Berka z Dubé), Jiří Dvořák (Přemysl Otakar II.), Karel Polišenský (kaplan) a Hynek Čermák (voják Křenek). (Nick321)
  • Film byl natočen podle příběhu Osudný turnaj z knihy Vlastimila Vondrušky "Vražda v ambitu". (Mytologie)

Související novinky

Zemřel herec Martin Štěpánek

Zemřel herec Martin Štěpánek

16.09.2010

Narodil se jako nejstarší syn z druhého manželství herce Zdeňka Štěpánka. V mládí k herectví neinklinoval a v nultém ročníku se připravoval na studium medicíny. Odtud ale nakonec přešel na DAMU. Od… (více)

Reklama

Reklama