Reklama

Reklama

Patriot

  • USA The Patriot (více)
Trailer

Obsahy(1)

Benjamin Martin (Mel Gibson) je mírumilovný osadník, který chce své nejbližší za každou cenu uchránit před krvavými hrůzami koloniální války. Když ale jeho domov v Jižní Karolíně zpustoší anglická armáda, Benjamin Martin pochopí, že pouze nezávislost Spojených států zajistí jeho rodině klid a bezpečí. Z opatrného farmáře se stává legendární hrdina americké revoluce. (Falcon)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (615)

honajz 

všechny recenze uživatele

Držte si kapsy! Po Dnu nezávislosti a Godzile přichází další Emmerichův promyšlený útok na vaše peněženky. Tentokrát na DVD. Patriot musí být pro běžného diváka (rozuměj takového, jenž v televizi kouká na to, co zrovna běží, a do kina chodí na doporučení známého jedné známé) zážitek s velkým Z.    A co si budeme povídat, o to tvůrcům také šlo. Chytře připravili hostinu z pestrobarevných davových bitevních scén, dialogů, na něž jsme zvyklí z televizních seriálů, nějakou tu slzičku v dětském očku, odporného padoucha, kterého lze spravedlivě nenávidět, a do čela stolu posadili Mela Gibsona jako jistotu, kdyby se něco zvrtlo. Prostě dobře vymyšlená mozaika, sestavená chytrým obchodníkem bez uměleckých ambicí. Po profesionální stránce - všechna čest. Záleží už jen na vás, jestli chcete, aby vám filmy dávaly nějaký smysl, nebo - a nechci to nijak zlehčovat či odsuzovat - po smyslu moc nepátráte.   Děj Patriota se odehrává v osmnáctém století, kdy se Američané vzbouřili proti svým Britským kolonizátorům. Občan Mel Gibson je nejdříve proti válce, ale pak prohlédne, a pochopí, kde je jeho místo... (tolik k patosu).   Obraz a zvuk: Vizuálně je film velice kvalitní, ostrý jak břitva, výborné barvy. Zvuk se také nemá za co stydět - je zřetelný, dynamický, s perfektními prostorovými efekty.   Výbava: Co do bonusových materiálů je Patriot vybaven tak, jak se na kasovní trhák sluší a patří. V první řadě zde najdeme komentář režiséra Emmericha a producenta Deana Devlina. Pokračujme dvojicí dokumentů: V Opravdových patriotech (True Patriots) se nás budou tvůrci deset minut snažit přesvědčit o autentičnosti a smysluplnosti svého díla, v Umění války (The Art of War) pak budeme dalších deset minut poslouchat a sledovat povrchní povídání o natáčení.    Docela zajímavý je "interaktivní", dohromady opět desetiminutový, sestřih výroby speciálních efektů (ustřelení hlavy dělovou koulí, umělý přístav, bitva u Yorktownu, francouzské loďstvo, pohled z okna na digitální armádu). Pěkná je možnost porovnání výtvarných návrhů z kresleného scénáře s výslednou scénou z hotového filmu. Radost mi vždycky udělá zařazení vystřižených scén - tentokrát jich na disku máme celkem sedm, všechny okomentované. Trochu kalí nadšení, že komentáře jsou otitulkované toliko v holandštině. Výbavu uzavírají informace o hercích a tvůrcích a rozsáhlá galerie fotografií. Z nich jen několik bylo pořízeno v zákulisí natáčení, většinou se jedná o propagační fotografie z filmu. Pokud je to váš šálek čaje, na dévédéčku samosebou nechybí nezbytný trailer.   Film 3/5 - Oslnivá podívaná pro běžného diváka.  DVD 5/5 - Vše, co má mít prvotřídně vybavený disk. ()

Sawy 

všechny recenze uživatele

Roland Emmerich se po zábavném Dni nezávislosti rozhodl natočit film z americké občanské války,obsadil do něj skvělé herce,jakými bezesporu jsou Mel Gibson,Heath Ledger a Jason Isaacs a dostal na to sto milionů dolarů.To přece musí být bomba,ne?Bohužel není.Emmerich natočil průměrný historický velkofilm,který obsahuje neuvěřitelnou spoustu klišé a v zábavnosti nesahá Dni nezávislosti ani po kotníky.Z herců nezklamal jedině charismatický Isaacs,Gibson už měl lepší chvilky.Film taky dost sráží přemrštěná stopáž,160 minut je zkrátka moc.Přesto Patriot není úplně špatný.Je v něm pár solidních akčních scén a existuje mnoho horších velkofilmů.Přesto zklamání.55 % ()

