Reklama

Reklama

Epizody(26)

Obsahy(1)

Aneb nahlédnutí pod sukně nejpopulárnějším i oprávněně pozapomenutým televizním seriálům - seriál o televizních seriálech, které svého času bavily i uvědomovaly národ.
Dnes už je to naprosto všední záležitost - komerční stanice skoro nic jiného než seriály, cykly, série, telenovely... zkrátka příběhy na pokračování - nevysílají, Česká televize jich má ve svém programu každý den minimálně pět. A přece to byl donedávna fenomén, který dokázal v neděli večer úplně vylidnit ulice, a i dnes premiéra původního televizního seriálu znamená událost, alespoň co do procentních čísel sledovanosti. A co teprve, když si některý programový ředitel troufne na obnovenou premiéru třeba Majora Zemana nebo Ženy za pultem - to se pak mnoho kritiků zalyká vztekem a ještě více diváků radostí.
Za padesát let existence televize v Česku vzniklo nejméně 150 hraných televizních seriálů či sérií, nehledě na další desítky vícedílných pořadů v jiných žánrech - dokumentů, pořadů pro děti, vzdělávacích cyklů... a tak se nabízí příležitost k ohlédnutí za tou padesátiletkou právě skrze seriálovou produkci: za úspěchy i omyly, za zjevnou i šikovně zašifrovanou propagandou, za rolemi a hereckými výkony nezapomenutelnými i takovými, na které by chtěli zapomenout především jejich představitelé. Ale také za tvůrci a realizačními pracovníky, za technickými prostředky, které měli ve své době k dispozici. Vždyť mnoho pořadů z dřevních televizních let se zachovalo jen ve vzpomínkách a fotografiích, protože se vysílalo živě, barva se stala samozřejmostí až v posledních dvaceti letech a že se dnes bude vysílat stereo, o tom se ještě před nedávnem nikomu ani nesnilo. Rádi bychom se rovněž aspoň pokusili vypátrat, jaké politické a společenské tlaky ovlivňovaly dramaturgii mnoha příběhů, co všechno ve scénáři být muselo a co se naopak do vysílání dostat nesmělo... A nezapomeneme ani na trochu bulváru - veselé historky z natáčení a třeba taky něco o tom, kdo s kým a kdy... vždyť to mají diváci nejraději!
Z té velké seriálové množiny, vyrobené za 50 let v Č(S)T, jsme jich vybrali (zatím) 26. Dbali jsme na to, aby ten výběr byl co nejpestřejší - co do doby vzniku, pestrosti žánrů, autorských a hereckých osobností, ale i zajímavostí z televizního technického zákulisí. Důkladně probereme seriály notoricky známé, třeba Cirkus Humberto nebo Pan Tau, i prakticky (a možná úmyslně) zapomenuté, např. Klapzubova jedenáctka, Matka, Dlouhá bílá stopa, Rodáci... pohádky, nebo chcete-li science-fiction Návštěvníci, Arabela. První český sitcom natočený v době, kdy snad tento výraz ještě nebyl vynalezen, se jmenoval Taková normální rodinka, princip kinoautomatu byl využit v Rozpacích kuchaře Svatopluka, některé úspěšné seriály se dočkaly propadákových pendantů - třeba Rychlé šípy Pomalých šípů, Byl jednou jeden dům a Dnes v jednom domě, Bylo nás pět a Bylo nás šest. Představíme nejvýraznější autory a režiséry - Františka Filipa, Jindřicha Poláka, Otu Hofmanna, manžele Zelenkovy... a pochopitelně Jaroslava Dietla, který svými opusy nejčastěji vylidňoval ulice, ale také do diváků napumpoval nejvíce latentní prorežimní ideologie. A s každým seriálem ukážeme nějakou část televizního zákulisí - historické studio, přenosový vůz, střižnu, kostýmní nebo rekvizitní fundus, dílny i maskérny, archiv, trikové pracoviště i "předpovědnu" počasí...
Ačkoli nejzavilejší kritikové české televize (záměrně psáno s malým č) tvrdí, že na tom padesátiletí není co k oslavování, že z hlásné trouby prohnilého režimu se stala továrna na kýč atd., nelze tuto epochu z historie jednoduše vyškrtnout. Samozřejmě, že přinesla mnoho nedobrého, ale také se zde vytvářela nezpochybnitelná kvalita - ostatně stejně tak, jako prakticky ve všech oborech lidské činnosti. Připomenutí některých televizních seriálů nám dává příležitost tuto dobu nahlédnout z neobvyklého úhlu, se všemi ctnostmi i prohřešky, především pak s úsměvem i značnou dávkou poučení. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (6)

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Některé díly vyšly také na DVD, například Taková normální rodinka, Nemocnice na kraji města, Arabela, Návštěvníci nebo Sanitka. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Tohle se Taussigovi mimořádně povedlo, pořad má ideální délku, nejsou v něm jen mluvící hlavy, ale aktéři, kteří se podíleli na jednotlivých seriálech, především režiséři. Je báječné, že Taussiga napadlo stvořit něco takového, když ještě většina důležitých tvůrců byla na živu. K výraznému poklesu zajímavosti dojde u dílu, který se zabývá seriálem Byli jednou dva písaři, v době natáčení Pokračování příště už nebyl na světě nejen režisér, ale ani představitelé obou hlavních rolí. Co zabolí, to je vztah ČT k archivu, stejně jako se macešsky chová k tomu fyzickému, lajdácky se stará i o ten internetový, takže na iVysílání lze spustit jen některé díly. ()

Elden75 

všechny recenze uživatele

Tento dokumentární seriál o českých seriálech měl jednu vadu. Natočilo se pouze 26 dílů. Tajně jsem doufal, že televize bude v tomto projektu dál pokračovat a nabídne divákům připomenutí dalších seriálů, které vysílala televize kdysi dávno a většině diváků už nic neřekne ani název. Z těch 26 připomenutých seriálů odvysílaly některé z českých televizí všechny až na Gottwalda, Rodáky, což lze do určté míry chápat, ale proč je permanentně opomíjena Dlouhá bílá stopa, kde nejde o nic jíného než o dobrodružství dětské party, tomu nerozumím. ()

Paity 

všechny recenze uživatele

Kdo se rád ohlédne za československou televizní tvorbou nebude určitě zklamán. Svou kvalitu pořad rozhodně má. ()

Reklama

Reklama