Reklama

Kaka 

všechny recenze uživatele

Začátek strhující. Vykreslení postav povedené, výprava kvalitní a mimika Gibsona tradičně precizní. Jason Isaacs hraje záporáka s bravurou a úvodní vyřízení dvaceti červenokabátníků je nezapomenutelné. Ovšem to je vrchol filmu a pak už to jde pouze dolů. Souboje nejsou tak dynamické a masové scény Emmerichovi moc nejdou. Kamera je zmatečná a nepřehledná a syrová válečná atmosféra jednoznačně strádá. Patos se Patriotovi opravdu asi moc vyčítat nedá, ale zkrátka Gibson to sám se svou plejádou střídavě nasraných, zuřívých a smutných pohledů sám nevyválčí. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Na Rolanda Emmericha prekvapivo pri zem držiaci sa film a vlastne som za to aj rád. Gibson rovnako ako v Statočnom srdci bojuje za slobodu a prekvapivo znova proti Angličanom. Napriek dĺžke filmu, ktorá má skoro 3 hodiny (a to som videl aj predlženú verziu), film prekvapivo dobre drží po kope a moc zbytočných alebo nudných scén tam nieje. Sila filmu je hlavne v dobrom príbehu a hereckom obsadení s Gibsonom na čele. Prvá pol hodinka je trošku pomalšia, ale hneď ako sa Gibson vydá s Tomahawkom v ruke nasekať pár anglických zmrdov, film výrazne ožije, oveľa lepšie plynie a hlavne rozohrá veľký boj za slobodu Ameriky. Veľkým plusom sú aj záporné postavy (Isaacs, Wilkinson), kostýmy, výprava, hudba, dobová atmosféra a aj samotná akcia, na ktorú sa dobre pozerá, ale pri veľkých bitkách moc nestrhne, pretože stáť oproti sebe a strieľať na seba pre mňa nieje nič zaujímavé aj keď pár brutálnych scén ma zaskočilo. V rámci žánru určite dobrý film. Theatrical Version 80% - 4* / Extended Version 85% - 4* ()

Disk 

všechny recenze uživatele

Emmerichova Patriota jsem viděl úplně poprvé v životě. Nečekal jsem to, ale je to velká pecka ze staré školy. Vidět tady mladého Heatha Ledgera a další herce byla velká radost. Krásná malebná kamera a nádherná hudba Johna Williamse. Emmerich tentokrát vypráví pozvolna a nechává jednotlivé scény perfektně doznít. Vlastně úplně nerozumím, proč je Patriot poněkud nedoceněný. Přitom má všechno, co by kvalitní hollywoodská podívaná měla mít. ()

Galerie (87)

Zajímavosti (32)

  • Heath Ledger (Gabriel Martin) z castingu zahanbeně odešel, jelikož se mu to vůbec nepovedlo. Manažer castingu, který ale věděl, že má talent a že ženy tohoto Australana milují, si Ledgera zavolal na druhé čtení, na základě kterého roli nakonec získal. (Pavlínka9)
  • Některé televizní stanice ve Spojených Státech upravily některé scény zobrazující násilí. Jednalo se např. o scénu, kdy Benjamin Martin (Mel Gibson) umlátí vojáka svým tomahavkem a má poté košili celou od krve. V této scéně byla krev obarvena na hnědo, aby vypadala jako bláto. (liquido26)

Související novinky

Zemřel herec Tom Wilkinson

Zemřel herec Tom Wilkinson

30.12.2023

V posledních hodinách roku 2023 bohužel přichází smutné zprávy z Velké Británie. V sobotu 30. prosince totiž filmový svět ve věku pětasedmdesáti let náhle opustil anglický herec nominovaný na dvě… (více)

Filmový Warcraft našel režiséra

Filmový Warcraft našel režiséra

01.02.2013

A je to velmi zajímavá volba. Brit Duncan Jones (jen tak mimochodem, je synem Davida Bowieho) se prosadil působivou psychologickou sci-fi Moon, kterou pořídil za skromných 5 milionů dolarů. Na… (více)

Zvěsti ze Středozemě a světa Warcraftu

Zvěsti ze Středozemě a světa Warcraftu

14.10.2009

Co je nového ohledně dvou nejočekávanějších fantasy filmů? Ian McKellen prozradil magazínu Empire, že natáčení dvoudílného Hobita začne na jaře – v březnu, nejpozději v dubnu. Mělo by trvat téměř 400… (více)

Reklama

Reklama